Consumul cu regularitate al cafelei reduce riscul mortalității premature – la această concluzie ai ajuns cercetătorii din cadrul Societății Europene de Cardiologie.
Rezultatele unui studiu de anvergură au fost prezentate la congresul Societății Europene de Cardiologie, menționează Sputnik Belarus. Pentru a studia influența cafelei asupra sănătății, medicii au urmărit 20 de mii de persoane pe parcursul multor ani.
Cercetări cu privire la posibila influență pozitivă a cafelei asupra duratei de viață au mai fost desfășurate și anterior, însă nu la o scară atât de largă și fără a se ține cont de anumite regimuri alimentare (de exemplu, mediteranean) şi categoriile de vârstă.
Influența cafelei a început să fie studiată încă în anul 1999. Participanții au fost investigați înainte de experiment, iar starea lor de sănătate a fost urmărită pe parcursul multor ani. A fost mărit numărul meselor pentru cei investigați şi cantitatea de cafea consumată.
În urma experimentului, medicii au descoperit că printre participanții care consumau cel puțin patru ceşti de cafea pe zi, nivelul mortalității era mai redus în comparație cu cei care prezentau inițial aceleaşi date, însă nu au consumat cafea.
Savanții au ajuns şi la o concluzie senzațională: cu fiecare două ceşti suplimentare de cafea pe zi, riscul mortalității scădea cu 22%.
Medicii au verificat de asemenea datele cu privire la corelația dintre sex, alimentație şi alte circumstanțe asupra nivelului mortalității. Astfel, ei au ajuns la concluzia că minimum patru ceşti de cafea pe zi ar fi un element al alimentației corecte, care fortifică sănătatea.
Cauzele unei astfel de influențe a cafelei asupra organismului uman încă nu au fost studiate până la capăt.