O banală viroză nu te-ar speria dacă n-ai fi însărcinată. Dar atunci când ești gravidă nu te mai gândești doar la tine ci mai ales la bebelușul din burtica ta. Riscul de a răci este mai mare pentru că sistemul imunitar al unei gravide suferă unele modificări. În sensul că el devine mai vulnerabil. Află ce să faci dacă răcești în sarcină, așa încât amândoi să treceți cu bine peste acest episod neplăcut.
Ce să faci dacă răcești în sarcină
Orice gravidă știe că nu are voie să folosească medicamente în această perioadă. Sau cel putin ar trebui să știe… Chiar dacă este vorba despre medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, pe care le consideră inofensive. Nimic, absolut nimic nu se va administra fără a avea recomandare din partea medicului. Riscurile sunt prea mari!
Prima și cea mai bună măsură ce va trebui luată va fi repaosul la pat. Odihna este esențială în procesul de vindecare. Pe lângă ea, se recomandă un consum crescut de lichide. Pot fi ceaiuri din fructe sau plante, compoturi, fresh-uri. Nu uita de leacul bunicii, care și azi este la fel de eficient: supa clară de pui! Aceasta reduce inflamația și ameliorează congestia nazală ca nimeni altcineva. Și dacă tot ne referim la alimentație, pe perioada răcelii este bine să te bazezi în principal pe fructe și legume. Nu te forța să mănânci dacă nu poți. Consumă porții mici, la intervale scurte de timp.
Tratamente naturiste eficiente
Nas înfundat sau care curge? Majoritatea picăturilor anticongestionante sunt interzise în sarcină, așa că apeleaza la un spray cu apă de mare sau la ser fiziologic. Ambele conțin sare, desfundă nasul aproape instantaneu, dar efectul nu ține prea mult. Așa că nu îți rămâne decât să repeți des procedura. Mai poți face inhalații acoperindu-ți capul cu un prosop și inhalând aburii apei fierbinți în care ai pus două picături de Echinaceea. Pentru confortul tău, folosește în cameră un umidificator. Dacă suferi de sinuzită și te confrunți cu inflamație și durere în zonă, folosește alternativ comprese calde și reci. Pentru durerile în gât este eficientă gargara cu apă sărată. De asemenea, ceaiurile călduțe cu miere și lămâie sunt de mare ajutor.
Antibiotic doar la recomandarea medicului!
Contra febrei se poate folosi paracetamol, dar tot cu avizul medicului, pentru siguranță. Și strict în doza recomandată de el și pe perioada indicată de el! În niciun caz nu lua aspirină sau ibuprofen. Dacă nici după administrarea de paracetamol febra nu scade, se va lua legătura cu medicul pentru stabilirea unui plan de tratament, în urma investigațiilor. Acestea vor stabili dacă este vorba despre o infecție virală sau una bacteriană și dacă este oportună administrarea unui antibiotic. Insistăm: DOAR medicul poate face recomandarea pentru antibiotic!