Inlaturarea părului nedorit nu mai este demult ceva modern, încă în Grecia antică, Egipt și Roma, femeile încearcau să aiba pielea moale și catifelată. Cu toate acestea, această procedură era făcută doar de doamnele din clase sociale mai înalte, iar metodele pentru îndepărtarea părului nedorit erau foarte puține. Astăzi, odată cu dezvoltarea tehnologiilor totul s-a schimbat, metode de a scăpa de părul nedorit sunt foarte multe, iar de ele se pot bucura toate femeile, indiferent de vârstă, profesie și statut social. Ce metode de îndepărtare a părului nedorit sunt disponibile în secolul XXI în Moldova, și prin ce acestea se deosebesc una la alta, am întrebat de Cornelia Madan, medic dermatolog «Medazur Med Spa».
Cornelia, vă rugăm să spuneți cititorilor noștri ce metode de îndepărtare a părul nedorit există astăzi?
Să începem cu faptul că există metode care oferă un efect temporar - în acest caz este vorba despre depilare și există tehnici care permit să scapați de părul nedorit pentru o lungă perioadă de timp, sau chiar pentru totdeauna - aceasta se numește epilare. La depilare se referă: depilare cu ceară, shugaring depilare cu zahăr, crema de îndepărtare a părului, epilatorul. Epilarea include: electroepilare, fotoepilarea și laserul.
Dacă despre depilare mai mult sau mai puțin ne este clar, despre epilare aș vrea să ne vorbiți mai mult. După ce principii funcționează aceasta?
Cea mai veche metodă - este electroepilarea. Curentul electric este trimis prin ace subțiri direct la foliculul pilos, unde creează o arsură termică și rădăcina firului de păr moare. Această procedură este destul de dureroasă și de lungă durată, dar are un avantaj semnificativ - cu ajutorul ei se poare elimina părul cărunt, puful și părul foarte deschis la culoare cu care laser-ul și fotoepilare nu se descurcă.
Metoda de îndepărtare a părului cu laser (foliculii de păr sunt distruși de lumina laser) este mai puțin dureroasă, și datorită faptului că aplicatorul poate procesa simultan mai mulți foliculi piloși, procesul reduce considerabil durata de timp. O altă metodă revoluționară a devenit fotoepilarea. Aplicatorul este acum chiar mai mare, iar durata epilării este și mai mică. De exemplu, un aplicator de 4,8 cm2 poate să înlăture părul nedorit de pe un picior timp de o oră, în cazul electroepilării pentru același rezultat procedura ar dura 2-3 săptămâni. La noi a apărut acum un aplicator mai mare (8 cm2) care face timpul procedurii și mai mic. Principalul principiu al electroepilării este fototermoliza selectivă. De ce nici lumina, nici laser-ul nu înlătură părul cărunt? În parul cărunt nu există pigment, iar esența acestor metode este că pigmentul, care este în foliculul pilos al părului absoarbe undele de lumina și laser, folicul pilos se încălzește și se distruge. Dacă nu există nici un pigment, lumina nu este absorbită de folicul pilos al părului și procedura eșuează.
Se poate spune că pentru anumite zone ale corpului sunt mai potrivite unele metode de îndepărtare a părului, iar pentru altele - altele?
Acest lucru este mai mult legat nu de zone, dar de firul de păr, culoarea și de structura lui. Dacă părul este gros și întunecat, fotoepilarea sau laserul este binevenită. Dacă aveți nevoie de a elimina firele albe de păr sau părul foarte deschis la culoare folosiți electroepilarea.
Metodele despre care vorbim permit să scăpăm definitiv de această problemă?
Aș putea spune că în 90% din cazuri da. Creșterea părului depinde, totuși, de schimbările hormonale interne și nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu o persoană peste 10-15 ani. În medicină este greu de oferit garanții, în organismul uman au loc schimbări permanente, astfel dacă există careva schimbări hormonale atunci este posibil ca 10-15% din păr să reapară.
