Expresia răspândită „m-am îmbolnăvit la timpul nepotrivit” capătă o semnificație suplimentară dacă este pronunțată de o mamă care alăptează. Micuțul riscă și să se îmbolnăvească, și să rămână flămând. Cum să facem față unor astfel de situații? Ce să facem dacă totuși ne-am îmbolnăvit? În acest articol vom încerca să răspundem la întrebările legate de alăptarea la sân în cazul în care mămicile au contractat o boală virală acută.
Alăptarea la sân trebuie întreruptă pe timpul bolii?
Având în vedere că infecția se transmite prin aer, și nu prin lapte, întreruperea alăptării este, desigur, o măsură nejustificată. Alăptarea la sân trebuie întreruptă doar în cazuri extreme. De exemplu, atunci când starea generală a mamei se înrăutățește, febra ajunge la peste 38 de grade și se observă o intoxicație severă.
Ce trebuie să facă mama pentru a nu molipsi copilul?
În cazul gripelor și răcelilor, nu trebuie să uităm de căile de transmitere. În ajutor ne vin măștile de tifon. Acestea îl pot proteja pe copil, deoarece chiar și la pieptul mamei el se află în focarul de infecție. În general, este mai bine să izolați copilul, pentru ca mama să contacteze cu el doar în timpul alăptării. Pentru această perioadă destul de utile sunt ajutorul și îngrijirea din partea altor membri ai familiei.
În scopuri profilactice, puteți clăti năsucul micuțului cu soluții saline. Îi puteți administra preparate antivirale, remedii homeopatice de profilaxie. Spălatul pe jos și aerisitul încăperii sunt foarte importante, pentru că reduc concentrația de virus în aer. În plus, nu uitați de regulile elementare de igienă: spălatul pe mâni, clătitul gâtului și al nasului.
Care este schema de tratament prescrisă mămicilor care alăptează?
Tratamentul bolilor virale acute în cazul mamelor care alăptează este, de regulă, simptomatic. Preparatele antivirale pe care medicii le prescriu mămicilor nu au, de obicei, contraindicații pentru alăptare. Alegem aproximativ aceleași preparate pe care le prescriem copiilor în cazul infecțiilor virale. Unele dintre ele au o eficiență individuală. Dacă boala are o evoluție severă, se administrează preparate antivirale mai puternice. În caz de gripă toxică, mama va trebuie să renunțe, pentru un timp, la alăptat.
Dacă mama a întrerupt alăptarea, o va putea ea relua după însănătoșire?
Bineînțeles că va putea. Este de dorit ca mama să nu întrerupă lactația și să stoarcă laptele. În caz contrar apare pericolul lactostazei sau mastitei – inflamația glandei mamare. În plus, pentru menținerea lactației este nevoie de stimulare. În cazul în care aveți o rezervă de lapte congelat, folosiți-o. Dacă nu, alegeți un lapte praf ținând cont de particularitățile copilului, vârstă, alergii, digestie etc.
Ce pot face mămicile și copilașii lor ca să evite îmbolnăvirea în sezonul de epidemii cu gripă și răceală?
Reduceți numărul de contacte, deoarece boala se transmite de la om la om. Nu vizitați împreună cu copilul centrele comerciale, unde există mari aglomerări de persoane. Mergeți mai rar pe la magazine. Încercați să nu primiți oaspeți, pentru că noi toți suntem purtători ai diferitor infecții. Nu neglijați regulile de profilaxie. Folosiți unguente pentru năsuc dacă trebuie să mergeți la policlinică. Și metodele populare sunt foarte eficiente. Unele persoane, atunci când sunt bolnave, pun în încăperi usturoi tocat mărunt. Acesta creează în aer o concentrație mare de fitoncide – substanțe antivirale. Este o măsură destul de eficientă în lupta cu gripa.
Cea mai bună profilaxie este cea făcută atunci când suntem încă sănătoși. Nu uitați de întărirea imunității și călirea organismului, aceste măsuri nu se vor demoda niciodată.