Sarcina şi sexualitatea – sunt oare compatibile aceste două noţiuni? Să înţelegem mai bine secretele sexualităţii feminine ne-a ajutat sexologul Mariana Siverenco.
O femeie însărcinată trebuie să rămână amantă pentru soţul său? Sau, pe perioada sarcinii, este mai bine să îşi „protejeze” corpul?
O femeie trebuie să rămână femeie indiferent de situaţia în care se află. Sexualitatea este doar una dintre aspectele feminităţii, iar dacă nu există contraindicaţii medicale, sexul nu trebuie să lipsească din viaţa de cuplu. În timpul actului sexual femeia (în teorie) trebuie să primească plăcere, iar această plăcere influenţează benefic asupra dezvoltării copilului. Cu cât mai multe emoţii pozitive resimte mama, cu atât mai sănătos şi mai fericit este copilul. Acest lucru a fost deja demonstrat, iar cercetătorii studiază în prezent şi importanţa relaţiilor emoţionale dintre părinţi la momentul conceperii. Sănătatea viitorului copil depinde în mod direct de intensitatea sentimentelor de iubire dintre părinţi! Cât priveşte argumentul referitor la „protejarea corpului”, acesta nu are nicio relevanţă, atâta timp cât mergem la sală pentru a ne menţine corpul în formă, iar sexul poate înlocui 10 minute de alergat. În timpul orgasmului, o femeie poate arde de la 60 până la 100 kkal!
Odată cu kilogramele în plus pot apărea şi complexele. Cum putem lupta cu ele?
Încercaţi, totuşi, să mâncaţi mai puţin! Dacă nu reuşiţi, convingeţi-vă că după naştere veţi face sport şi veţi reveni în formă. Iată una dintre cele mai eficiente metode de a învăţa să vă acceptaţi corpul aşa cum este: daţi jos toate hainele, mergeţi în faţa oglinzii şi admiraţi-vă corpul. Gândurile negative sunt interzise, din contra, lăudaţi şi admiraţi fiecare părticică a corpului Dumneavoastră (am descris mai amănunţit această tehnică într-un video postat pe canalul meu). Trebuie să înţelegeţi: trupul este lăcaşul sufletului, iar în timpul sarcinii – şi lăcaşul trupului şi sufletului viitorului Dumneavoastră copilaş! Încercaţi să îl respectaţi, iar el vă va fi recunoscător!
Poate fi considerat pervers bărbatul care consideră că o femeie însărcinată este sexi?
Fiecare persoană are o înţelegere proprie, formată în funcţie de nivelul de cultură şi educaţie, a noţiunii de „perversitate”. Pentru unii sexul pe lumină este deja o perversitate. Din punct de vedere psihologic/medical, dacă bărbatul consideră că soţia lui însărcinată emană sexualitate, bravo lui! Bărbaţilor le place modul în care se rotunjesc coapsele şi sânii în timpul sarcinii, în plus, în această perioadă unele femei produc o cantitate mai mare de copulină, care este un feromon natural, ceea ce le face şi mai atrăgătoare în ochii bărbaţilor. Mai mult, în ultimul timp, societatea/presa acordă o importanţă crescută vedetelor gravide, iar sarcina a devenit „la modă”. Uitaţi-vă la Kim Kardashian, care nu poate fi considerată suplă, dar care încearcă prin toate metodele să îşi sublinieze rotunjimile! Şi e mândră de asta! De ce n-ar face la fel şi gravidele noastre?
Revenind la tema „perversităţilor”, putem vorbi despre un fetiş sexual atunci când un bărbat este atras DOAR de femeile gravide, iar o astfel de dereglare trebuie tratată prin metode şi tehnici psihologice.
Sunt indicate relaţiile intime în cazul în care acestea nu aduc bucurie femeii (dureri la nivelul sânilor, schimbări de dispoziţie, greţuri)?
În general nu, însă totul depinde de femeie; dacă a decis să rămână în continuare o soţie iubitoare, ea va găsi posibilitatea şi modalitatea de a face dragoste. Şi nu este neapărat nevoie ca totul să se desfăşoare sub formă de coitus obişnuit. Partenerii pot inventa alte scenarii, de exemplu un dans senzual pe muzică erotică, care să se transforme treptat în mângâieri manuale sau orale.
