Ai văzut cele două liniuțe pe testul de sarcină, ți-a confirmat și medicul ginecolog marea noutate, iar acum urmează să te adaptezi la noile schimbări care urmează să se producă în corpul tău. Prioritatea viitoarelor mămici este sănătatea fătului, iar asta înseamnă mai multă responsabilitate față de propria sănătate. Mai multe mămici au scris pe un forum despre cele mai frecvente greșeli pe care le-au făcut la prima sarcină, pentru a le preveni astfel pe femeile care vor ajunge în aceleași situații. Care sunt acestea, află în continuare.
M-am gândit doar la camera copilului și alte nimicuri
„Pe tot parcursul sarcinii m-am gândit mai tot timpul la ce aveam nevoie pentru fiica mea și modul în care trebuia să-i fac camera. Nu m-am gândit niciodată cu adevărat la modul în care ar trebui să mă pregătesc pentru travaliu și naștere. Și nu m-am gândit la ce înseamnă de fapt recuperarea postpartum, sau alăptarea, sau adormirea copilului... Asta nu mi-a venit în minte decât după ce am născut. Da, lucrurile astea sunt drăguțe și distractive, dar într-adevăr sunt o prostie în marea schemă a lucrurilor. Ar fi trebuit să petrec mai mult timp gândindu-mă la ce urma să fac practic și să fiu mai pregătită psihic.” - Mihaela.
Nu am avut lapte formulă în casă
„Din anumite motive, am crezut că alăptarea va fi ușoară. „Este firesc”, mi-am spus. „Femeile o fac dintotdeauna”... Cât de greu ar putea fi? Ei bine, se pare că e pentru unele mame ... extrem de greu. Cel puțin așa a fost pentru mine. Din nefericire, nu am avut lapte formulă în casă, pentru că mi-am spus că nu voi hrăni copilul cu formulă. Ei bine ... când laptele nu vine pentru 5 zile, iar bebelușul tău țipă de foame toată noaptea și sfârcurile îți sunt crăpate și nu poți merge la magazin până nu se deschide a doua zi, intri în panică! Chiar dacă nu intenționezi să-i oferi formulă, e bine să-l ai în caz de urgență. Pentru că atunci când bebelușului îi este foame, trebuie să-l hrănești. Iar alăptarea poate fi mai grea decât crezi!” - Ana.
Am cumpărat o groază de nimicuri pentru bebeluși
"Acum serios, chiar nu ai nevoie de acei pantofiori pentru nou-născut sau de 12 pături colorate sau 3 cărucioare, etc. Nu ai nevoie de toate astea. Sunt inutile. Este posibil să le vrei și este în regulă. Dar dacă încerci să economisești bani, alege doar produse de bază / necesități. Promit că tu și copilul tău vei supraviețui foarte bine doar cu ele!" - Nina.
Am eliminat cofeina complet
”Oricine ți-a spus că nu ai voie cafea în timpul sarcinii greșește! (Cu excepția cazului în care medicul îți spune asta, atunci ascultă-ți medicul.) Dar dacă ai o sarcină sănătoasă, poți bea o cafea. Da, ar trebui să limitezi consumul de cofeină, dar nu trebuie să renunți complet la ea. Experții, inclusiv Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), recomandă menținerea consumului zilnic de cofeină sub 200 miligrame pentru a fi în siguranță. Este vorba despre cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă standard de cafea. Deci, ura, mami! Nu trebuie să spui NU cofeinei.” - Narcisa.
Să țin sarcina secretă față de familie
”Îmi pare rău că nu am povestit familiei despre sarcina mea. Am fost atât de secretoasă... Nu ar fi trebuit să fiu astfel. Ei sunt familia mea! Iar dacă ceva se întâmpla, îmi doream tot sprijinul lor”. - Mădălina.
Am anunțat pe rețelele sociale că sunt însărcinată, prea curând
„M-am gândit în sinea mea: „Am 12 săptămâni. Sunt bine! ”Dar, în realitate, nu am primit încă niciun rezultat al testului de la medic. Dacă unul dintre rezultatele testului revine cu vești devastatoare, trebuie să iei în considerare ceea ce ai spus lumii (social media) dacă ai anunțat deja sarcina tuturor. Odată cu cea de-a doua sarcină, am decis să aștept până primesc toate rezultatele testelor înapoi și totul a fost în regulă (sau suficient de bine încât să mă simt confortabil să împărtășesc știrile cu lumea). Apoi am pus pe social media.
Am așteptat pentru că am văzut o prietenă spunând pe facebook despre sarcină, apoi testele ei au revenit la 14 săptămâni, iar bebelușul ei avea sindrom Edwards și nu a mai trăit în ultimele 20 de săptămâni. Era o veste devastatoare. Așa că vă recomand să așteptați anunțul.” - Camelia.
Am cumpărat prea multe scutece pentru nou-născuți
„De ce am crezut că am nevoie de o sumedenie de scutece pentru nou-născuți? Nimeni nu mi-a spus că s-ar putea ca bebelușul meu să nu se încadreze în acea dimensiune! Și astfel, fiul meu era imens când s-a născut și a avut nevoie de scutece mărimea 1, nu pentru nou-născuți..." - Gabriela.
Prea multe haine pentru nou-născuți
„Când afli că ai o fetiță, vrei să-i iei TOATE hainele din magazine! Sunt pur și simplu prea drăguțe. Apoi, părinții tăi îi cumpără tone de haine, iar prietenii tăi la fel, iar apoi vecinii îți dau haine... Dintr-o dată, bebelușul tău are mai multe haine decât tine. Și probabil că nu va purta majoritatea dintre ele. Așadar, limitează-te.” - Sonia.
A nu face nici un exercițiu fizic
„Când eram însărcinată, am luat sarcina drept scuză pentru a mă relaxa, a sta. Am mâncat ce mi-am dorit și m-am relaxat cât am putut. La urma urmei, aveam de crescut un copil! Am mers la câteva cursuri de yoga prenatale, dar nu suficiente pentru a mă ajuta. Dar, regret această decizie. Am adăugat 22 kg și încă nu mă încap hainele dinaintea sarcinii. (Fiul meu tocmai a împlinit un an.) Ar fi trebuit să fac mai mult efort când eram însărcinată.” - Dana.
Încercarea de a fi perfectă
„Când eram însărcinată, am încercat să fac totul perfect pentru a putea fi mama perfectă. Am încercat să citesc fiecare carte, să fac cercetările mele proprii cu privire la toate lucrurile, etc. Am început să nu mă bucur de acest proces, deoarece eram atât de ocupată încercând să fiu perfectă. Acum pare o prostie! Este bine să fii pregătită, să fii sănătoasă și toate astea, dar trebuie să te și relaxezi, să te bucuri de călătorie. După cum se spune, nu există nici o modalitate de a fi o mamă perfectă, ci un milion de moduri de a fi una bună.” - Iulia.