În ultimul timp, conform statisticilor, femeile planifică să devină mame după vîrsta de 35 de ani. Viitoarele mame conștientizează că unui copil trebuie să-i oferi tot ce e mai bun, de aceea mai întîi se încadrează în cîmpul muncii. Și, deseori, muncesc pînă aproape de vîrsta 35, 38, 40 de ani, vîrstă la care medicii avertizează despre anumite riscuri pentru sarcină.
Medicii îndeamnă ca în stadiul timpuriu al sarcinii să se efectueze analizele genetice ale fătului. Dar unde să le efectuezi? Pe cît de inofensive sînt acestea?
În prezent, în Moldova a fost deschis un laborator de analize inovatoare, în cadrul căruia viitoarele mame care prezintă un risc sporit de apariție a anomaliilor fetale pot efectua 35 de tipuri de analize.
Ce este un PrenaTest și pentru ce este prevăzut ne-a explicat directorul medical al Laboratorului „INVITRO Diagnostics”, Alexandr Mereuța.
Cînd se recomandă analiza genetică?
Un șir de boli pot fi identificate prin investigații în perioada prenatală. Prin efectuarea unui complex de teste genetice, chiar de la începutul sarcinii se pot detecta anumite anomalii și se poate interveni în caz de necesitate. E mai bine totuși ca viitoarea mămică să știe despre aceste problemele, pentru a hotărî singură dacă vrea să păstreze sarcina sau nu. Deocamdată medicii nu cunosc cauzele aparițiilor malformațiilor congenitale.
Cum se numește testul care poate fi făcut doar în Laboratorul „INVITRO Diagnostics”?
Această metodă se numește – PrenaTest, care are drept scop detectarea deja de la a 9-a săptămînă de sarcină a anomaliilor genetice grave. În primul rînd, e vorba despre sindroamele Down, Edwards, Patau, precum și de sindroamele Turner, Klinefelter și Jacobs.
Care este gradul de precizie al acestor analize?
În cazul unei sarcini cu un singur făt, exactitatea constituie 99, 8 %, ceea ce înseamnă că dintr-o 1000 de teste doar două pot fi greșite. În cazul sarcinii gemelare, precizia e și mai mare.
Ce presupune această analiză? E nevoie de bilet de trimitere pentru această analiză medicală?
În conformitate cu acordul dintre Compania LifeCodexx, biletul de trimitere pentru această analiză este obligatoriu. Biletul de trimitere se eliberează de către ginecologul-obstetrician, cu acordul viitoarei mame. Uneori medicul poate solicita repetarea analizei genetice. Cu biletul de trimitere, corect completat, gravida merge la registratura Laboratorului „INVITRO Diagnostics”, semnează că este de acord să i se ia sînge, stabilește termenul de așteptare a rezultatelor, 9 sau 16 zile, achită taxa pentru analize, după care i se recoltează 2 probe de sînge în eprubete speciale, oferite de Compania LifeCodexx.
Prin intermediul poștei-express certificate, probele sangvine sînt transportate în laboratoarele LifeCodexx (Germania) pentru desfășurarea testului genetic.
SFATUL MEDICULUI: Rezultatele analizelor trebuie prezentate neapărat medicului ginecolog-obstetrician.
Recomandarea dumneavoastră pentru mamele cu vîrstă de peste 35 de ani.
În prezent PrenaTestul este cea mai recomandată metodă în diagnosticul prenatal. În primul rînd, acest test are o fiabilitate maximă și poate fi realizată oricînd după saptamîna a 9-a de sarcină, fiind absolut inofensiv.
Rezultatele normale oferă liniște și încredere gravidei că va naște un copil sănătos. Doar viitoarea mămică poate decide dacă să efectueze sau nu acest test. Însă ca această hotărîre să fie una corectă, trebuie să consulte specialistul sau citească informația despre site-ul nostru. Nu urmați sfaturile prietenelor sau cele din diferite reviste glossy.
Informații suplimentare cu privire la PrenaTest puteți afla de pe site-ul nostru: prenatest.invitro.md.
PrenaTestul se poate efectua în Laboratorul „INVITRO Diagnostics”, care este principalul furnizor al acestuia în Moldova.
Adresa: MD-2025, mun. Chișinău
str. N. Testemițanu nr. 19/1
+373 0(22) 903 999
+373 0(78) 903 999
Pagina web: www.facebook.com/invitro.md