O problemă des întâlnită în rândul copiilor este respirația urt mirositoare, care deseori le dă bătăi de cap părinților. Deși un studiu științific susține că simpla curățare a limbii cu periuța de dinți determină o diminuare cu aproximativ 70% a respirației urât mirositoare, se are că există și alte cauze ale mirosului urât din gurița copilului. Pediatrul Dorina Agachi are câteva explicații în acest sens.
”Una din cauzele mirosului urât din guriță este refluxul gatroesofagian care se tratează destul de ușor. Toți copiii se nasc cu reflux gastroesofagian și în dependență de severitatea acestuia va persista până la o anumită vârstă, atunci când sfincterul esofagian inferior se strâmtează definitiv și în rest, durează până la vârsta de 12 ani. Dacă pe copil nu-l deranjează nimic decât faptul că acest miros persistă doar periodic, cu aceleași alginate sau inhibitori ai pompei de protoni s-ar putea de intervenit de 2-3 ori pe an în sezonul de primăvară sau toamnă și cu asta-I tot. Dacă acest miros va fi însoțit și de alte simptome, atunci vom încerca să investigăm acest copil mai amplu.”, susține medicul pediatru.
Totodată pediatrul spune că de cele mai multe ori problema se rezolvă rapid, iar o simplă adresare la medicul specialist ar fi cea mai bună soluție. Dacă este vorba de copiii mici, atunci cea mai frecventă cauză sunt problemele ce țin de igiena orală precară, dentiție sau carii dentare.
”Înainte de a veni la pediatru cu problema respirației urât mirositoare la copil, fiecare părinte trebuie să răspundă la următoarele întrebări: este doar la trezire – de dimineață sau la amiază, este pe tot parcursul zilei sau după ce mănâncă? Aceste momente ar clarifica situația. Dacă mirosul dispare după ce copilul mănâncă sau s-a spălat pe dinți, atunci ar fi vorba despre igienă sau o problemă dentară. Dacă mirosul este persistent pe întreaga durată a zilei, atunci ar putea fi vorba despre refluxul gastroesofagian.”, a mai adăugat Dorina Agachi.