Deseori poți auzi cât este de dificil să găsești limbă comună cu rudele vârstnice, în special dacă ești nevoit să locuiești împreună. Dealtfel, chiar dacă aveți locuința proprie, nu întotdeauna poți evita problemele. De mici copii, pentru noi bătrânețea se asociază cu înțelepciunea, bunătatea și clătitele bunicii. Oamenii maturi își construiesc relație altfel. Discutând cu bătrânii, putem să ne confruntăm cu amărătăciunea, mormăiala la nesfârșit și egoismul.
Consiliul bătrânilor
Uneori, un om în etate se comportă astfel, de parcă toți ar face totul greșit. Și doar el știe cum să le facă pe toate așa cum trebuie. Acest lucru se revarsă într-un șir de observații critice în adresa rudelor tinere.
Una din cele mai mari probleme este furia. Bătrânețea este o încercare grea și ești nevoit să recunoști că viața e pe sfârșite. Persoana poate fi afectată de reevaluarea rezultatelor de viață – irealizarea, furia acumulată. Toate acestea dau de veste tot mai des și se revarsă în furia pe cei apropiați.
Încă o problemă – sâcâiala, rădăcinile căreia duc întrecut și pot fi o consecință a faptului, că anterior, opinia persoanei în cauză nu era luată în calcul. Se formează convingerea, pentru ca să fii auzit, trebuie să vorbești mai mult și mai des, reiterând unul și același gând.
O calitate caracteristică bătrânilor care nu pot conviențui cu rudele este și supărarea excesivă. Orice observație sau o simplă insuficiență de atenție se transformă în supărare și nemulțumire.
vârstnicii au propriile caracteristici – consideră Rodion Cepalov, psihologul centrului ”Sundeev”, din Sankt Peterburg. În dependență de tipul și dinamica personalității ele se pot manifesta în diferite simptome. De aceasta se ocupă gerontopsihologia. Cel mai mult deranjează, când aceste manifestări sunt încăpățânarea, neacceptarea unei altei opinii, stima de sine ridicată. Printre dificultăți imposibilitatea de a te înțelege, atingerea unui parteneriat egal, acceptarea unui sfat și ajutor în limitele rezonabile ”.
Etapa finală
Odată cu îmbătrânirea, caracterul se complică din cauza apariției restricțiilor în viață, resimțirea dependenței, a fricii potențiale sau a fricii față de propria neputință.
Un rol aparte îl joacă și sentimentul de nulitate și singurătate. Ultimul se resimte mai mult, dacă omul și-a pierdut soțul sau soția și locuiește la distanță de copiii săi. Atunci când omul are peste 80 de ani, trebuie luate în calcul și particularitățile, legate de posibile patologii ale creierului sau atrofierea unor celule aparte. Cu regret, multe boli ale vârstnicilor le schimbă sau le înrăutățesc caracterul.
Dragii mei bătrâni
Dacă bătrânii dvs. locuiesc separat este mai ușor din punct de vedere psihologic, însă mai dificil fizic: trebuie să-i vizitați, să le ajutați, să le aduceți produse. Un rol nu mai puțin important îl are gradul de rudenie. Una este bunica dvs. care v-a crescut, și alta – soacra pisăloagă. În cel de-al doilea caz nu veți putea evita atitudinea părtinitoare din ambele părți. Însă și unii, și alții deseori demonstrează aceleași probleme în comportament.
1. Agresor. Totul ce faceți – este rău și incorect. Despre aceasta vi se spune răspicat, inclusiv până la insulte. Uneori, astfel de rude obișnuiesc să se plângă pe copii celor din jur.
2. Veșnic supărăcios și mormăit. Nu, acest tip de rude nu vor manifesta agresiune și nu vor recurge la insulte. Însă cu toate suspinările și reproșurile triste vă vor crea un sentiment de vinovăție, care nu se va spulbera.
