Chiar dacă e vorba de dantura temporară, care ulterior, va fi înlocuită cu cea permanentă, igiena orala este extrem de importantă și atunci când micuțul are doar dinți de lapte. Dacă unii dinți de lapte vor cădea prea repede, din cauza cariilor sau a altor afecțiuni, ceilalți dinți vor crește înghesuit, lăsând prea puțin spațiu pentru ca dinții permanenți să crească drept în interiorul gingiei.
Totodată, dacă îl vei obișnui pe copil de mic cu rutina de îngrijire a dinților, când va crește nu va fi nevoie să-i repeți de două ori să-și spele dinții.
Igiena orală înainte de eruperea dinților de lapte
Igiena orală trebuie să aibă loc chiar și înainte de eruperea primilor dinți. Cu ajutorul unei comprese sterile, infasurata pe degetul inelar, se vor șterge cu multă atenție: gingiile inferioare și cele superioare, partea inferioară a obrajilor, limba, cerul gurii. Acest proces va fi reluat de 2 ori pe zi: o dată dimineața și încă o dată seara;
Igiena orală după eruperea primilor dinți de lapte
Periajul dentar va începe când vor apărea primii dinți temporari. Faptul că, la un moment dat, vor cădea, fiind înlocuiți de dinții permanenți, nu ar trebui să te facă să neglijezi periajul zilnic al dinților.
Periajul de seară este deosebit de important, mai ales în această perioadă de erupție a dinților de lapte, deoarece pe timpul nopții, nivelul de secreții salivare este scăzut;
Asta înseamnă că pH-ul devine acid și poate acțiunea smalțului dentar, contribuind în timp la formarea cariilor;
În cazul copiilor mai mari, este responsabilitatea părinților de a-i educa în privința utilizării apei de gură și a aței dentare, după fiecare masă.
Periuța de dinți și vârsta bebelusului
0-6 luni – periuța pentru masarea gingiilor/degetar sterilizat periodic;
6-18 luni – periuța pentru dinți și gingii;
+ 18 luni – periuța pentru copii.
Pasta de dinti și vârsta bebelușului
Pentru micuții de sub 6 ani se recomandă pastă de dinți fără fluor (sau poate fi admisă o cantitate maximă de aproximativ 45 mg de fluor la 100 g pastă de dinți), pentru că cei mici o pot înghiți cu regularitate.
La copiii cu vârsta de peste 6 ani se recomandă pasta de dinți cu o cantitate mai mare de fluor, raportat la cantitatea de pastă de dinți: 100-150g fluor la 100 g pastă de dinți.
Tu cum ai grijă de dantura copilului tău?