mamaplus

Tratamentul leziunilor precanceroase ale colului uterin nu afectează fertilitatea

-
//
24.04.2020

Multe femei sunt neliniștite cu privire la riscul de infertilitate sau de naștere prematură după ce au fost tratate pentru o leziune precanceroasă la nivelul colului uterin. Medicii ginecologi afirmă însă că aceste tratamente nu afectează fertilitatea. În cazul procedurilor excizionale, dar nu și a celor ablative, există un risc mic de naștere prematură. Alți factori cum ar fi vârsta mamei și alte probleme de sănătate, pot, de asemenea, crește acest risc.

Așadar, există două modalități de tratare a celulelor cervicale anormale. Este vorba despre tratamentul excizional și cel ablativ. Cel excisional permite îndepărtarea țesutului anormal de la nivelul colului uterin și examinarea lui la microscop. Rezultatul indică dacă sunt prezente leziuni CIN și care este gradul de severitate a acestora. În cazul tratamentului ablative, țesutul anormal de la nivelul colului uterin este distrus și nu există țesut care să poată să fie examinat în laborator.

Tratamentele excizionale ale leziunilor precanceroase cervicale:

  • Excizia cu ansa electrificată - o buclă subțire de sârmă care poartă curent electric este utilizată pentru a elimina zonele anormale ale colului uterin;
  • Conizația – se îndepărtează o bucată de formă conică din cervix care conține celulele anormale.

Tratamentele ablative ale leziunilor precanceroase cervicale:

  • Crioterapia – se utilizează un instrument care îngheață țesuturile anormale ale colului uterin, care apoi sunt îndepărtate;
  • Terapia cu laser - pentru a distruge țesuturile cervicale anormale se folosește un fascicul focalizat de lumină laser.

În majoritatea cazurilor, după efectuarea acestor tratamente, femeia este sfătuită să aștepte cel puțin 3 luni de zile înainte de a încerca să rămână însărcinată, pentru a permite țesutului de la nivelul colului uterin să se vindece complet.

Eficacitatea tratamentului

Deși tratamentele leziunilor precanceroase cervicale descrise mai sus sunt eficace, frecvent aceste leziuni pot să reapară sau să persiste la 30% din femeile tratate. O femeie care nu a fost vindecată după un prim tratament prezintă persistență, recurență sau progresia leziunilor anormale, în special în prezența infecției cu tulpinile cu risc înalt de HPV 16 și 18. În astfel de cazuri este nevoie de tratament adițional. De aceea, se recomandă ca testul Papanicolau să fie efectuat pe termen lung, pe durata vieții.

Revenirea la control

În mod normal se recomandă ca femeia să revină la control după câteva săptămâni de la tratament pentru a verifica dacă colul uterin s-a vindecat. Modalitatea de urmărire și intervalul de timp va depinde de rezultatul testului Papanicolau efectuat după tratament și de vârsta femeii. Medicul ginecolog va stabili cu fiecare femeie în parte planul de urmărire, deoarece acesta diferă foarte mult de la o femeie la alta.

Necesitatea unui tratament ulterior

Unele femei vor avea nevoie de tratament adițional pentru a se asigura că toate leziunile au fost îndepărtate. Aceasta abordare este în special indicată atunci când s-a efectuat excizia leziunii și examenul histopatologic a identificat o anomalie mai gravă decât se estima.