Majoritatea copiilor au frică de stomatologi. Însă dacă unii fac doar mofturi, alţii sunt cuprinşi de o adevărată panică înainte de vizita la medic. Tratamentul dinţilor în cel de-al doilea caz este un proces foarte complicat pentru toate părţile: pentru copii, pentru părinţi şi pentru medic, care întâmpină mari dificultăţi în a-şi face meseria.
Pentru copiii care se tem să îşi trateze dinţii şi pot îngreuna lucrul dentistului, părinţii aleg anestezia generală, supunându-i astfel unui risc enorm.
Însă stomatologia modernă pentru copii propune o soluţie mai bună – anestezia locală. Utilizarea acesteia permite tratamentul fără durere şi nu va lăsa copilului amintiri neplăcute, care să influenţeze negativ asupra vizitelor la medic la vârsta conştientă. Cel mai important lucru este totuşi găsirea unui medic-stomatolog cu adevărat competent şi profesionist.
Despre tratamentul dinţilor de lapte cu anestezie locală ne-a vorbit medicul stomatolog pentru copii cu specializare largă Vadim Stafie.
Ce trebuie să ştim înainte de prima vizită la medicul stomatolog?
Starea psihoemoţională a copilului depinde în mod direct de părinţi.
- Copiii foarte mici au un nivel scăzut al fricii, de aceea cu cât mai timpuriu părinţii îl vor duce la stomatolog, cu atât mai bine;
- Prima vizită nu trebuie să fie determinată de probleme grave cu dinţii. În cadrul primei consultaţii copilul trebuie să facă cunoştinţă cu medicul stomatolog, care doar îi va examina dinţişorii, îi va arăta cum trebuie să se spele pe dinţi, stabilind astfel un contact pozitiv cu copilul;
- Părinţii trebuie să îşi pregătească psihologic copiii: să le explice că vizitele la stomatolog sunt o procedură obligatorie; să le vorbească despre importanţa spălării pe dinţi, iar stomatologii ajută la soluţionarea acestei probleme, deoarece omul singur nu poate stabili dacă totul este în regulă; „doar cei mai curajoşi şi deştepţi merg singuri la stomatolog” etc.
Ce să facem însă dacă aceste sfaturi nu au fost puse în practică la timp, iar problemele dentare ale copilului sunt în stadiul de acutizare?
Nu trebuie să intraţi în panică şi să vă faceţi griji, stomatologia modernă este practic absolut nedureroasă.
De ce părinţii insistă atât de des ca ai lor copii să fie trataţi sub anestezie generală?
Frica de stomatolog este atât de mare, încât mulţi dintre părinţi îşi doresc ca tratamentul să se desfăşoare sub anestezie generală. Tabloul imaginat este foarte idilic: este foarte comod când pe faţă este aplicată o mască de oxigen, pacienţii adorm, iar după ce se trezesc află că sunt perfect sănătoşi. Nici un fel de senzaţie de durere, nici un fel de freze înfricoşătoare. În fapt însă, această procedură nu este atât de simplă şi sigură cum s-ar putea crede.
Care sunt riscurile anesteziei generale pentru copil?
Iată nişte informaţii care vă pot pune pe gânduri:
Fiecare organism reacţionează în mod individual şi specific la somnul indus artificial. Unul doarme strâns, deconectându-se total de realitate, iar altul aude zgomote, înţelege prin somn tot ce i se întâmplă, având emoţii subconştiente puternice, simte durerea. Căci, de fapt, durerea nu dispare, doar că omul nu o mai simte, ceea ce, desigur, este un lucru bun. Destul de complicată este şi trezirea după anestezia generală şi starea postanestezie.
Să începem cu faptul că anestezia generală este foarte periculoasă pentru copii, în primul rând pentru că după anestezie este puţin probabil ca acest copil să se simtă bine. Cele mai răspândite consecinţe ale acestui „somn” indus sunt ameţelile, slăbiciunile şi greaţa.
În al doilea rând, anestezia generală este o procedură medicală complexă, care necesită o pregătire minuţioasă: efectuarea analizelor, consultul anesteziologului, studierea anamnezei. Anestezia generală are întotdeauna consecinţe, care se pot transforma ulterior în probleme de sănătate pentru micuţ.
