mamaplus

24-30 mai, Săptămâna Internațională a Igienei Menstruale. De ce menstruația e încă un subiect tabu în Moldova?

-
//
24.05.2021

În contextual Zilei Internaționale a Igienei Menstruale care este marcată anual în data de 28 mai cu scopul de a ajuta la conștientizarea rolului fundamental pe care îl joacă un bun management al igienei menstruale în a permite femeilor și fetelor să-și atingă potențialul maxim. În Republica Moldova, subiectele legate de menstruație încă rămân, în mare parte, tabu, iar în consecință, multe fete ajung să afle adesea într-un mod traumatizant despre aceste procese fiziologice importante.

La nivel mondial, cel puțin 500 de milioane de femei și fete nu dispun de facilități adecvate pentru a se descurca, în mod corespunzător, cu igiena menstruală. Facilitățile inadecvate –  de exemplu, apa și condiţiile sanitare, în special în locuri publice, cum ar fi în școli, locuri de muncă sau centre de sănătate, pot reprezenta un obstacol major pentru femei și fete.

Psihologul Ana Niculaeș, membră a Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor, precum și a Asociației Române de Psihoterapie Integrativă punctează că fetelor ar trebui să li se vorbească, începând cu clasele primare, despre ce înseamnă menstruația.

„Să ne imaginăm situația: brusc, tu sângerezi. De regulă, sângele e un semn de alarmă, o știu toți copiii. Tu înțelegi automat că ceva nu e în regulă cu corpul tău. Respectiv, o fetiță care sângerează și nu știe de ce, e convinsă că i se întâmplă ceva rău.

De multe ori, fetele care nu cunosc nimic despre menstruație sunt speriate și cred că li se întâmplă ceva mult mai grav, de fapt. Foarte des, reacția e de retragere, nu vrei să le spui celor dragi că nu ești bine, ca să nu-i indispui și pe ei.

Astfel, devii retrasă social, foarte preocupată, anxioasă, tristă. Iată de ce e foarte important ca fetelor să li se explice despre dezvoltarea corpului – ce se întâmplă, ce măsuri să ia, dar și faptul că asta e ceva firesc. Atunci când ești informat, ești puternic”, consideră specialista.

Conform statisticilor, în fiecare zi, la nivel mondial, aproximativ 800 de milioane de femei și fete trec prin menstruație. Abilitatea de a-și gestiona menstruația în condiții de siguranță, igienic, cu încredere și demnitate este esențială nu numai pentru sănătatea și educația lor, ci și pentru dezvoltarea economică și egalitatea de gen în ansamblu.