Orice copil poate fi uneori mofturos și cam obraznic. Însă dacă pentru unii acest comportament este ocazional, există copii care mai degrabă se poartă urât decât frumos și fac mofturi destul de des. Iar uneori chiar părinții sunt cei care încurajează comportamentul inadecvat al odraslei. Vă întrebați cum? Vă povestim în continuare.
1. Nerespectarea promisiunilor de pedeapsă. Probabil că orice părinte a avut astfel de situații – atunci când micuțul face mofturi, îi spuneți că are interzis televizorul și telefonul pentru câteva zile. Iar peste puțin timp vă liniștiți și uitați de pedeapsa pe care ați dat-o. Iar în continuare copilul nu va face ceea ce îl rugați. De ce să o facă? Oricum nu va fi pedepsit.
2. Amenințările. Savanții au demonstrat că aceasta este o metodă de pedeapsă nu doar ineficientă, ci și foarte periculoasă și nocivă. Cercetările au arătat că micuții care erau amenințați cu pedepse pentru că mint, mințeau și mai des.
3. Țipatul. Faptul că ridicați vocea nu face cuvintele mai inteligibile, și asta nu înseamnă că micuțul se va grăbi să facă ceea ce îi spuneți. În schimb relațiile dintre voi se pot deteriora semnificativ.
4. Pedepsele corporale. Atunci când părinții lovesc copilul, acest lucru influențează foarte negativ asupra stării lui psihice. Copilul devine iritabil, închis în sine, agresiv. Aprecierea lui de sine scade, se pierde încrederea în oameni. El va căuta mai degrabă moduri de a evita durerea, și nu de a se îndrepta.
5. Lipsa de consecvență. Spuneți copilului că astăzi nu va mai primi dulciuri. Sau că nu are voie la televizor până nu doarme. Însă imediat ce micuțul face istericale, încercați să îl liniștiți, oferindu-i bomboane sau desene animate – exact ceea ce i-ați interzis mai devreme. În așa fel părinții insuflă copilului ideea că istericalele îl ajută să obțină ceea ce vrea, oferindu-i un bun instrument de manipulare a adulților.
6. Justificările nefondate. „El pur și simplu vrea să mănânce”, „Are nevoie să doarmă acum”, „Este supraobosit”… Desigur, este iraţional să credem că micuții se vor comporta corect şi frumos în orice situație. Mofturile sunt normale, mai ales la vârste mici, când copiii nu pot să își conștientizeze emoțiile. Chiar și elevii din clasele mari sunt uneori încăpățânați. Dar dacă încercați mereu să justificați comportamentul odraslei, acesta este un semn îngrijorător.
7. Înduioşarea la comportamentul urât al copului. Odrasla se leagănă pe scaun în cafenea, aleargă prin supermarket sau mănâncă cu mâinile şi apoi îşi linge degetele. Dumneavoastră, ca mamă, puteţi considera acest comportament destul de înduioşător şi zâmbi cu indulgenţă. În schimb cei din jur probabil că sunt de altă părere. Copilul se va comporta şi mai departe la fel dacă părinţii nu îi vor aminti despre regulile de comportament.
Desigur, multe depind de vârsta copilului. Copiii foarte mici nu pot încă să înțeleagă ce înseamnă un comportament corect şi adecvat. Ei pot face mofturi şi lucruri mai puţin frumoase fără intenţie şi fără să realizeze acest lucru. În schimb ei absorb informaţii şi comportamente ca un burete. De aceea este mai bine să îi învăţaţi de mici să asculte şi să îşi înţeleagă părinţii decât să încercaţi să îi dezobişnuiţi când sunt mai mari.