În sfîrșit în familie a apărut mult așteptata prințesă. Chiar din primele zile părinții sînt acei care au grijă de igiena fetiței. Mămica și tăticul îi fac băița, o înfașă sau îi schimbă scutecele și au grijă ca să nu apară iritații. Cînd cresc, fetițele singure încep să aibă grijă de igiena personală, care se bazează pe o îngrijire corectă. Igiena fetiței este o garanție a sănătății sistemului reproductiv în perioada de dezvoltare. Respectarea unor principii elementare va împiedica dezvoltarea unor boli ginecologice, reprezintă o garanție a unei sarcini fără probleme, a unei maternități fericite. Și ce este mai important pentru o femeie decît a avea copii? Deoarece sănătatea se află pe primul loc, e foarte important ca o fetiță să respecte igiena corporală. Despre principalele reguli de îngrijire a micuțelor ne-a relatat medicul pediatru Olesea Vaculin, categoria superioară.
Există diferențe de îngrijire a zonei genitale a fetițelor față de cea a băiețeilor?
O îngrijire intimă corectă este foarte importantă pentru fetițe. La femeia adultă microflora vaginală este deja formată, ceea ce împiedică pătrunderea infecțiilor în organism prin organele genitale, iar fetița nu are astfel de barieră. De aceea o îngrijire incorectă sau insuficientă poate cauza apariția unor infecții sau fuzionarea labiilor. Bolile cauzate de acestea pot influența ciclul menstrual, procesul nașterii și poate reduce posibilitatea de a avea copii.
Cum îngrijim zona vaginală a fetiței?
Iată regulile care trebuie să le cunoască orice părinte de fetiță:
- Înainte de băiță, mama trebuie să-și spele bine mîinile.
- Spălarea se face în direcția dinainte-înapoi.
- Toaleta zonei genitale se face obligatoriu în fiecare dimineață și seară. Mai întîi se spăla zona genitală, apoi anală.
- Zonele intime ale bebelușei se vor spăla după fiecare scaun. Dacă nu veți urma acest sfat, bucăți de materii fecale ar putea ajunge pe mucoasa vaginală și ar putea provoca vulvaginită. Micuța trebuie spălată la fiecare schimbare de scutec. După spălare, lăsați-o cîteva minute fără scutec, ca să respire pielea.
- Zona intimă se spală doar cu săpun pentru copii, care se va folosi doar pentru părțile murdare. În celelalte cazuri micuța se va spăla doar cu apă sau fiertură de musețel.
- Bebelușa trebuie să aibă propriul săpun și prosop. Nu folosiți buretele pentru zona intimă, pentru a nu provoca leziuni.
- După spălare trebuie să ștegeți atent zona intimă. Nu apăsați puternic, mai bine uscați prin tamponare cu un șervețel. Aplicați o cremă pentru copii sau ungeți cu ulei fiert. Puteți aplica crema sau uleiul peste pliurile inghinale.
La ce vîrstă mama își poate lăsa copila să-și facă singură toaleta intimă?
La vîrsta de 1,5-2 ani mama își poate învăța fetița să se spele singură. Pentru comoditate, îi poate arăta pe o păpușă ce trebuie să facă.
Igiena zonei intime a unei fetițe de 2 ani nu diferă prea mult de cea a unei bebelușe. La 3 ani fetița se poate spăla singură, sub supravegherea mamei, dacă i s-a explicat bine ce sa facă. La această vîrstă fetița trebuie să aibă produse cosmetice personale, așezate într-un loc accesibil. Se recomandă schimbarea lenjeriei intime de 2 ori pe zi, iar noaptea micuța poate dormi fără chiloței, doar în pijama.
Vara, cînd fetița se joacă pe afară, trebuie neapărat să poarte chiloței, pentru a împiedica pătrunderea murdăriei, a prafului sau a nisipului în zona intimă.
Ce trebuie să mai cunoască părinții?
Mama este un model pentru micuță, care imită tot ce face aceasta. De aceea fetița nu trebuie să vadă ritualul de îngrijire a mamei.
De asemenea, mama trebuie să aibă grijă ca fetița să se așeze pe mobilier curat. Micuța trebuie învățată că nu e bine să-și atingă fără motiv zona intimă, că, avînd mîinile murdare, poate introduce o infecție sau că, prin mișcări neantente, se poate răni. Lenjeria de corp a piticei trebuie spălată separat de cea a adulților, folosind produse cosmetice pentru copii. Chiloțeii se calcă pe dos. Lenjeria trebuie să fie confecționată din materiale naturale – bumbac sau in.
Sfatul medicului: Igiena intimă pentru fetițe este foarte importantă și trebuie transformată într-un obicei, sub supravegherea mamei. Multe boli sînt cauzate de o igienă incorectă.
Interviu realizat de Cristina Scripnic