Chiar dacă s-a demonstrat faptul că, în primul an de viață, copii au mare nevoie de afecțiunea paternă și acest lucru nu poate fi pus la îndoială, totuși este clar că în primul an de viață, mai ales în primele luni, povara de bază este pusă pe umerii mamei.
Mama hrănește bebelușul, îl îngrijește. Mama îl înțelege cel mai bine pe cel mic, îi știe dorințele și-i simte dispoziția și nu se desparte de el pentru niciun minut.
Evident, în afară de bucurie, această situație în care se află, îi aduce mamei multe griji și incomodități, indiferent dacă este vorba despre primul copil sau nu.
Mama obosește mult în urma eforturilor fizice dar și pe fundalul tensiunii psihologice la care este supusă. Plus la toate, necesitatea de a sta ”lipită” de copil, o impune să-și schimbe regimul obișnuit de viață, iar în prima perioadă, în general nu are pic de libertate. Toate aceste aspecte sunt însoțite de oboseală și epuizare nervoasă generată de nașterea recentă, de asemenea, de dezechilibrul hormonal postnatal.
În rezultat, la scurt timp după naștere, multe femei trec prin așa numita depresie postnatală. Femeia devine capricioasă, inconsecventă și sensibilă. Ea-și poate strica brusc relațiile cu rudele și prietenii, poate încerca sentimente agresive chiar și în raport cu propriul copil și, în același timp, se simte vinovată pentru acest lucru.
Dragi bărbați, există multe metode de a o ajuta pe soția dumneavoastră să depășească aceste stări interioare tulburătoare. Uneori, este complicat de înțeles ce simte ea de fapt și care sunt motivele pentru care a intrat în depresie postnatală. Însă, susținerea și înțelegerea dumneavoastră pot contribui considerabil la ameliorarea stării ei de spirit.
Clarificați ce simte soția dumneavoastră și cum o puteți susține. De îndată ce veți înțelege cum o puteți ajuta, vă veți simți și dumneavoastră mai bine.
Ce pot face pentru a o ajuta pe soție să depășească depresia
- Sfătuiți-o să vorbească despre starea ei cu medicul și propuneți-i să o însoțiți. Amintiți-i despre medicamentele pe care trebuie să le ia și despre programările pe care le are la medic.
- Încercați să observați cum reacționează partenera la preparatele medicamentoase, iar la următoarea vizită programată, să-i comunicați medicului despre orice abatere de la normă.
- Din când în când, asumați-vă responsabilitatea de a hrăni copilul noaptea, pentru ca ea să reușească să doarmă suficient. Dacă soția dumneavoastră alăptează copilul la sân, laptele poate fi stors din timp pentru ca dumneavoastră să puteți hrăni de unul singur copilul cel puțin o dată pe noapte.
- Dacă ea nu dorește să rămână singură, rămâneți cu ea sau găsiți pe cineva care să-i țină companie.
- Ajutați soția să-și facă o listă a priorităților, care treburi mai pot încă aștepta.
- Asumați-vă anumite angajamente în ceea ce privește îngrijirea copilului și savurați din timpul petrecut alături de micuț. Însă, nu vă asumați toate responsabilitățile. Încurajați-o și ajutați-o moral pe partenera dumneavoastră.
- Ajutați-o să găsească timp pentru sport, pentru ieșirile la cafenea cu prietenele sau pentru a se relaxa pur și simplu.
- Asigurați-vă că se alimentează bine.
- Dacă aveți copii mai mari, ajutați-o să se descurce și cu ei.
Suportul emoțional în timpul depresiei postnatale
- Nu trebuie să-i spuneți să se ”adune”. Ea ar face cu plăcere acest lucru dacă ar putea. În loc de asta, spuneți-i că este o mamă extraordinară și că le face pe toate așa cum trebuie.
- Vorbiți cu ea despre ceea ce simte și sfătuiți-o să comunice cu alte mămici, care s-au confruntat cu aceleași probleme.
- Cu acordul ei, explicați familiei soției dar și prietenilor că acum trece prin momente mai complicate și sugerați-le cum o pot ajuta.
- Atracția ei sexuală poate fi diminuată, însă, va fi bucuroasă dacă i se va face masaj sau va fi alintată în alt fel.
- Rețineți, ea nu este doar mama copilului dumneavoastră, dar și soție sau iubită.
- Fiți receptiv la nevoile ei. Convingeți-o că, odată cu timpul, ei îi va fi mai simplu și mai ușor, dacă este iritată de ceea ce-i spuneți și faceți, nu luați acest lucru aproape de suflet.
- • Amintiți-i despre faptul că depresia postnatală este un fenomen destul de larg răspândit și că ea nu este singura care se confruntă cu această problemă. Este destul de complicat, să susții o femeie care se află într-o asemenea stare. Așa că încercați să nu uitați și de dumneavoastră. Aproximativ unul din zece bărbați este afectat de depresie postnatală Și dacă dumneavoastră sunteți cel care aveți grijă de o femeie într-o asemenea sate, sunteți în grupul de risc.
- • Încercați să vă alimentați bine și balansat. Includeți în rația alimentară zilnică multe fructe și legume. Faceți sport cu regularitate.
Eu, personal, am oare nevoie de ajutor?
Adresați-vă medicului dumneavoastră în cazul în care :
- Nu primiți satisfacție de la evenimentele sau fenomenele care vă bucurau odinioară;
- Sunteți obosit și extenuat;
- Sunteți neliniștit sau agresiv.
Evident, toate acestea nu presupun faptul că după venirea pe lume a bebelușului, bărbatul trebuie să uite cu desăvârșire despre treburile și pasiunile sale. Desigur că nu ! Este vorba despre faptul că, în această perioadă, ar fi bine să completeze lista pasiunilor sale cu încă una: propriul său copil. Și de asemenea, să nu uite că și soția sa trebuie să aibă forțe și timp pentru propriile sale interese. Doar în asemenea caz relațiile dintre cei trei oameni apropiați – soțul, soția și copilul vor evolua armonios și vor aduce bucurii pentru fiecare în parte.