În contextul pandemiei de COVID-19, masca de protecție a devenit un accesoriu indispensabil pentru fiecare dintre noi. Fie că mergem la muncă, la plimbare sau la cumpărături, pentru siguranța noastră și a celor dragi trebuie să purtăm masca.
Uneori însă, pielea noastră mai protestează și purtarea măștii ne provoacă iritații, sau acnee la nivelul feței. Ce e de făcut?
De ce purtarea măștii poate provoca acnee?
În primul rând, e important să înțelegem de ce apare acneea, care sunt factorii ce favorizează apariția acestei afecțiuni și cum pot fi evitați.
Explicația este una simplă. Combinația de umiditate, de frecare și de bacterii sub mască poate crea un mediu ideal pentru ca problemele de ten să prospere. Atunci când purtăm mască și respirăm, se creează imediat umezeală care rămâne blocată sub masca de protecție. Acest mediu cald și umed poate avea efecte negative asupra pielii și poate duce la erupții acneice mai frecvente. De asemenea, mișcările faciale normale pot face ca masca să se frece de piele pe tot parcursul zilei, iar această frecare poate deteriora bariera naturală de protecție a pielii, facilitând acumularea de bacterii și de ulei în porii pielii și provocând astfel iritații și acnee.
Cum putem preveni apariția acneei cauzate de purtarea măștii?
Se știe că e mult mai simplu să preîntâmpinăm apariția unei afecțiuni decât să o tratăm. Așa că dacă vrei să previi apariția aceei, e important să te speli pe mâini cât mai des (înainte de a pune și de as coate masca) și să schimbri frecventa masca de protecție. Dacă preferi să utilizezi măști din pânză, nu uita să le speli regulat.
Totodată, e recomandat să alegem o mască de protecție dintr-o stofă moale, care să nu ne irite tenul.
Cum scăpăm de acneea provocată de purtarea măștii de protecție?
Dacă suferi de acnee pronunțată cauzată în mod sigur de purtarea măștii, atunci puteți include în rutina zilnică de îngrijire a pielii un gel de curățare pe bază de acid salicilic de calitate medicală, care combate în mod eficient acneea și tratează erupțiile.
Cel mai important este să nu puni mâna pe față, iar atunci când o faci, să ai mâinile curate.
Dacă însă observi că starea nu se ameliorează, nu ezita să mergi la dermatolog. După mai multe analize, medicul tău îți va prescrie un tratament potrivit pentru problema cu care te confrunți.