Potrivit celor mai recente statistici, în medie, 80% dintre femei suferă de dureri la menstruație, unele dintre ele nereușind chiar să-și desfășoare activitatea zilnică normală. În același timp, există femei care nu au avut niciodată dureri la menstruație și prin urmare apare întrebarea: cât de normală este acea senzație de durere resimțită lunar. Medicul ginecolog-obstetrician Cristina Murșiev susține că durerea, în sine, este un mecanism de semnalizare că ceva nu e în regulă, dar când vine vorba despre menstruație, e un fenomen aproape obișnuit.
”Apariția durerii menstruale se explică prin funcția de organ reproductiv a uterului: el asigură creșterea și nașterea urmașilor. Mecanismul dismenoreii are asemănări cu durerea în naștere (bineînțeles că în naștere totul e mult mai complicat, dar totuși). Ea are la bază contracția discoordonată (aici) a mușchiului uterin, are loc detașarea și evacuarea conținutului uterin - în cazul dat, bucăților de endometru, sângelui menstrual. În dismenoree, acest fenomen se produce datorită prostoglandinelor, hormoni proinflamatori produși în endometru. De aici și senzația de crampă, durere spastică!”, susține dr. Murșiev.
Fiind un fenomen absolut normal, dismenoreea afectează totuși doar o parte dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. Pentru a înțelege când este vorba despre normalitate și când este o patologie, specialiștii au divizat dismenoreea în două categorii. Este vorba despre dismenoreea primară, care este considerată una fiziologică, absolut normală, nefiind la mijloc o anumită cauză a apariției acesteia.
Dismenoreea primară are niște caracteristici concrete:
- Deobicei apare la adolescente odată cu primele menstre, dar teoretic poate apărea în orice moment până la 25 ani;
- Se manifestă puțin până la/începe odată cu menstruația, durează 12-72h, este mai intensă la început, diminuează treptat până la dispariție;
- E localizată în partea inferioară a abdomenului (în prag, mai zic pacientele), dar uneori se resimte în spate/picior;
- Durerea poate fi însoțită de greață/vomă, diaree, slabiciune generală;
- E mai specifică adolescenților și se reduce cu vârsta și după naștere.
Intensitatea durerii la menstruație depinde de sensibilitatea individuală la stimuli dureroși, nivelul de prostoglandine (la unele femei se produc semnificativ mai multe, deci inflamația e mai mare) și acțiunea unor factori proinflamatori: fumatul, alcoolul, cafeaua, zahărul, mâncarea nesănătoasă și stresul.
Ce este dismenoreea secundară și în ce măsură afectează femeile?
”Pe de altă parte, dismenoreea secundară este durerea menstruală care apare dintr-o anumită cauză: endometrioză, miom uterin, adenomioză, post-intervenții chirurgicale, infecții, etc. Dacă până la 25 de ani nu ați avut menstre dureroase sau durerea obișnuită s-a intensificat, s-au asociat simptome precum: sângerări abundente, cheaguri, febră și lipsesc caracteristicile de la dismenoreea primară, atunci ar fi necesar să vă adresați la un specialist pentru diagnostic și tratament.”, a mai subliniat medicul ginecolog-obstetrician Cristina Murșiev.