Cum poate o gravidă să îşi păstreze atractivitatea feminină? Se pare că ciorapii de mătase şi tocurile nu sunt făcute deloc pentru doamnele cu burtică.
Trebuie să faceţi aceleaşi lucruri pe care le făceaţi înainte de sarcină, cu mici ajustări. Dacă practicaţi sportul, continuaţi să o faceţi pe timpul sarcinii, acum multe săli de sport propun antrenamente pentru femeile gravide. Petreceţi mai mult timp la aer liber, alimentaţi-vă corect, iar aceasta va avea un efect benefic asupra tenului. Există suficienţi stilişti buni, care vă vor ajuta să alegeţi îmbrăcămintea potrivită, care va sublinia calităţile şi va ascunde micile defecte. Purtaţi ciorapi de mătase şi lenjerie sexi sau puteţi să renunţaţi la ele, aceasta vă va conferi un plus de farmec şi mister. Dar fiţi foarte atente şi aveţi grijă de igiena intimă. Îngrijiţi-vă părul şi tenul. Aveţi grijă de voi. Priviţi filme bune, ascultaţi muzică plăcută, creaţi în jurul vostru o atmosferă de iubire şi fiţi fericite! Iubiţi-vă pe voi însevă, îndrăgiţi copilul care creşte în burtică, dăruiţi iubire tatălui copilului şi mulţumiţi Domnului că sunteţi împreună!
Multe dintre gravide se tem că bărbatul lor îşi poate găsi între timp o altă femeie. Ce sfaturi le puteţi da?
Cam de ce ar trebui să îşi găsească pe alta? Dacă v-aţi înţeles bine până la sarcină şi nu aţi avut probleme, încercaţi să păstraţi acelaşi comportament în timpul sarcinii, nu profitaţi de situaţie. Puteţi fi capricioasă, dar cu măsură. Dacă bărbatul îşi doreşte un copil, el îl va aştepta împreună cu Dumneavoastră şi nu va fi interesat de noi aventuri. Femeia însărcinată are dreptul (şi obligaţia) să fie atrăgătoare şi să rămână un partener sexual în sensul deplin al cuvântului. În caz contrar, dacă este cuprinsă de frică şi nelinişte, aş recomanda o vizită la psiholog, care o va ajuta să depăşească teama şi să îşi recapete încrederea.
Cum să ne depăşim complexele şi să ne recăpătăm încrederea după naştere, dacă dimensiunile corpului s-au schimbat?
Prima lună veţi avea multe altele pe cap. Dacă nu aveţi alături dădace, mame sau alţi ajutori, noul program de viaţă şi grijile de mamă nu vor lăsa timp pentru complexe. În plus, de câteva kilograme veţi scăpa oricum. Procesul de restabilire va dura (în funcţie de vârstă, numărul de naşteri şi starea dinaintea sarcinii) o anumită perioadă, iar această perioadă depinde în primul rând de dispoziţia şi voinţa Dumneavoastră. Nimeni nu ne poate ajuta mai bine decât noi înşine. Sportul, alimentaţia, sexul de calitate şi dragostea – iată garanţia unei restabiliri rapide. Creşterea nivelului de autoapreciere şi eliminarea complexelor sunt sarcini care revin psihologilor.
Dacă după naştere nu rămâne timp pentru sex, căsnicia este sortită eşecului?
Căsnicia nu este sortită eşecului. Nici chiar dacă sexul lipseşte un an întreg. De ce se destramă familiile? Pentru că partenerii nu vorbesc unul cu altul, nu se ascultă unul pe altul şi nu obţin ceea ce şi-au dorit la încheierea căsătoriei. Ei încearcă să găsească în altă parte ceea ce le lipseşte în familie. Şi dacă partenerul nu are parte de sex suficient, el va căuta doar sex, însă dacă îi lipsesc şi alte lucruri, treburile se complică. Uneori sexul este înlocuit de muncă, sport, băutură etc. Totul depinde de forţa dragostei, de cultură, educaţie, maturitatea masculină şi înţelepciunea feminină. Căsnicia eşuează atunci când partenerii uită unul de altul, nu se respectă şi nu se iubesc, nu atunci când după naşterea copilului nu rămâne suficient timp pentru sex. Iubiţi şi fiţi iubite.