Care sunt beneficiile leurdei – o plantă deloc costisitoare? Gustul leurdei – este un amestec de ceapă verde și usturoi. Mirosul este suficient de înțepător. În schimb această verdeață – este o protecție perfectă de viroze, subțiază sângele și luptă cu ateroscleroza (dacă o consumați în formă proaspătă). Trebuie să țineți cont, că leurda irită mucoasa stomacului, de aceea nu faceți exces de consum al acestei plante și amestecați-o cu smântână, brânză sau iaurt.
Cuiburi din leurdă fiartă
Prepararea:
Spălați bine leurda, înlăturați pelicula subțire de pe tulpini. Fierbeți în apa clocotită și sărată timp de 5-7 minute. Strecurați verdeața, aranjați-o sub formă de cuiburi pe un talger plat, turnați puțin ulei de măsline. Dacă nu țineți post, puteți presăra cu cașcaval.
Supă cu leurdă
Prepararea:
Spălați și tăiați frunzele de leurdă și spanac. Decojiți cartofii și tăiați-i cubulețe. Dacă în loc de spanac folosiți urzicile, acestea trebuie spălate și opărite. Curățați și tocați ceapa. Prăjiți ceapa în unt, până când nu va deveni transparentă. Adăugați în bulionul care fierbe, ceapa, cartofii, mai târziu – leurda. Fierbeți la foc mic timp de 20 de minute din momentul când a început să fiarbă. Adăugați în supă spanacul și mixați cu blanderul. Condimentați cu mirodenii, sare și încălziți. Serviți cu smântână.
Paste cu leurdă
Preparare:
Fierbeți pastele conform instrucțiunii de pe ambalaj. Între timp, spălați, curățați și fierbeți leurda. Amestecați pastele cu leurda, adăugați puțin cașcaval după preferință sau brânză de vaci, condimentați cu sare și piper.