Ce tip de anestezie recomandaţi totuşi pentru tratamentul dinţilor în cazul micuţilor?
Anestezia locală, cu siguranţă. Aceasta poate fi aplicativă sau prin injecţie. În cazul acestui tip de anestezie copilul rămâne tot timpul conştient, se elimină doar sensibilitatea ţesuturilor asupra cărora se va acţiona în procesul de tratament. Un avantaj incontestabil este lipsa totală a senzaţiilor dureroase în timpul utilizării anesteziei locale la tratamentul dinţilor. Acest tip de anestezie este eficient în cazul în care este necesară efectuarea unui volum mic de lucrări stomatologice. Medicul trebuie să se încadreze în 2 ore, care este perioada de acţiune a anestezicului. De aceea tipul respectiv de anestezie nu are contraindicaţii pentru copil şi nici efecte adverse asupra sănătăţii copilului Dumneavoastră.
Cum trebuie să se comporte medicul stomatolog în raport cu copilul înaintea efectuării anesteziei locale?
Medicul va încerca să explice pe înţelesul copilului ce va face în continuare cu dinţişorii lui, în cazuri extreme va folosi un gel anesteziant cu efect de răcire. De cele mai multe ori acestea sunt suficiente pentru ca micuţul să se calmeze şi să permită efectuarea procedurii. Părinţii întreabă uneori ce să îi administreze copilului împotriva durerii de dinţi, pentru ca el să nu se opună tratamentului. Vă rog foarte mult – nu este nevoie să administraţi nici un medicament. Din momentul în care copilul a păşit pragul clinicii, medicul îşi asumă răspunderea pentru tratamentul acestuia şi procedurile aferente.
Cum se desfăşoară în fapt procedura de anesteziere?
Anestezia locală nu este narcoză, aceasta asigură pur şi simplu anestezierea unei anumite porţiuni a gingiei, care îşi pierde sensibilitatea, permiţând efectuarea fără probleme a manipulărilor. Modul de desfăşurare a acesteia depinde de câţiva factori:
- rezultatele examenului medical al copilului, ţinând cont de starea lui generală, bolile de care suferă, starea psihologică şi emoţională;
- chestionarea părinţilor;
- locul amplasării dintelui bolnav.
Medicul selectează tipul de anestezie ţinând cont de toţi aceşti factori. Şi dozajul este foarte important, depinzând de vârstă, greutate, particularităţile organismului. Se efectuează obligatoriu probele alergologice, dacă din discuţia cu părinţii reiese că există reacţii la alergeni sau există anumite suspiciuni. În acest caz medicul trimite micul pacient la un laborator specializat pentru efectuarea probelor alergologice. Unii părinţi sunt nemulţumiţi de faptul că va trebui făcută o nouă programare la medicul stomatolog, că dintele nu poate fi tratat imediat. Însă, credeţi-mă, este spre binele copilului, căci utilizarea incorectă a unui anestezic local poate avea consecinţe iremediabile – angioedem (edemul Quincke) sau şoc anafilactic. În cazul confirmării alergiei la anesteticii standard, medicul alege un alt tip, potrivit pentru copil.
Ce nu trebuie să facă părinţii?
Vreau să atenţionez părinţii: nu trataţi copiii în clinicile pentru adulţi. Stomatologii pentru copii cunosc dozele exacte ale preparatelor anestezice pentru copii, iar medicul pentru adulţi poate greşi neintenţionat în calcule, copilul primind o doză prea mare de anestezic (supradozare), ceea ce va provoca o reacţie toxică, necesitând un tratament special – detoxificarea.
Sfat pentru părinţi în cazul aplicării narcozei pentru copilaşi: Dumneavoastră, părinţii, trebuie să înţelegeţi că aceasta este o măsură extremă, pe care nu trebuie să o acceptaţi imediat! Nu uitaţi să studiaţi cu atenţie toate contraindicaţiile şi efectele adverse. Consultaţi un stomatolog înainte de tratament şi abia după aceea luaţi o decizie! Nu uitaţi că este vorba despre copilul Dumneavoastră! Aveţi grijă de sănătatea Dumneavoastră şi sănătatea copiilor Dumneavoastră!
Text: Cristina Scripnic