Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin

-
//
23.12.2015

În timpurile noastre nu putem întotdeauna să ne adresăm la medic imediat ce micuțul s-a îmbolnăvit sau mama vrea să-i acorde ajutor copilului pînă la venirea medicului. De aceea ne-am străduit să relatăm pe scurt despre ceea ce nu se recomandă să faceți dacă copilul s-a îmbolnăvit.

Nu trebuie în nici un caz să stabiliți de sine stătător o diagnoză, chiar dacă simptomele copilului coincid cu cele ale bolii descrise în enciclopedia medicală sau în internet.

Deseori unele boli pot să se deosebească una de alta prin simptome nesemnificative, care sînt percepute doar de lucrătorii medicali. De  aceea la orice schimbare a stării sănătății copilului trebuie să vă  adresați la medic. Prin ce este periculoasă temperatura de 40°С? Cînd trebuie de băut antipiretice? De ce sunt periculoase fricțiunile cu oțet sau votcă? La toate aceste întrebări ne-a răspuns mediul Olesea Vaculin.

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin Care-i temperatura normală?

E știut că 36, 6 °С, dar mai înaltă de 37 °С  e febră. Dar pentru unele persoane poate fi și altă temperatură.

De exemplu, la micuți se consideră temperatură normală pînă la 37,5°С. La adulți temperatura seara poate fi mai mare de 37°С, care este determinată de specificul funcționării unor sisteme ale organismului. Temperatura poate crește după un prînz copios sau după administrarea unor medicamente. La fetele aflate în perioada de pubertate temperature poate crește pînă la 37,5.

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin Ce să faci dacă copilul are febră și extremitățile trunchiului reci?

Dacă copilul are febră, fiți atenți la extremități. În pediatria contemporană se deosebesc 2 tipuri de febră: febra roză și albă. În primul caz, copilul are febră și urechile și obrajii, de obicei, de culoare roză, precum și mîinile și picioarele la fel de fierbinți. În cel de-al doilea caz copilul are fața  și urechile palide, surii. Iar picioarele și mîinile, deși are temperatură ridicată, sunt reci.

Iată această stare este destul de periculoasă și de obicei aceasta este însoțită de spasme vasculare. Acestea nu vor permite scăderea temperaturii chiar și după administrarea antipireticelor, mai mult decît atît această stare poate cauza convulsii. Astfel, în această situație, părinții, în primul rînd,  trebuie să elimine spasmul  și să restabilească circulația normale.

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin Cum apare și de ce este determinat spasmul vascular?

Dacă copilul are tegumentele roze, umede și fierbinți, atunci e vorba despre lipsa unui echilibru între producerea și  eliminarea căldurii. Adică organismul micuțul elimină tot atîta căldură cît și produce.

Apropo, în acest caz starea generală a micuțului e puțin afectată  și, de cele mai multe ori, nu trebuie de întreprins nimic pentru a scădea temperatura. Iar febra înaltă și extremitățile reci, precum și paliditatea pielii și apariția frisoanelor demonstrează prezența spasmului vascular.

De obicei, starea copilului se înrăutățește – devine palid și apatic. Printre altele, anume insuficiența de apă în organism provoacă aceste simptome: sîngele în timpul febrei și a fricțiunilor devine mai vîscos și circulă mai greu. În afară de aceasta, se pot înregistra disfuncții ale sistemului nervos central și tensiune arterială scăzută, care favorizează apariția spasmelor.

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin Ce nu se recomandă să faci în caz de temperatură mai înaltă de 38.5 °С?

Nu trebuie:

  • Să-i administrați copilului analgină, aspirină, înclusiv pastile efervescente pentru maturi. Aspirina poate cauza sindromul Reye  (o boală gravă), medicamentul se poate administra  doar după vîrsta de 12 ani.
  • Să-l înveliți pe copil cu o pătură groasă.
  • Să-i faceți fricțiuni cu votcă sau oțet în cazul febrei albe. Aceasta este un tip de febră cînd pielea copilului este rece la palpare și palidă, iar temperatura corpului ridicată. Copilul are frisoane. 
  • Să-i administrați antipiretice dacă temperatura este mai mică de 38-39 оС se permite doar în cazul în care copilul a avut mai înainte convulsii febrile.
  • Să scădeți temperatura pînă 36,6 оС, dacă era de  38,5-39 оС.
  • Să aplicați sinapisme, borcănașe, să-i puneți picioarele în apă fierbinte – în caz de temperatură orice fizioprocedură este contraindicată. 

