Femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani se vor putea adresa la medicul de familie pentru a beneficia gratuit de testul citologic. Autoritățile în comun cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri au anunțat că relansează campania națională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!".
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că pandemia COVID-19 a reorientat sistemele de sănătate din întreaga lume, a schimbat cursul vieții și prioritățile, însă, pe lângă infecția COVID-19 există maladii care pun în pericol în aceeași măsură viața și sănătatea oamenilor.
“Campania de informare „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!", pe care o relansăm astăzi, are drept scop să aducă la cunoștință femeilor despre importanța testului citologic, să îndemne femeile să meargă la medicul de familie o dată la 3 ani pentru a face acest test și a avea grijă de sănătatea lor", a opinat Dumbrăveanu.
Ea a precizat că centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.
Campania „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!", a fost lansată în ianuarie 2020 și vine să informeze femeile de 25-61 de ani despre acest test și să încurajeze familiile, dar și întreaga societate să convingă femeile dragi – mamele, soțiile, surorile, fiicele, prietenele – să se adreseze la medicul de familie pentru a face testul citologic și a avea grijă de sănătatea lor.
Așadar, adresați-vă la medicul de familie pentru o programare la testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță. Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.
Mai multe informații despre prevenirea cancerului de col uterin și importanța screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiți AICI.
Campania de informare "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!" este implementată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCPA) și alți parteneri.