Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu

-
//
06.07.2016

Vara este sezonul mult aşteptat al concediilor. Mulţi dintre conaţionalii noştri pleacă la odihnă. Nimeni nu îşi doreşte surprize neplăcute, dar, după cum arată practica, acestea se întâmplă totuşi. Asigurarea este, în acest caz, o problemă foarte actuală. Ce tip de asigurare personală este optimă pentru turişti, la ce trebuie să fiţi atenţi atunci când perfectaţi poliţa, care sunt preţurile, la toate aceste întrebări ne-a răspuns vicedirectorul general al Companiei de asigurări „Klassika Asigurări” SA Oxana Florea-Maxim. 

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu Oxana, ce tipuri de asigurări există pentru persoanele care pleacă în călătorie?

Dacă aţi decis să călătoriţi cu automobilul, nu uitaţi să procuraţi poliţa „Carte Verde”. Aceasta este un tip de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru proprietarii şi utilizatorii mijloacelor de transport. Poliţa poate fi cumpărată la companiile de asigurări, reprezentanţele acestora, în punctele de vânzări, precum la punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova. Contractul de asigurări „Carte Verde” poate fi încheiat pe un termen de până la 12 luni, dar nu mai puţin de 15 zile. Prima de asigurare depinde de categoria mijlocului de transport (autoturism, microbuz, autocamion, remorcă, motocicletă), perioada asigurată, precum şi zona de acoperire a poliţei. Avantajul certificatului de asigurare „Carte Verde” este posibilitatea de a călători cu automobilul peste hotarele ţării, posibilitatea de a garanta securitatea financiară şi responsabilitatea în faţa persoanelor terţe şi a asiguraţilor în cazul unor accidente pe teritoriul ţărilor membre ale sistemului de „Carte Verde”.

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu Ce trebuie să facem la survenirea unui caz asigurat?

Dacă în timpul aflării pe teritoriul unei ţări unde acţionează certificatul de asigurare „Carte Verde”, dumneavoastră, aflându-vă la volanul unui mijloc de transport, aţi cauzat prejudicii unor persoane terţe, trebuie să întreprindeţi următoarele acţiuni:

  1. să chemaţi poliţia la locul accidentului;
  2. să prezentaţi poliţiei certificatul de asigurare „Carte Verde”.

Dacă sunteţi parte vătămată, reglementarea prejudiciului (la chemarea obligatorie a poliţiei la locul accidentului) are loc în felul următor:

  • dacă persoana vinovată de producerea accidentului este rezident în ţara unde a avut loc cazul asigurat, prejudiciul va fi compensat de compania de asigurări la care este asigurată persoana vinovată de accident;
  • dacă persoana vinovată de producerea accidentului nu este rezident în ţara unde a avut loc cazul asigurat, prejudiciul va fi compensat prin intermediul Biroului Naţional al Asiguratorilor mijloacelor de transport al ţării pe teritoriul căreia a avut loc cazul asigurat.

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu La ce alte tipuri de asigurări trebuie să ne gândim înainte de a pleca în vacanţă?

Trebuie să vă gândiţi că, plecând în călătorie, lăsaţi fără supraveghere casa şi bunurile aflate în ea. În plus, sunt posibile situaţii când, din cauza unei defecţiuni la ţevile din apartamentul dumneavoastră va fi inundat apartamentul de jos. Pentru acest caz există Asigurarea Complexă. Ea oferă protecţie împotriva furtunilor, ploilor torenţiale, cutremurelor şi altor calamităţi naturale, precum şi a incendiilor, exploziilor, avariilor la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare. În plus, compania de asigurare va compensa pagubele cauzate ca urmare a acţiunilor ilicite ale persoanelor terţe, aşa ca furturile, huliganismul, vandalismul, incendierea. Având în vedere că această asigurare se încheie pe termen de un an, şi nu doar pe perioada călătoriei, aţi putea să asiguraţi şi toţi membrii familiei, serviciu care de asemenea intră în pachetul Asigurării Complexe. Aceste contracte se încheie după o schemă simplificată, cu formalităţi minime. Costul lor depinde în funcţie de pachetul ales şi variază între 300 şi 2330 lei.

