Trecerea la procesul de învățământ de la distanță i-a făcut peste noapte pedagogi pe părinții care au copii în clasele primare. Mulți dintre aceștia se plâng că acest rol le ia foarte mult timp și le întinde nervii la maximum, motiv pentru care, în această perioadă, în multe familii tensiunea crește. Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grîu, spune că înțelege prin ce trec părinții pentru care rolul de pedagog le dă bătăi de cap și are un sfat pentru aceștia.
„Părinților le recomand să fie răbdători, să nu fie exigenți. Chiar dacă noi toți am trecut prin școală, pedagogia nu este vocația oricui, mai ales pentru un părinte care nu este inițiat în ale pedagogiei. Fiți răbdători, nu cereți perfecțiunea în ceea ce fac copiii. Dacă literele sunt strâmbe, nu este nimic, va exersa și va ajunge să facă bine. Important este că el face acest lucru și că depune efort”, conchide Natalia Grîu.
Nu toți părinții au studii în pedagogie, dar cert este că cei mici nu pot fi motivați să învețe cu ajutorul strigătelor și al pedepselor. Atunci când copilul nu înțelege din prima ceea ce i se explică, este indicat să vă păstrați calmul și să-i explicați de mai multe ori.
„Lăudați-l pentru ceea ce i-a ieșit foarte bine. Încercați să îi explicați calm ceea ce nu înțelege, iar atunci când nu înțelege ceva din prima, explicați-i și a doua oară sau a treia oară. Iar dacă vedeți că nu vă reușește, contactați profesorul pentru ajutor, fiindcă de multe ori felul nostru de a explica nu este cel mai potrivit. În niciun caz nu trebuie să-i certăm sau să-i pedepsim, deoarece nu facem decât să înrăutățim situația”, a mai adăugat secretarul de stat.
Menționăm că Natalia Grîu este magistru în filologie română, iar în perioada 2005-2015 a fost profesoară de limbă și literatură română, literatură universală la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău. În această perioadă a obținut mai multe diplome și titluri, precum „Pedagogul Anului” la nivel național.
În 2015, ajunge consultat superior în cadrul Direcției Învățământ general al Ministerului Educației al Republicii Moldova. Natalia Grîu este autoare și coautoare a zeci de manuale, suporturi didactice și articole științifice.