Din păcate, în ultimii ani numărul cazurilor de copii obezi a crescut şi, odată cu asta, şi numărul de copii care suferă de hipertensiune arterială. Asta va duce la un număr mai mare de copii care vor suferi de boli cardiologice.
Despre bolile cardiovasculare la copii, transmiterea acestora, modalități de detecție, dar şi despre controlul înainte de a începe practicarea unui sport de performanță, explică dr. Alina Oprescu, medic specialist Cardiologie.
Cele mai frecvente boli cardiologice la copii sunt leziunile la nivelul camerelor cardiace atât la nivelul atriilor cât şi la nivelul ventriculilor. Alte afecțiuni sunt bicuspidia aortică, coarctația de aortă, stenoza pulmonară, prolapsul mitral cu regurgitare.
Bolile cardiovasculare sunt ereditare?
Există boli cardiace cu transmitere genetică clară (bicuspidie aortică, cardiomiopatia hipertrofică) şi boli ce nu prezintă o componentă genetică. Copii unor părinți cu malformații cardiace prezintă un risc mai mare decât populația generală de a prezenta o malformație cardiacă, deşi nu neapărat pe cea a părinților.
Infarctul poate apărea şi la copii?
Boala cardiovasculară ischemică la copii nu prezintă mecanismele fiziopatologice ca în patologia adultului şi reprezintă o raritate la copii. Există anumite malformații cardiace congenitale ce implică originea anormală a arterelor coronare şi se asociază cu ischemie miocardică, chiar necroză-infarct, dar aceşti pacienți nu pot supraviețui fără operație pe cord la scurt timp de la naştere.
Încă din sarcină se pot detecta malformații ale inimii fătului
Majoritatea malformațiile cardiace pot fi diagnosticate intrauterin deşi unele prezintă un grad ridicat de dificultate. Extrem de important în stabilirea unui diagnostic corect îl reprezintă experiența examinatorului, deoarece inima fătului este un organ în diverse stadii de evoluție ce trebuie cunoscute de cel ce o examinează. Fiecare morfologie fetală va surprinde un alt moment al dezvoltării. Anumite afecțiuni cardiace nu sunt vizibile la prima ecografie de morfologie fetală.
La ce medic trebuie să se adreseze părinții prima dată dacă observă că copilul oboseşte prea repede sau are puls prea rapid?
Primul pas ar trebui făcut în direcția efectuării unu consult de pediatrie. Dacă în urma consultului există elemente patologice ce îndreaptă atenția spre o boală cardiacă, pacientul trebuie direcționat către un cardiolog pediatru.
Ce tip de consult atestă capacitatea de a face sport?
De cele mai multe ori consultul realizat de medicul de famlie este suficient pentru obținerea avizului pentru orele de sport de la şcoală. În cazul în care există semne clinice de boală cardiacă, pacientul este îndrumat către specialist.
Ce teste se recomandă dacă vrem ca un copil să înceapă să facă sport de performanță?
Un consult cardiologic complet în acest sens implică efectuarea unui examen clinic amănunțit, a unei electrocardiografii şi a unei ecocardiografii. Fiecare dintre aceste 3 elemente aduce informații importante despre starea aparatului cardiovascular.
Inimă sănătoasă la copii - ce alimentație se recomandă:
Un stil de viață sănătos implică un consum de alimente sărace în grăsimi saturate, fructe, legume, evitarea sucurilor în exces, a dulciurilor. Este foarte importantă şi mişcarea efectuată în mod regulat.