Câte proceduri sunt necesare pentru îndepărtarea părului pe termen lung?
Totul este individual, în mediu de la 4 la 15 proceduri. De exemplu, dacă vom lucra cu fața ar putea să fie necesare 15 proceduri deoarece părul facial este subțire și deschis la culoare, acestea sunt mai greu de "ucis". Pentru zona bikini sau subraț părul este mai gros și mai închis, și pot fi destule 4 proceduri. Intervalul optim între proceduri este de 6-8 săptămâni.
Cornelia, există metode de depilare sau epilare pe care nu le-ai recomanda?
Mai degrabă este necesar să vorbim nu despre metode, ci despre experți. Uneori, oamenii vin la noi după electroepilare cu complicații grave, atunci când, după procedură, există o mulțime de cicatrici mici, iar aici nu este vorba că electroepilarea nu e bună, dar despre faptul că clientul a nimerit pe măna unui specialist incompetent. Acest lucru este valabil și pentru îndepărtarea părului cu ajutorul fotoepilării și cu laser, ca să provoci arsuri este suficient să alegi greșit nivelul de energie. Desigur, rezultatul depinde și de echipament tot, echipamentele bune sunt scumpe.
Astfel alergând după procedurile ieftine urmează multe consecințe neplăcute?
În general, da. Dar trebuie să spun că, chiar și efectele secundare ale depilare / epilări sunt temporare. Fie că este vorba de o arsură sau păr crescut sub piele cu timpul aceste probleme trec, desigur acestea nu aduc nimic plăcut și pentru reabilitare va fi nevoie de timp.
Vorbind de îndepărtarea părului, ne referim mai ales la femeii, bărbații se adresează cosmetologului pentru a îndepărta părul nedorit?
Stiți, bărbații au început activ să aibă grijă de ei. Cei care doresc să recurgă la îndepărtarea părului, nu sunt mulți, dar totuși sunt. De obicei, bărbații se adresează din cauza părulu de pe piept, spate, umeri, și față, în special zona dintre sprâncene și zona maxilarului.
Un fapt demn de lăudat! Care sunt contraindicațiile pentru epilare?
Nu se recomandă epilare zonelor în care există o problemă a pielii, herpes activ, eczeme, infecții fungice. Contraindicații generale: febră, fracturi, crize hipertensive, diabet decompensat, tipuri de cancer si altele. Sarcina este, de asemenea, o contraindicație pentru îndepărtarea părului nedorit. Pentru fotoepilare există încă o contraindicație: epilepsia fotosensibilă, deoarece lumina poate declanșa o criză de epilepsie.
Ce părere aveți despre pesoanele care se tem de epilare chiar dacă vorbim de metodele nedureroase, de exemplu frica de infecție?
Să capeți o infecție în timpul epilării este imposibil, pentru că în momentul procedurii nu are loc distrugerea straturilor pielii. Pe piele se aplică gel, iar aplicatorul lucrează peste el. Ceea ce se poate întâmpla după epilare este eritemul- o roșeață ușoară, care trece în decurs de 1-2 ore. Regula principală este că procedura să se petreacă într-o sală de proceduri, în care personalul medical cunoaște regulile de sterilizare.
Este nevoie de vreo pregătire specială înainte de a începe epilarea?
Voi numi trei puncte importante de care trebuie să ținem cont înainte de epilare.
Prima cerință - pielea nu ar trebui să fie bronzată. În al doilea rând, părul trebuie să fie în foliculul pilos, deci acesta nu trebuie supus la nici o metodă cel puțin o lună înainte de procedură. Și a treia - lungimea părului ar trebui să fie de până la 3 mm.
Care sunt regulile pe care trebuie să le urmezi după procedură?
Vă recomand ca în termen de 24 de ore să evitați sauna, piscina și 24 de ore după procedură, să nu radeți firele de păr. Două săptămâni este de dorit să nu se facă plajă, deoarece zona tratată devine mai sensibilă la lumina soarelui și există probabilitatea de hiperpigmentare.