Oamenii de știință au descoperit, printr-un nou studiu, că persoanele care sar peste micul dejun și care mănâncă cina chiar înainte de culcare au rezultate mult mai grave după un atac de cord.
Specialiștii au constatat că persoanele care au aceste obiceiuri alimentare au un risc de patru-cinci ori mai mare de deces în urma unui atac de cord sau în urma anginei (dureri toracice), în decurs de 30 de zile de la externarea din spital.
Acesta a fost primul studiu care a evaluat obiceiurile alimentare la pacienții diagnosticați cu sindroame coronariene acute. Din numărul total al participanților, 58% au sărit peste micul dejun, 51% au luat cina târziu, iar 41% le-au făcut pe ambele.
Studiul a inclus pacienți cu o formă deosebit de gravă de infarct miocardic, numit infarct miocardic al ST-segmentului. Unul din zece pacienți cu această afecțiune moare în decurs de un an, iar nutriția este o modalitate ușoară de îmbunătățire a prognosticului.
Marcos Minicucci, de la Universitatea Sao Paolo, din Brazilia, recomandă un interval de minimum două ore între cină și culcare.
„Se spune că cel mai bun mod de a trăi este să mănânci regește la micul dejun. Un mic dejun bun este compus din produse lactate (lapte fără grăsimi, iaurt și brânză), un carbohidrat (pâine integrală de grâu, păstăi sau cereale) și fructe. Acesta ar trebui să conțină între 15 și 35% din consumul zilnic de calorii”, spune Minicucci.
La studiu au participat 113 pacienți, cu o vârstă medie de 60 de ani, iar 73% au fost bărbați. Pacienții au fost întrebați despre obiceiurile alimentare în momentul în care au fost admiși la o unitate de terapie intensivă coronariană.
Lipsa micului dejun a fost definită drept a nu mânca nimic înainte de prânz, cu excepția băuturilor, cum ar fi cafeaua și apa, de minimum trei ori pe săptămână. Cina târzie a fost definită drept o masă luată cu mai puțin de două ore înainte de culcare, de cel puțin trei ori pe săptămână.
Studiile anterioare au demonstrat că persoanele care sar peste micul dejun și iau cina târziu sunt mai predispuse și către alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul și sedentarismul. Cercetările actuale arată că cele două comportamente alimentare au legătură cu o recuperare ineficientă după un atac de cord. Cel mai des, oamenii care lucrează până târziu iau masa chiar înainte de culcare și sar peste micul dejun pentru că nu le mai este foame dimineața.
„De asemenea, credem că răspunsul inflamator, stresul oxidativ și funcția endotelială ar putea fi implicate în asocierea comportamentelor alimentare nesănătoase cu rezultatele cardiovasculare nefavorabile”, adaugă Miniccuci.
În cadrul cercetării, majoritatea oamenilor cu obiceiuri nesănătoase utilizau statine. Există controverse cu privire la obiceiurile alimentare ale pacienților care iau statine.
„Studiul nostru sugerează că pacienții cu infarct miocardic al ST-segmentului percep statinele drept o alternativă pentru diverse beneficii ale sănătății. Totuși, aceste medicamente ar trebui să fie o completare a obiceiurilor alimentare sănătoase, nu un înlocuitor”, concluzionează Miniccuci.