Pe parcursul vieții, organismul femeii trece prin diferite etape despre care ar trebui să cunoașteți mai multe detalii și informații dacă vreți să nu deveniți prea panicate atunci când sesizați anumite schimbări. Chiar dacă de cele mai multe ori menstruația poate fi abundentă, fiind însoțită de crampe și balonare, poți observa totuși că la un moment dat ea se diminuează cantitativ. Acest fapt poate semnala atât niște probleme de sănătate, cât și înaintarea în vârstă.
Menstruatia durează în jur de 3-7 zile, cu limite între 2-8 zile, iar cantitatea de sânge pierdută pe zi nu trebuie să fie mai mare de 30- 60 de mililitri de sânge pe zi, cu maximum de 80 de militri pe zi.
Lina Akopians, specialist la Centrul de reproducere din California de Sud, spune că o menstruație substanțial diminuată ar putea fi cauzată de o problemă hormonală sau una structurală, ceea ce înseamnă că un organ nu funcționează cum trebuie. Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont, dacă te confrunți cu menstruație puțină. În primul rând, ce culoare are secreția, apoi dacă sângerările sunt înainte de menstră sau după, dar și care este motivul pentru care ține atât de puțin.
De ce sângerezi mai puțin în timpul menstruației?
Ești însărcinată
Chiar dacă nu e ușor de crezut, nu sunt puține cazurile în care femeile au descoperit sarcina foarte târziu, iar semnele au lipsit aproape cu desăvârșire. Cu toate că majoritatea femeilor nu mai au ciclu menstrual după ce au rămas însărcinate, unele continuă să sângereze... mai puțin. Menstruațiile cu sângerări neobișnuit de slabe cantitativ pot indica o sarcină extrauterină. Medicul te poate ajuta să elucidezi problema.
Ai pierdut în greutate
Organismul este foarte delicat și sensibil la schimbări. Dacă în ultimul timp ai slăbit, iar alimentația a fost schimbată drastic, nu e de mirare că sângerezi mai puțin în timpul menstruatiilor. Pentru a funcționa sănătos, corpul are nevoie de un echilibru între proteine, carbohidrați, grăsimi și vitamine. Verifică-ți greutatea și ai grijă la alimentație!
Ești stresată
Sarcinile în plus de la locul de muncă, problemele din relație sau cele financiare sunt motivele principale pentru care oamenii sunt stresați. Cei mai mulți le pot recunoaște cu ușurință, însă nu le pot face și față. Dacă te regăsești în această situație, iar în ultima perioadă ai fost expusă stresului prelungit, nu e de mirare că ai menstruație slabă cantitativ. Privește viața altfel, reorganizează-te, redu stresul și observă schimbările. Nici vizita la medic nu e de neglijat!
Iei anticoncepționale
Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării menstruale reduse este administrarea de anticoncepționale. Tocmai de aceea, medicii prescriu anticoncepționale femeilor care se luptă cu menstruație abundentă. Dacă ai început să iei pilule contraceptive, atunci poți sta linsitita, înseamnă că au început să își facă efectul. Dacă nu, mergi la medic să vezi care e problema!
Ai trecut de vârsta de 30 de ani
Odată cu înaintarea în vârstă, ciclurile menstruale se schimbă, durerile se atenuează, iar cantitatea de sânge se diminuează considerabil. Acest lucru nu înseamnă nici infertilitate, nici premenopauză, ci doar schimbări firești care intervin după vârsta de 30 de ani. Totuși, dacă observi semne care te îngrijorează, o discuție cu medicul tău te poate lămuri.
Ai cicatrici uterine
Majoritatea femeilor care au trecut prin proceduri de dilatare sau avort se vindecă total, fără complicații. Totuși, uneori, cicatrizarea severă determină ca pereții uterului să se lipească între ei, afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Asherman, iar menstruația este mult mai scăzută cantitativ. Deseori, dacă se confirmă acest diagnostic, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a se rezolva problema și a se îndepărta țesutul cicatrial.