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin De ce sînt foarte periculoase fricțiunile cu oțet și votcă?

Pînă nu demult  se credea că prin aceste proceduri va crește nivelul de eliminarea a căldurii, și drept rezultat, va scădea temperatura. Dar dacă, deși are temperatură, are mîinile reci, spasmul se poate elimina mai ușor. Din punct de vedere al fizicii este așa.  Dar avem de-aface  cu un copil viu, de aceea trebuie să fim atenți cu ce efectuăm fricțiunile. Atît otetul, cît și spirtul aplicat pe pielea copilului se absorb în sînge și pot provoca intoxicație alcoolică. De aceea Organizația Mondială a Sănătății interzice aceste fricțiuni, precum și cu orice substanță spirtoasă.

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin Prin ce e periculoasă temperatura de 39-40°С?

Dacă temperatura  se menține în limita de 39°С, această stare se numește stare febrile, care determină producerea interferonului și reducerea infecției, ceea ce asigură însănătoșirea.

Temperatura aproape de  40°С, se numește piretică și este foarte periculoasă pentru organismul slăbit al copilului prin complicații, precum disfuncții ale inimii sau convulsii. Temperatura mai înaltă de 41°С  poate determina reacții ireversibile la nivelul creierului. De aceea nu trebuie să lăsați ca temperatura să crească mai sus de 40°С, aceasta pune în pericol viața copilului.  

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin Cînd trebuie să administrezi medicamente?

Important! Micuților de pînă la 3 ani li se administrează medicamente doar la indicația medicului. Nu se admite tratarea fără a consulta un medic.  Dacă temeratura înaltă este însoțită de vomă și diaree, posibil că va fi  nevoie de preparate care să restabilească echilibrul hidroelectrolitic,care trebuie să fie prescrise de medic.

Temperatura trebuie scăzută la unii copii, în funcție de caracteristicile acesteia, dacă:

  • copilul suportă cu greu creșterea ei;
  • creșterea acesteia provoacă un comportament neadecvat;
  • temperatura cauzează dificultăți de respirație;
  • pe lîngă  transpirație, se mai observă pierderi ale lichidului sub formă de vomă, diaree; dacă copilului nu i se poate da apă;
  • copilul are și boli ale sistemului nervos;
  • copilul a avut mai înainte convulsii;
  • dacă temperatura e mai mare de  39°С.

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin În ce cazuri e nevoie de îngrijirea urgentă a medicului?

Trebuie să ne adresăm de urgență la medic, părinții hotărăsc dacă trebuie să se adreseze de urgență la medic, reieșind  din starea copilului și din nivelul temperaturii corporale. În unele situații, consultația cu specialiștiii nu trebuie amînată. Mai ales dacă copilul nu are 3 luni, dar temperatura s-a ridiat pînă la 39°С. Copilul care are febră este apatic și palid: renunță să bea, urinează rar, urina este mai concentrată și are culoare galben-închis. Temperatura este însoțită de vomă și diaree. Antipireticile și procedurile contra febrei nu au efect. Copilul  are convulsii. În toate situațiile enumerate e nevoie de ajutorul medicului. Nu ezitați să chemați salvarea și să urmați sfatul medicului

Adevărul despre febra la copii. Interviu cu specialistul Olesea Vaculin

Concluzii pentru părinți:

În primul rînd, fiți atenți la starea copilului. Dacă se simte normal,este vesel și bea mai mult, nu e nevoie de nimic special. Iar dacă copilul dvs. are picioarele reci, chiar dacă are febră, moleșeală și paliditate, atunci trebuie să vă adresați imediat la medic. Pînă la sosirea lui, trebuie să  încălziții micuțul cu un termofor sau să-i faceți masaj și să-i creați condiții normale.

De aceea trebuie să-l îmbrăcați în haine naturale, se faceți o curățenie umedă, să aerisiți și să mențineți temperatura de 22°С. Copilul trebuie să bea mult lichid! Dacă temperatura crește, iar copilul nu rezistă nici la temperaturi nu prea înalte,  dați-i antipiretice, precum paracetamol sau ibuprofen.

Interviu realizat de Cristina Scripnic