În realitate, marea majoritate dintre noi, fie că au o imaginație vagă în ceea ce privește feromonii, fie că în general nu știu nimic despre asta. Pentru a clarifica despre ce fel de substanțe vorbim totuși, voi menționa un pasaj dintr-un articol științific. Așa deci: Feromon - substanță chimică, biologic activă, secretată de unele insecte, pești, batracieni, mamifere, care influențează procesele de dezvoltare și comportamentul altor indivizi. După natura lor chimică, feromonii pot fi steroizi, acizi saturați sau nesaturați, aldehide, alcooli sau un amestec din aceste substanțe. Au o greutate moleculară mică și posedă volatilitate bună. La ora actuală, oamenii de știință au reușit să identifice 6 feluri de feromoni:
- Feromoni sexuali – acele substanțe care atrag doi reprezentanți de sex opus.
- Feromoni de marcaj - feromoni care servesc drept marcaj al drumului spre casă sau spre jertfă, astfel sunt marcate limitele teritoriului individual.
- Feromonii fricii și alarmei.
- Feromonii care induc la schimbare de sex.
- Feromonii pubertății.
- Feromonii de acțiune.
În acest articol vom vorbi despre feromonii sexuali. De altfel, prezența lor la om a fost mult timp contestată. Unii savanți, de exemplu, consideră până în prezent că, în cazul omului, în legătură cu particularitățile sale anatomice, rolul stimulilor sexuali olfactivi este considerabil mai mic decât în cazul animalelor și că acestea cedează locul percepției vizuale. Totuși, în ultimii ani s-a demonstrat științific că mirosurile și feromonii sunt un mijloc important de atracție sexuală și comunicare în cazul tuturor animalelor, dar și în cazul omului. Deja se poate concluziona că anume aceste elemente, în mare măsură, stabilesc atracția sexuală a femeilor pentru bărbați și invers. Cei mai mulți feromoni sexuali se produc la o persoană în zona pliurilor nazo-labiale și subsuori. De altfel, asta nu înseamnă că pentru a-și găsi perechea, oamenii trebuie să se miroase reciproc, așa cum fac animalele. Feromonii, practic, nu au miros, dar acționează asupra receptorilor organul vomero-nazal (organum vomeronasale), numit în trecut ”organul lui Jacobson”.
Apropo, foarte mult timp, nu s-a știut că și omul dispune de ”organul lui Jacobson”. De asemenea se consideră că acesta lipsește și în cazul păsărilor, crocodililor și catarinienilor (grup de primate superioare, cu nările apropiate, septul nazal mult îngustat și cu coadă scurtă, neprehensilă). Deși încă în secolul XVIII un medic olandez a descoperit canalul acestui organ, din anumite motive, această descoperire, a rămas neobservată. Abia la mijlocul anilor 80 ai secolului XX, D. Moran și B. Dzhefek de la Universitatea din Denver (Statele Unite ale Americii, Colorado), examinând cu atenție membranele mucoase ale cavității nazale a sute de oameni, au depistat la toți organul lui Jacobson. S-a dovedit că în fiecare nară, avem câte o mică gropiță cu diametru de doar aproximativ1 mm. De aici pornește un canal cu lungimea de circa 1 cm și care duce în camera conică a ”organului Jacobson”.
Timp de 20 de ani din momentul descoperirii, feromonii au reușit să capete mai multe legende și mituri. Este timpul să aflăm tot adevărul despre aceste substanțe:
- Feromonii nu sunt persistenți și se distrug în aer, în timp ce faceți duș, sau când utilizați parfumuri și deodorante;
- Nu credeți atunci când vi se propun parfumuri cu feromoni. Spirtul, care intră în componența oricărui produs parfumer, distruge feromonii.
- Feromonii, emanați de corpul uman, nu sunt suficienți pentru seducție – lor nu le permit articolele vestimentare, iar acea cantitate mică care reușește să treacă prin țesătură, se evaporă în aer;
- Nu credeți când cineva încearcă să vă convingă că feromonii nu au aromă. Feromonii au propriul lor miros – foarte slab, abia sesizat, dar există.
