Totul despre răceala din sezonul rece și cum alegem siropul de tuse ideal pentru copii

Totul despre răceala din sezonul rece și cum alegem siropul de tuse ideal pentru copii

-
//
07.03.2018

Sistemul imunitar reprezintă prima linie de ofensivă în ceea ce priveşte răceala şi multe alte infecții care apar odată cu instalarea sezonului rece. Iar tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale îmbolnăvirilor din copilărie. Chiar dacă nu e reprezintă ceva grav, este important să știm de ce apare, cum să o tratăm corect și pentru ce medicamente să optăm.

Totul despre răceala din sezonul rece și cum alegem siropul de tuse ideal pentru copii

De ce iarna ne îmbolnăvim mult mai frecvent?

Virusul gripal se transmite mai repede când e frig. Gerul și aerul uscat sunt medii propice pentru viruși, bacterii și infecții. Din cauza mucoasei uscate, adică a stratului protector al gâtului, traheii și sinusurilor, virușii invadează această cavitate și încep să se dezvolte, cauzând răceala.

Numărul mare de îmbolnăviri din sezonul rece poate fi explicat și prin faptul ca aerisirea încăperilor este mai scăzuta, iar aglomerația crește. Ne închidem în case, unde aerul este reciclat și stăm în camere închise alături de semenii noștri. În acest mod, o persoană bolnavă îi poate infecta mult mai ușor pe alții.

Cine sunt cei mai afectați?

Cu toții suntem supuși riscului, dar boala la cineva poate dura cel mult 24 de ore, iar la altcineva poate dura o săptămână. Un rol important în lupta cu o răceală îl joacă sistemul nostru imunitar. Cei mai afectați ar fi bătrânii, persoanele care suferă și de alte boli, și evident, bebelușii sau copiii care nu au un sistem imunitar bine format.

Ce nu putem face categoric în tratarea tusei la copii?

Ținând cont de faptul că tusea poate fi provocată de mai mulți factori, diagnosticul și indicarea unui tratament efectiv ține de competența medicului specialist. Un tratament greșit, bazat pe intuiția părinților, poate favoriza apariția unor complicații serioase.

Prin urmare, evitați categoric utilizarea procedurilor cu efect de încălzire în caz de tuse cronică, cum ar fi: foi de muștar, frecție, inhalație și comprese. Această eroare poate duce la complicații grave.

De asemenea, nu recurgeți la automedicație, și mai ales la utilizarea antibioticelor. Acest grup de medicamente pot fi prescrise doar de către un medic.

La fel de important este mențineți temperatura optimă în camera, de + 18 ... + 23C, și să nu înfofoliți copilul cu prea multă îmbrăcăminte.

Totul despre răceala din sezonul rece și cum alegem siropul de tuse ideal pentru copii

Ce medicamente pot crea dependență?

Într-adevăr, abuzul de medicamente conduce la dependență sau la dezechilibre metabolice grave.

În primul rând, pacientul trebuie să urmeze un tratament numai la recomandarea medicului specialist. Iar în al doilea rând, terapia cu medicamente trebuie urmată doar pe durata prescrisă de medic, fiind respectată doza indicată.

De exemplu, picăturile de nas conţin substanţe care duc la apariţia dependenţei fizice, astfel că un tratament cu astfel de produse trebuie urmat cel mult cinci zile. De asemenea, dacă ne doare capul sau avem dureri musculare, nu trebuie să administrăm tot felul de medicamente, care se pot cumpăra şi fără prescripţia medicului. Durerile de cap pot apărea şi din cauza unei situaţii de disconfort, pe sistem nervos. Pentru aceste dureri nu este nevoie de tratament medicamentos, trebuie pur şi simplu să încercăm să ne liniştim.

Medicamentele psihotrope (antidepresivele, somniferele) pot fi cu adevărat periculoase, dacă nu sunt prescrise de un medic, iar persoana abuzează de ele.

Opioidele (analgezicele), la fel, sunt medicamente puternice care se eliberează doar cu prescripție medicală. Se folosesc doar în cazul unor dureri cronice severe, în care alte medicamente nu au efect.

Cât de importantă este alegerea corectă a unui sirop de tuse pentru copii?

Tusea nu este o boală, ci un simptom al bolii prin care organismul se apără împotriva acţiunii virușilor, bacteriilor şi a altor agenţi iritanţi, responsabili de inflamarea căilor respiratorii. În plus, tusea poate fi uscată sau umedă. Prin urmare, un tratament corect al tusei combate inclusiv inflamaţia din căile respiratorii şi reglează producţia de mucus, grăbind astfel vindecarea.

Siropurile de tuse pentru copii sunt recomandate de specialiști și recunoscute de părinți. Administrate corect acestea ar trebui să amelioreze tusea scaitoare. 

Un exemplu de preparat eficient împotriva tusei este Prospan, care are la bază extract de frunze de iederă.

Totul despre răceala din sezonul rece și cum alegem siropul de tuse ideal pentru copii

De ce e bine să optăm pentru medicamente pe bază de extracte naturale?

Așa cum există o mare varietate de viruși, există și o mare varietate de tratamente pentru tuse. Preparatele medicamentoase ce au la bază remedii naturale pentru tratarea tusei prezintă mai multe avantaje. Acestea au o incidență mai mică a reacţiilor adverse, oferă siguranţă în administrare şi pot fi indicate inclusiv copiilor de vârstă mică.

Prospan este unicul preparat care poate fi administrat contra oricărui tip de tuse chiar din primele zile de viață ale copilului. Datorită extractului de iederă, siropul are efecte expectorant, mucolitic și bronhospasmolitic, precum și de fluidizare a sputei, ceea ce determină eliminarea ei. Este un preparat absolut natural, care nu conține alcool, zahăr și conservanți.

Cum să întărim imunitatea copilului?

Totul începe de la alimentație. În primul rând, copilul trebuie alăptat, doar prin laptele matern copilul primește acea imunitate pasivă și protecție de viruși și bacterii din exterior. La fel de importantă este diversificarea alimentației de la vârsta de 6 luni.

Este esențială și igiena copilului. Acesta nu trebuie să trăiască într-un mediu steril, pentru că astfel nu-și va dezvolta imunitatea, între trebuie să țină cont de niște reguli clare de igienă. Copilul trebuie să se spele pe mâini și pe năsucul după ce vine de afară, să mai clătească gurița. În acest mod vor fi alungați virușii și bacteriile aduși de afară.

În plus, imunizarea și respectarea calendarului de vaccinare au un rol crucial. Și vaccinările sezoniere pe care le facem împotriva gripei sunt foarte importante pentru protecția și întărirea sistemului imun.

Totul despre răceala din sezonul rece și cum alegem siropul de tuse ideal pentru copii

Sursa: Mamaplus.MD

P.