Ana Ciorici: Cum să-ți integrezi copilul într-o țară nouă

Ana Ciorici: Cum să-ți integrezi copilul într-o țară nouă

-
//
20.07.2018

Au trecut deja 7 luni de când ne-am mutat în Amsterdam și am decis să scriu aici niște momente care ne-au ajutat pe noi, dar mai mult pe copii în perioada de tranziție de la o țară și o cultură, la alta.

Ana Ciorici: Cum să-ți integrezi copilul într-o țară nouă

Cine nu știe, noi avem doi copii. Unul de aproape 2 ani și altul de aproape 5, care imediat la mutare a mers la școală. În Olanda copiii merg la școală exact a doua zi după ce împlinesc 4 ani. E același mod relaxat de educare ca în grădinițele din Moldova, doar că e școală primară și multe chestii stau total diferit.

Anyway, pentru micul de 2 ani nu mi-am făcut griji absolut deloc, precum are la dispoziție mai mult de doi ani pentru a merge la day care și a învăța olandeza. Dar pentru Emilia, care a mers direct la o școală într-o limbă ireal de grea ( așa părea la început), cu sistem nou de educație, profesoară nouă, școală nouă, copii noi și absolut totul divers, un pic îmi făceam griji.

Dar vreau să vă relatez mai jos cîteva momente, care cred eu că au ajutat-o pe ea să treacă mai ușor peste prima perioadă de adaptare. Nu uitați, cazul nostru este unul particular, dar consider că aceste momente poate ajuta multă lume care se mută.

De asemenea, este tare bine cînd în momentul mutării, măcar unul din părinți se mută cu un job stabilit ( cum a fost la noi) sau cu un income din altă afacere ( tot cum este la noi). Anyway, înainte de mutarea cu copiii, la fel puteți aplica la multele oferte care există pe piața din Olanda de exemplu. Lucrurile stau și mai simplu, precum limba engleza este și ea una de bază aici în Amsterdam. Aceasta este o altă temă de discuție, dar am simțit să fac paranteză și redirecționare la cazul nostru.

Ana Ciorici: Cum să-ți integrezi copilul într-o țară nouă

Deci,

– Înainte de mutare, vorbiți cu copii despre acest subiect. Cu cîteva luni înainte povestițile ce veți face, unde mergeți și ce va fi diferit. Este absolut necesar să îi pregătiți emoțional pentru tot ce va urma. Nu uitați să le răspundeți la toate întrebările pe care le vor avea ei.

– Pentru primele săptămîni veți avea libertatea de a-l asista la ore pentru a face adaptarea lui mai ușoară. Comunicați mult cu profesoara și povestiții copilului rutina de la școală. Pentru început traduceți-i multe lucruri despre care este curios. Nu uitați, făceți-l curios despre tot ce este diferit și entuziasmați-l cu multe lucruri pozitive pe care le fac copiii la noua școală.

– Părinții olandezi sunt foarte deschiși și îți vor sări mereu în ajutor. Luați numerele lor de telefoane, prezentațivă pe voi și pe copil și comunicați cît mai mult cu ei. La toate școlile există comitet de părinți. Faceți cunoștință cu ei și implicațivă cît mai mult pentru a cunoaște tot despre sistem și școală.

– Comunicați foarte mult cu profesoara despre copilul vostru. Întrebați ce face, cum o duce și cum i-a fost ziua. Rugați-o frumos să vă ție la curent cu tot și cum este mai bine să procedați. Aveți încredere în profesori, chiar dacă par prea relaxați ( așa sunt olandezii) și urmațile sfaturile.

Citește continuarea pe ana.ciorici.com