3. ”Albinuța”. Bunicuțele de acest tip vor lua nepotul de la școală, vor pregăti prânzul și vor coace o tartă pentru cină. Ea nu se gândește la sine, însă pe de altă parte, cere moralitate sporită din partea dvs..
4. Egoistul. Da, aceste rude nu vor încerca să se implice în viața dvs. și nu vă vor da sfaturi. Toate acestea nu-i prea interesează. În schimb, vor cere grijă sporită față de propria persoană. Ei pot manipula cu informații privind starea lor de sănătate, pentru a vă face să alergați la ei în celălalt capăt de oraș.
5. Neîncrezător. Aceste persoane nu au încredere în nimeni, inclusiv în rude și persoanele apropiate. Pe cele din urmă le suspectă, că și-ar fi dorit doar trecerea în neființă cât mai grabnică a lor pentru a pune mâna pe avere.
6. Păpădie. Un tip calm și inofensiv, însă care de regulă necesită o grijă mai mare.
Bunica a venit!
Putem spune, că există un program complex de comunicare cu rudele vârstnice.
Întâi de toate, trebuie să vă înarmați cu foarte multă răbdare. ”Vă puteți imagina persoana în vârstă drept un copil și să vă strădiți să vă amintiți ce bine v-a făcut în viață, - susține Rodion Cepalov. – Încercați să vedeți calitățile pozitive și să vă gândiți, că odată veți deveni și dvs.bătrîn. Trebuie să aveți un comportament față de vârstnici, similar celui pe care vi-l doriți față de sine”.
De asemenea, în discuțiile directe este necesar să cunoașteți anumite tehnici ale artei de comunicare. Trebuie să discutați cu bătrânii, găsind subiecte comune și puncte de contact.
Cu alte rude este mai ușor să fiți de acord, decât să intrați într-o discuție de durată și neconstructivă. Nu întotdeauna trebuie să atrageți atenție la forma în care a fost dat un sfat sau altul. Dacă acest sfat este bun, de ce să nu-l folosiți. Mai mult, puteți singuri cere un sfat. Iar pentru cei mai vârstnici o importanță deosebită o are formularea, decât sensul celor spuse.
Agresiunea nemotivată trebuie ignorată. Cu agresorii, pisălogii și bătrânii neîncrezători foarte bine lucrează metoda unui dop de sticlă, adică distanțiere psihologică.
În general, propriile observații trebuie tratate cu prudență. Vă irită, că ruda nu respectă regulile de igienă? Nu trebuie să o faceți demonstrativ. Cel mai bine este să motivați bătrânica pentru ”crearea unei noi imagini”.
”Orice observație trebuie făcută într-o formă tactică, -consideră Rodion Cepalov.- Orice persoană are nevoie de respect. Străduiți-vă să evitați conflictele: generalizările (tu întotdeauna...), apelul la trecut (cât te țin minte, ești oribilă). În comunicarea cu rudele vârstnice trebuie aplicate metode anticonflict, care sunt folosite în discuțiile cu alte persoane. Iar drept principii ale comunicării trebuie să fie bunătatea, respectul, mila, compasiunea, toleranța ”.
Umpleți golul
Deseori, vârstnicii nu cunosc cu ce ar putea fi de folos. De aceea trebuie să le oferiți posibilitatea de a-și simți utilitatea. Uneori vi se pare , că atunci când eschivați bunica de grijile față de nepoți, faceți un lucru nobil. Aceasta însă nu e întotdeauna așa. În special, ”albinuțele” au nevoie să fie utile. O importanță considerabilă o au telefoanele și vizitele din partea dvs..Aceasta îl ajută pe omul în etate să se mențină în formă și să simtă o oarecare importanță a existenței sale.
Dacă vorbim de rudele de tip ”egosit”, relațiile cu aceste persoane trebuie determinate după principiul unui ”contract”. Adică, stabiliți toate responsabilitățile dvs.,reieșind din posibilități.