mamaplus

10 lucruri importante pe care trebuie să le știi despre prepararea și depozitarea alimentelor

-
//
14.05.2020

Facem multe lucruri pentru a fi în siguranță. Avem grijă să ne punem centura în timp ce mergem într-o mașină și privim în ambele sensuri înainte de a traversa o stradă. De asemenea, trebuie să urmăm câțiva pași importanți pentru a păstra în siguranță produsele alimentare pe care le consumăm.

Siguranța alimentară este o parte importantă a menținerii produselor alimentare fără agenți patogeni, care pot provca diverse boli alimentare. Siguranța alimentelor presupune manipularea, pregătirea și depozitarea adecvată a alimentelor.

Depozitare:

Întotdeauna depozitează alimentele perisabile pentru două ore (o oră când temperatura este peste 32°C).

Verifică temperatura frigiderului și a congelatorului cu ajutorul unui termometru. Frigiderul trebuie să fie la 4,5°C sau mai puțin și congelatorul la -18°C sau mai puțin. 

1. Aceste fructe și legume pot fi stocate pe bufet pentru a se coace și apoi pot fi refrigerate pentru încă câteva zile.

  • avocado;
  • papaya;
  • banane;
  • piersici;
  • citrice;
  • pere;
  • mango;
  • roșii;
  • pepene galben.

2. Păstrează cartofii, cartofii dulci, usturoiul și ceapa într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina directă a soarelui, cum ar fi un sertar sau în cămară.

În condiții optime, vor dura între două până la patru săptămâni.

3. Toate celelalte fructe și legume ar trebui să fie păstrate în frigider unde vor dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Cele mai multe legume ar trebui să fie păstrate la rece, dar castraveții și ardeii pot fi depozitați cel mai bine pe un raft unde este mai cald.

4. Păstrează legumele verzi, broccoli, morcovii, conopida, sparanghelul, castraveții, țelina, fasolea verde, mazărea și ardeii în pungi de plastic perforate.

5. Depozitează ciupercile într-o pungă de hârtie. 

Preparare:

6. Igiena personală

Când pregătești sau gătești alimente pentru alții, se recomandă să iei măsuri de precauție pentru a te asigura că alimentele sau suprafețele care vin în contact cu alimentele nu sunt contaminate cu bacterii care provin, spre exemplu, din interacțiunea cu firele de păr, salivă, mucus, sudoare, sânge, unghii, haine, bijuterii sau bandaje.

Mănușile pot fi purtate ca o modalitate prin care te asiguri că alimentele nu sunt contaminate.

Schimbă mănușile:

  • cel puțin o dată pe oră;
  • dacă devin contaminate;
  • dacă se rup;
  • când intri în contact atât cu alimente în stare brută, dar și cu alimente gata pentru consum;
  • atunci când schimbi sarcinile în bucătărie:
  • după ce ai dus gunoiul. 

Spală întotdeauna mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde înainte și după manipularea alimentelor.

Nu contamina alte alimente. Alimentele crude trebuie păstrate separat de produsele alimentare gătite și gata pentru consum. Alimentele crude pot conține bacterii, care provoacă intoxicații cu alimente. Păstrează carnea crudă, peștele și sucurile lor departe de alte alimente.

După ce ai tăiat carnea, spală tocătorul, cuțitul și suprafața din bucătărie pe care ai folosit-o pentru tăiat cu apă caldă.

7. Spală toate fructele și legumele.

Spală inclusiv pepenii și citricele, cu o perie și cu apă înainte de a le consuma.

8. Nu este nevoie să speli alimentele ambalate și deja tăiate pe care apare etichetat faptul că au fost spălate.

9. Produsele ușor deteriorate

Acestea sunt sigure pentru a fi consumate atâta timp cât te asiguri că îndepărtezi partea deteriorată, unde se formează cel mai probabil bacteriile. Nu reîncălzi niciodată aceste alimente în cuptorul cu microunde.

10. Nu consuma fructe și legume putrede sau mucegăite.

Bacteriile otrăvitoare pot crește și se pot multiplica mai ușor în anumite tipuri de alimente. Alimentele cu risc ridicat includ:

  • Carne brută și gătită, cum ar fi pui și curcan, și alimente care le conțin;
  • Produse lactate, cum ar fi cremă și deserturi pe bază de lactate, cum ar fi torturile de cremă și cheesecake;
  • Ouă și produse din ouă, cum ar fi mousse;
  • Fructe de mare, cum ar fi salata de fructe de mare, fripturi care conțin fructe de mare și carne de pește;
  • Orez fiert și paste făinoase;
  • Salate de legume și salate de fructe preparate;
  • Sandvișuri, rulouri și pizza care conțin oricare dintre alimentele de mai sus;
  • Alimentele care se găsesc în ambalaje, cutii și bidoane pot deveni alimente cu risc ridicat odată deschise și trebuie manipulate și stocate corect.

Pe lângă aceste măsuri de siguranță, atât guvernul, cât și industria alimentară trebuie să se asigure că există programe adecvate de control a calității și a siguranței tuturor produselor alimentare, brute sau prelucrate, de-a lungul întregului lanț alimentar, de la producție până la consumul final.