Tragedia petrecută într-o familie, după ce o fetiță de 2 ani a murit subit, sub ochii părinților, atrage atenția asupra unui pericol pe care putini îl conștientizează. Un obiect aparent inofensiv, regăsit în orice casă, este foarte periculos și nu ar trebui să se afle niciodată la îndemâna copiilor.
O fetiță de 2 ani din statul american Oklahoma se afla cu părinții când, dintr-o dată, pielea ei a căpătat o culoare albăstruie și a început să vomite sânge. Un tablou oribil pentru părinții săi, Stephanie și Brian, care au încercat să o ajute cum pot și au chemat de urgență ambulanța. Copila a fost dusă la spital, în sala de operații, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Motivul? O mică baterie cu litiu pe care cea mică o înghițise cu câteva zile înainte de petrecerea tragediei.
Deși s-au înregistrat numeroase cazuri similare în care finalul nu a fost tragic, în alte situații bateria a rămas blocat în esofagul copiilor, unde a eliberat acidul pe care îl conține, provocând traume ireparabile și chiar moartea.
Sfâșiați de durerea pierderii copilului într-un mod atât de brutal, părinții Briannei au decis să demareze o campanie prin care să crească nivelul de conștientizare asupra acestui pericol și să ajute, poate, astfel, alți părinți să nu treacă prin aceeași dramă.
Statisticile sunt îngrijorătoare
În casă avem baterii peste tot: la telecomenzi, la diverse dispozitive și gadgeturi și, mai ales, la jucăriile copiilor. Cei mici le descoperă repede și acesta este pericolul major, mai ales în etapa în care pentru ei orice se bagă în gură.
12.000 de cazuri de copii care au înghițit o baterie au fost înregistrate în 15 ani, în Marea Britanie; între 2004 și 2015, 15 micuți au murit din aceasta cauză, potrivit Daily Mail.
Un alt studiu, realizat în Spania, arată că în ultimii 20 de ani cele mai periculoase s-au dovedit bateriile cu litiu de 20 de milimetri, care se pare că sunt "preferatele" celor mici.
O baterie mică și rotundă, folosite în general la ceasuri, seamănă foarte bine cu un nasture sau cu o pastiluță datorită carcasei metalice rotunde. Conținutul sau este, însă, cel mai dăunător pentru corpul uman: oxid, zinc, mercur, argint și litiu. Când este înghițită și rămâne blocată în trahee sau în stomac, carcasa metalică se poate deschide și toate substanțele toxice sunt eliberate, cauzând necroză locală și blocând funcționarea zonei respective.
Când poți suspecta că micuțul a înghițit o baterie?
Atenție la simptome precum febra, tuse, vomă, dureri abdominale, refuzul alimentelor și al lichidelor, diaree, probleme de respirație.
Dacă părinții află de incident și duc repede copilul la spital, bateria poate fi extrasă prin endoscopie (99% rată de succes), fără daune colaterale, când este blocată în partea superioară a esofagului. Dacă a ajuns în stomac sau în intestine, se așteaptă 36-48 de ore, sub supraveghere, pentru a vedea dacă este eliminată prin scaun, înainte de a efectua o procedură medicală.
Pe lângă cazurile fatale s-au înregistrat și situații în care viață copiilor a fost grav afectata în urma unui astfel de incident. Un băiețel și-a pierdut capacitatea de a vorbi și de a manca din cauza daunelor provocate de acizii din baterie la nivelul esofagului, astfel că a ajuns să fie hrănit direct prin stomac.
Țineți mereu dispozitivele cu baterii la loc sigur, verificați frecvent daca bateriile sunt la locul lor. Bateriile vechi trebuie reciclate corespunzător și nu trebuie lașate niciodată prin casa la voia întâmplării. Verificați mereu jucăriile celor mici pentru a vedea daca bateriile se pot scoate ușor; verificați orice element care ar putea fi periculos pentru copii. Prevenția, că în orice situație, este cea mai bună!