mamaplus

Temperatura corpului: când și de ce diferă valorile la bărbați și la femei

-
//
25.05.2020

Infecția este o cauză frecventă a febrei, însă și alte afecțiuni pot duce la o temperatură mai mare a corpului. Febra este una dintre cele mai eficiente metode ale corpului nostru de a lupta contra infecției. Temperatura medie a corpului este de 37°C, dar să nu uităm că temperatura „normală” variază de la o persoană la alta.

În plus, temperatura corpului se modifică în timpul zilei, ea crește puțin după ce mănânci sau după ce faci efort fizic (de exemplu, după ce faci exerciții fizice). Temperatura corpului este, adeseori, mai mare la orele după-amiezei decât valoarea pe care o are când te trezești dimineață.

Ce înseamnă febra?

Febra înseamnă situația când temperatura corpului este de 38° C sau mai mare, depășind acest prag. O infecție, cum ar fi gripa (virusul gripal) este cea mai frecventă cauză a febrei, însă nu uita că și alte afecțiuni pot cauza debutul febrei. Aici intră bolile care produc inflamație în organism, cum ar fi artrita reumatoidă, reacțiile pe care corpul le are la anumite medicamente sau vaccinuri și chiar unele forme de cancer.

Ce nu știai despre temperatura corpului:

Specialiștii spun că temperatura corpului poate fi influențată de diverse circumstanțe. Temperatura ta se modifică odată cu vârsta, când faci exerciții fizice, în timp ce dormi și după ce ai mâncat anumite alimente. Însă temperatura corpului „ascunde” multe lucruri interesante, iar unul dintre ele se referă la diferențele dintre femei și bărbați.

Pe măsură ce îmbătrânești, temperatura corpului se modifică. Potrivit unui studiu¹, persoanele vârstnice nu își pot regla temperatura corpului în aceeași măsură în care o fac persoanele mai tinere. Prin urmare, temperatura normală a corpului are un declin odată cu înaintarea în vârstă.

Unele studii au arătat că obezitatea poate fi asociată cu o reducere a temperaturii corpului în timpul zilei (în anumite ore).

În timp ce dormi, temperatura naturală a corpului în profunzime scade, însă către finalul ciclului de somn, ea începe să crească. Menținând o temperatură scăzută în cameră, îți va ajuta corpul să își îndeplinească această funcție în timpul somnului. Totodată, s-a demonstrat că o temperatură scăzută în dormitor ne ajută să adormim mai repede.

Temperatura corpului este, de regulă, mai scăzută dimineața și are cele mai mari valori seara. Chiar și așa, nu uita că temperatura își poate modifica valorile, în funcție de mediul înconjurător (ești acasă, la birou), de cât de frig sau de cald este și în funcție de cât de activ ești.

În timpul ciclului menstrual, femeile au temperaturi mai ridicate. De asemenea, temperatura femeilor crește după ovulație. Înainte de ovulație, temperatura bazală a unei femei poate varia, spun specialiștii, însă după ziua ovulației, se înregistrează o creștere mică a valorii temperaturii bazale, care ar putea dura până la următoarea menstruație. (Temperatura bazală este cea mai scăzută valoare pe care o are temperatura corpului într-un interval de 24 de ore).

Diferențe între femei și bărbați:

Bărbații și femeile, în general, pot să mențină stabilă temperatura corpului în profunzime, în ciuda faptului că schimbă mediul în care se află. Însă în vreme ce temperatura în profunzime rămâne în general stabilă, temperatura pielii noastre variază destul de mult.

Extremitățile, adică mâinile și picioarele, sunt de multe ori primele care se răcesc și din această cauză simțim că ne este frig. Numeroase studii au descoperit că temperatura mâinilor femeilor tinde să fie mai scăzută decât cea a mâinilor bărbaților. Un studiu din jurnalul medical The Lancet a arătat că, în medie, mâinile femeilor aveau cu 2,8° C mai puțin decât mâinile bărbaților.

Valoarea depinde de locul unde măsori temperatura corpului:

Poți să îți măsori temperatura folosind mai multe zone: gură (pe cale orală), anus (pe cale rectală), subraț (axilă) sau ureche (temperatura timpanică). Reține că valorile temperaturii variază în funcție de locul unde o măsori. În general, există mici variații ale temperaturii, în funcție de zona în care a fost făcută măsurătoarea:

  • temperatura orală normală este, în medie, de 37 de grade Celsius;
  • temperatura rectală este cu 0,3 grade Celsius cu până la 0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală;
  • temperatura măsurată în ureche este cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală;
  • temperatura măsurată la subraț (în zona axilei) este, de regulă, cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mică decât temperatura măsurată în gură;
  • temperatura simțită pe frunte, prin atingere, este de regulă cu 0,5-0,5 grade Celsius mai scăzută decât temperatura orală.

De reținut! Se crede că, în general, temperatura măsurată pe cale rectală este cea mai precisă metodă pentru a verifica temperatura unui copil.