Pudra de cacao din care se prepară în mod tradițional băutura cu același nume conține grăsimi vegetale și proteine și este bogată în vitaminele B3, B6 și PP. Vitamina B3 echilibrează sistemul nervos și susține activitatea inimii, Vitamina B6 reglează absorbția de fier în organism, iar Vitamina PP influențează pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Cacao mai conține și minerale: magneziu, potasiu, fosfor, fier, zinc și acizi organici. Chiar dacă lista de beneficii este destul de impresionantă, nutriționiștii le recomandă părinților să nu se grăbească să introducă această băutură în meniul copiilor.
Spre deosebire de ceai și cafea, cacao nu conține cofeină, ci teobromină care are un efect excitant al sistemului nervos. Anume din acest motiv, specialiștii nu recomandă consumul de cacao până la împlinirea vârstei de 1,5 ani. Mai mult, cacao conține peste 40 de compuși aromatici care pot provoca o reacție nedorită la un copiii predispuși la alergii.
Luând în considerare aspectele menționate mai sus, ar fi recomandat să introduceți treptat această băutură în meniul copilului. Până la vârsta de 3 ani puteți să-i oferiți 50 ml. de cacao de 1-2 ori pe săptămână. La vârsta de 6-7 ani porția de cacao poate fi mărită până la 100-120 ml.
Cât de sănătos este ca cel mic să consume cacao cu lapte?
Cacao cu lapte este o băutură bogată în calorii. O porție de 150 ml are 130-140 calorii. De aceea, putem spune că acest produs este potrivit pentru a fi servit la prima masă a zilei. Acest produs conține grăsimi vegetale și proteină și poate fi consumat alături de mese bogate în carbohidrați: terciuri, sandvișuri sau copturi.
Ce tip de cacao este recomandat pentru copii și cum se prepară?
Nutriționiștii recomandă pudra de cacao naturală și în niciun caz produsele pe bază de cacao cu adaosuri de aromatizatori. Copiii adoră cacao cu lapte, iar pentru gust poți adăuga puțină vanilie și zahăr.
Pentru o porție de 150 ml de cacao cu lapte vei avea nevoie de 1,5 lingurițe de pudră de cacao naturală și 2 linguri de apă. Pune la fiert compoziția și pe final adaugă jumătate de linguriță de zahăr. Pentru a evita apariția spumei, fierbe la foc mic și amestecă încontinuu. Dacă cel mic nu este alergic, mai poți adăuga scorțișoară sau vanilie, după gust.