Vi s-a făcut un truc murdar…
Să revenim la parfumerie, la așa numitele sex-boom-uri. Unde se ascunde șiretlicul ? Chiar în feromonii umani. Nici până în ziua de azi, savanții nu știu ce fel de substanțe sunt acestea. Cum ar fi niște cioburi de hormoni. Dar ce fel ? Cu alte cuvinte, nu sunt dovezi care să confirme că cineva a reușit să distingă feromonii umani în formă pură. Cu atât mai mult – pe scară industrială, pentru utilizarea în scopuri sexuale – parfumuri produse în volum de zeci de mii de litri.
De aceea, amestecul ce se conține în flacoanele vândute la preț de 10-20 de dolari este o enigmă. Dar, cu siguranță, nu sunt feromoni umani. În cel mai bun caz, s-a adăugat androstenon – feromonul porcului. Dar acesta nu excită nici măcar porcul. Având mai degrabă un efect paralizant asupra femelelor. Acest lucru înlesnește porcului efortul de ”curtare”.
Oamenii au, însă, altă reacție. În cadrul experimentelor asupra femeilor, feromonul porcului acționează relaxant și oferă încredere în sine. Probabil că cineva chiar suferă de insuficiența acestor elemente. Este posibil și efectul placebo. Pentru că aproape o treime din oameni sunt influențabili. Și dacă ajung să creadă în puterea magică a flaconului, vor avea un comportament fără inhibiții.
Există oare arome sexuale?
Din păcate, substanță aromatică care să sporească sexualitatea nu există. Reacția fiecărei persoane este individuală. Mulți consideră că citricele, lemnul de santal și uleiul de trandafir emană mirosuri excitante. De asemenea, este recunoscut efectul afrodiziac al unor astfel de aromate ca ylang-ylang, scorțișoara, și altele. De acest aspect se ocupă ramura medicinii – aromaterapia.
În concluzie
Deși feromoni umani de bază sunt două – androstenon (la bărbați) și copulina (la femei), chiar și așa, reieșind din însăși destinația feromonilor, aceștia nu pot fi universali. Sunt individuali ca și amprentele digitale sau irisul. Fiecare cu ai săi și care poartă informația unei singure personalități.
Acești ”atractivi” există pentru ca o altă persoană să-i sesizeze. Și să decidă, reieșind din informația care-i este transmisă, dacă face să construiască o relație cu persoana dată sau ar trebui să se țină la distanță.
Așa că, în principiu, este imposibil de a crea un feromon universal. Este același lucru ca și cum ar fi creată o substanță care i-ar transforma proprietarului culoarea ochilor în albastru, culoarea părului – în blond și l-ar face suplu ș.a.m.d.
Cheia soluționării problemei lipsei de farmec se ascunde în altă parte. Este necesară autoperfecționarea! Oare poate fi considerată atrăgătoare o domnișoară care nu are grijă de aspectul ei fizic, nivelul de educație și gradul de studii? Niciun fel de feromon nu va fi de folos… Nu poți să-ți pui toate speranțele în afrodiziace ca într-o baghetă fermecată și nimic să nu schimbi în sinea ta. Dacă aveți propriul stil vestimentar, parfumurile îndrăgite și aromele adorate prin care vă evidențiați personalitatea, în mod obligatoriu, veți fi atractivă în ochii reprezentanților sexului opus.
Să-l luăm drept exemplu pe Brad Pitt. Ce ați spune dacă el ar prefera să folosească ”parfumuri cu feromoni”? Acestea-i sunt absolut inutile! Și de ce? Pentru că are un corp frumos bine antrenat, talent actoricesc, imagine, carismă. Acest lucru îl și face să fie sexual.
Pe final, câteva sfaturi utile:
- Pentru a face schimb de feromoni, trebuie să vă apropiați mai mult. Scurtați cu îndrăzneală distanța până la obiectul țintă – aproximativ până la un metru jumătate.
- Cât mai des sărutați-vă, chiar și prietenește cu persoană de care vă este dragă. Zona pliurilor nazo-labiale este o sursă puternică de feromoni.
- Femeia care merge la întâlnire nu ar trebui să facă uz de absorbante igienice, care inhibă fluxul feromonilor. În schimb, dușul va curăța porii și va spori emanarea de feromoni.
Mult succes!