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu Ce tip de asigurare credeţi că este optim pentru cei care pleacă în concediu?

Asigurarea turiştilor împotriva accidentelor şi bolilor.

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu Cum funcţionează asigurarea?

La apariţia cazului asigurat – accident sau îmbolnăvire subită, este important să întreprindeţi următoarele acţiuni:

  • luaţi legătura cu firma de asistenţă – veţi găsi numărul de telefon pe poliţa de asigurare;
  • operatorul va preciza datele poliţei de asigurare, precum şi locul aflării;
  • în funcţie de caz, operatorul vă poate propune să aşteptaţi ambulanţa sau să vă adresaţi la o anumită instituţie medicală;
  • la spital vi se va acorda ajutor medical de urgenţă, achitat prin intermediul poliţei de asigurare.

În cazul în care aţi plătit pentru examenul medical, analize şi/sau medicamente, păstraţi prescripţia medicului cu indicarea diagnosticului şi cecurile care confirmă plata serviciilor medicale şi a medicamentelor. La revenirea acasă aveţi dreptul să vă adresaţi la compania de asigurări pentru compensarea cheltuielilor medicale prevăzute de poliţa de asigurare.

Important: La completarea poliţei de asigurare aveţi grijă la datele personale. Citiţi cu atenţie lista serviciilor de care puteţi beneficia pe poliţă, precum şi excepţiile principale. Atrageţi atenţie la tipul acoperirii.

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu În ce cazuri asigurarea medicală nu va fi plătită?

Compania de asigurări poate refuza plata despăgubirilor de asigurare în anumite cazuri, pe care trebuie să le ştiţi din timp. Vă prezint, în calitate de exemplu, cele mai răspândite:

  • dacă la încheierea contractului aţi oferit informaţii vădit false despre starea de sănătate sau despre riscurile la care sunteţi expuşi în timpul călătoriei;
  • în cazul tentativei de suicid sau automutilare;
  • dacă cazul asigurat a survenit când asiguratul era în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, tratamentul va fi realizat din contul acestuia;
  • tratamentul bolilor cronice nu este acoperit de asigurare;
  • se compensează doar cheltuielile pentru acordarea ajutorului gravidei în cazul în care viaţa ei sau a copilului este pusă în pericol, dar nu prevede plata tratamentului pentru dereglarea ciclului menstrual, păstrarea sau supravegherea sarcinii, pentru inseminarea artificială, pentru contracepţie;
  • poliţa nu acoperă tratamentul traumelor dacă acestea au fost cauzate în timpul certurilor, bătăilor, dezordinilor în masă;
  • nu sunt acoperite cheltuielile pentru tratamentul alergiei la razele solare;
  • au existat cazuri de refuz al plăţii despăgubirilor dacă accidentul s-a produs din vina turistului, de exemplu asiguratul nu a fost atent la indicatoarele de avertizare privind anumite pericole;
  • nu se compensează prejudiciile morale.  

Important: Dacă plecaţi la odihnă extremă (schi montan, snowboard sau diving), trebuie să încheiaţi o poliţă de asigurare specială. După preţ, aceasta nu este mult mai scumpă, dar prevede o listă mai mare de servicii plătite, în limitele standard de răspundere. Trebuie menţionat că, în cazul în care organizaţi în mod independent călătoria peste hotarele Republicii Moldova (fără participarea unei agenţii turistice), puteţi cumpăra o poliţă de asigurare doar în oficiile şi reprezentanţele companiei de asigurare, pentru că agenţiile turistice vând poliţe doar la pachet cu biletele de odihnă.

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu

Asigurarea – ce trebuie să ştim înainte de a pleca în concediu Putem cumpăra sau prelungi poliţa de asigurare aflându-ne peste hotarele ţării? 

O astfel de posibilitate nu există. Nu se permite perfectarea unei poliţe de asigurare dacă asiguratul se află în afara teritoriului Republicii Moldova. Dacă perfectarea poliţei medicale se solicită după apariţia cazului asigurat, trebuie să ştiţi că experţii companiei de asigurare cunosc toate metodele necesare pentru identificarea diferitor tipuri de fraude şi escrocherii, iar plata compensaţiei nu va fi efectuată. 

A pregătit Cristina Curaciova