Sistemul de termoreglare la bebeluși este imperfectă. Astfel încât, sub influența condițiilor mediului înconjurător, aceasta poate depăși normele stabilite. De aceea, medicii în maternitate avertizează mamele: ”Temperatura normală a corpului la nou-născuți este cu puțin peste 37 de grade, aproximativ 37,2 grade. Însă consultarea medicului totuși este necesară”.
De ce bebelușul este atât de fierbinte
În primul an de viață, este puțin probabil ca bebelușii să sufere de boli infecțioase. Asta pentru că ei sunt protejați de anticorpii mamei, care sunt transmiși prin laptele matern. Puțin probabilă este și răcirea micuțului: de regulă, copilașii sunt protejați ca ochii din cap, astfel încât, copilul nu poate să înghețe. În cele mai multe cazuri, temperatura corpului la nou-născuți crește din cauza supraîncălzirii. De frica de a nu răci copilul, deseori, mamele îi îmbracă prea gros, iar aceștia reacționează prin creșterea temperaturii.
Încercați să dezbrăcați bebelușul de câteva hăinuțe. Nu ajută? Atunci chemați medicul! Este foarte important, cât mai repede posibil să stabiliți cauza creșterii temperaturii corpului și să începeți un tratament corect. Reiterăm: toate procesele la bebeluși se produc rapid, iar boala poate avansa și mai repede.
Cum măsurați temperatura la nou-născuți
Puteți măsura corect temperatura corpului la bebeluși cu ajutorul a câtorva tipuri de termometre:
1. Termometrul digital – cea mai bună variantă pentru sugar. Cu ajutorul acestui termometru puteți măsura rapid temperatura bebelușului în faldul inghinal sau sub braț.
2. Suzeta-termometru – este o variantă perfectă pentru bebelușii obișnuiți cu suzeta. Însă, trebuie să țineți cont, că 37,1 de grade – este o normă pentru cavitatea bucală la toți oamenii. Iar în prima lună de viață, această normă poate atinge indiciile de 37,5 grade.
3. Termometru infraroșu – măsoară temperatura în urechiușa copilului. Acest dispozitiv este reclamat drept unul de exactitate mare, însă în practică, mamele nu sunt mulțumite de acesta.
4. Temperatura poate fi măsurată rectal. Însă trebuie să știți exact de ce măsurați în această zonă a corpului, și nu în alt loc mai accesibil a corpului. Rețineți, temperatura în funduleț, de regulă, este mai mare cu 0,5-1 grad decât sub braț.
5. Termometrul obișnuit cu mercur pare a fi un dispozitiv depășit, iar procesul de măsurare a temperaturii prea anevoios: să ții 10 minute termometrul sub braț, cu riscul de a fi scăpat și vărsarea mercurului în locuință. Și totuși, această metodă de măsurare a temperaturii rămâne deocamdată cea mai stabilă comparativ cu dispozitivele moderne, care deseori necesită ”condiții speciale” pentru activitate (de exemplu, cel puțin o jumătate de oră să te afli în odaie cu bebelușul), dar și evidența rectificărilor pentru diverse zone ale corpului.
Primul ajutor
Dacă temperatura depășește cifra de 38 de grade, luați o fiolă cu analgină și diluați-o cu apă fiartă reieșind din raportul 1:100. Astfel, veți obține într-o linguriță mică a suta parte din doza pentru adulți. Două linguri mici sunt suficiente, pentru ca timp de 5-6 ore să mențineți temperatura cu 1,5 grade mai mică decât cea stabilită. O fiolă de analgină diluată este suficientă pentru 2-3 zile. Soluția poate fi păstrată la frigider nu mai mult de două zile. Un semnal, că medicamentul nu poate fi administrat este schimbarea culorii (galben), tulburarea.
Facem concluziile de rigoare: dacă temperatura corpului la copil este cu puțin peste 37 de grade, nu trebuie să vă faceți griji – este o normă. Asta în condițiile în care nu există alte simptome îngrijorătoare în comportamentul bebelușului (copilul nu strigă în continuu, nu are diaree, etc). Totodată, consultați neapărat medicul: în cazul bebelușilor, de la o simplă răceală până la o pneumonie este nevoie doar de 24 de ore.