A ține sau a nu ține plantele în dormitor este un subiect destul de aprig dezbătut. Dacă specialiștii în feng shui spun că nu este bine să dormi acolo unde cresc plante, alți specialiști vorbesc despre faptul că plantele nu dau numai oxigen, ci și dioxid de carbon.
Plantele au o energie vibrantă, puternică de creștere, iar această energie nu este potrivită pentru locul unde dormim, unde ne relaxăm și ne odihnim. Lucrurile care cresc în timp ce dormim dăunează calmului și odihnei, după cum cred specialiștii feng shui.
Această explicație nu este departe de adevăr, căci agricultorii știu că unele plante, cum este porumbul, cresc mult mai rapid pe timpul nopții decât pe timpul zilei. Astfel, în timp ce omul se scufundă în liniștea și pacea dată de somn, plantele din jur au o energie ascendentă, care intră în contradicție cu energia omului în timpul somnului.
Specialiștii din cadrul Universității Santa Barbara din California au aflat că plantele eliberează cam jumătate din dioxidul de carbon pe care îl absorb în timpul vieții. Așadar, oxigenul este produs doar când are loc fotosinteza, care se face în prezența luminii solare, care transformă dioxidul de carbon și apa în zahăr pentru hrană.
Noaptea, deci, plantele nu dau oxigen, căci nu au lumină. Așadar, ele dau mai mult dioxid de carbon decât absorb, produs atunci când ard zahărul pentru a se hrăni.
Iată câteva plante pe care ar trebui să le muți în altă parte dacă le ții acum în dormitor, indiferent dacă sunt în ghiveci sau vază:
Feriga
Feriga este o plantă foarte frumoasă, care dă foarte mult oxigen, dar necesită multa energie pentru a crește. Așadar, nu este bine să fie ținută în dormitor. Locul ei este în sufragerie, într-un colț verde, unde se poate dezvolta fără probleme. Pusă în preajma electrocasnicelor, feriga va absorbi toată energia lor.
Orhideea
Deși este o floare deosebită, ea consumă foarte multă energie, în special noaptea. Așadar, locul ei nu ar trebui să fie în niciun caz în dormitor. Bucătăria sau sufrageria sunt locurile preferate de orhidee.
Crizantema
Crizantema se numără printre tipurile de flori nerecomandate în dormitor. Sunt între 100 ş 200 de specii de Crizanteme, care cresc, în general, înălţându-se deasupra solului, dar în timp se pot transforma în arbuşti. Aceste plante sunt toxice pentru oameni, dar nu într-o doză periculoasă.
Lăcrămioara
Aceste flori încântătoare, cunoscute şi sub denumirea de mărgăritar sau clopoţei, sunt în întregime otrăvitoare. Ingestia unei mici cantităţi s-ar putea să nu vă rănească prea mult, dar dacă se consumă o cantitate mai mare, consecinţele pot fi diverse: se pot manifesta ameţeli, stare de greaţă şi vomă, dureri la nivelul gurii şi dureri abdominale, diaree şi crampe stomacale. Având în considerație aceste specificații, nu ar fi recomandat să țineți lăcrămioarele în dormitor, pentru că v-ar dăuna mult.
Narcisa galbenă
Acest tip de narcisă are un parfum puternic. Pentru că bulbii florii sunt otrăvitori, indicat ar fi ca narcisa galbenă să fie plantată doar în pământ bine drenat şi nu în ghiveci, pentru a feri animalele să ingereze planta în cazul în care ajung la glastră. Ingerarea poate cauza vomă, diaree, convulsii, tremurat şi palpitaţii ale inimii.
Cala
Este o floare superbă şi impresionează la vedere, însă seva ei conţine oxalat de calciu, o substanţă periculoasă care poate fi fatală dacă este consumată. Simptome la ingerare: senzaţia de arsuri şi iritaţii la nivelul cavităţii bucale, tulburări digestive, dureri abdominale.
Sunt foarte multe flori care dau oxigen pe timpul nopții, dintre acestea amintim: limba soacrei, planta păianjen, aloe vera, iarba mare (elimina bacteriile din aer), iedera, agalonema, salvie, gardenia.