Alegerea unui cașcaval de calitate – nu este o chestiune simplă. Și mai complicată este păstrarea acestui produs.
Cel mai bine cașcavalul se păstrează la temperatura de 12°С.
Dacă ați cumpărat mai multe tipuri de cașcaval, trebuie să le păstrați separat. Aceasta va permite evitarea amestecului de gusturi și arome. Iar în cazul în care aveți în frigider cașcaval cu mucegai, acesta poate trece la alte brînzeturi. Regula respectivă trebuie respectată cu strictețe în special la păstrarea brînzei moale.
Astfel, cașcavalul trebuie păstrat învelit în frigider, deoarece acest produs foarte absoarbe alte mirosuri și se usucă repede. Ambalajul original trebuie păstrat sau să înveliți cașcavalul în hîrtie, folie sau polietilen, după care să faceți cîteva găuri. Cașcavalul trebuie să ”respire”, deaceea nu se recomandă păstrarea produsului în pachete vaccum. Acest produs lactat se va păstra mai mult timp, dacă ambalajul va fi schimbat de cîteva ori pe zi. Cașcavalul cu cheag tare se va păstra mai bine dacă nu va fi feliat și va fi învelit într-un ștergar umed.
Apropo, cașcavalul nu se va usca, dacă alături vom pune o bucățică de zahăr și vom acoperi cu un capac.
Cu cît cașcavalul este mai tare, perioada de păstrare este mai mare. Brînza cu cheag moale trebuie consumată mai repede, iar cele cu chear tare, cum ar fi cașcavalul Cheddar poate fi păstrat pînă la o lună. Respectarea condițiilor de păstrare a cașcavalului cu cheag tare poate păstra proprietățile gustative timp de 7-10 zile, cel cu cheag moale doar 2-3 zile. Există însă brînzeturi cu cheag tare, cum este Parmezan, care poate fi păstrat cîteva luni. Brînza topită în ambalaj deschis poate fi păstrat 1-2 zi, după care aceasta se usucă și își pierde gustul.
Rețineți – cașcavalul nu iubește soarele, deaceea nu lăsați acest produs sub razele solare. În caz contrar acesta își va pierde calitățile gustative.
Bucățile mici de cașcaval pot fi păstrate în frigider sub capac într-un vas de sticlă sau emaliat. Cașcavalul cu o aromă puternică, cum ar Gorgonzola trebuie învelit și păstrat într-un vas cu capac ermetic.
Chiar și respectarea condițiilor de păstrare poate provoca apariția mucegaiului pe suprafața cașcavalului. În acest caz, tăiați bucata acoperită cu mucegai și cașcavalul poate fi consumat. Acest cașcaval însă trebuie utilizat de preferință la pregătirea bucatelor. Fiți atenți –brînza cu cheag moale care s-a acoperit cu mucegai nu poate fi consumată. Acest produs trebuie aruncat, deoarece mucegaiul putea să pătrundă în interior.
Cașcavalul uscat se poate face moale și proaspăt dacă îl ținem în lapte. Sau acesta poate fi dat prin răzătoare și folosit la gătit.
Se recomandă să cumpărați bucăți mici de cașcaval, pentru a nu fi nevoie de o păstrare îndelungată a produsului. Însă dacă aveți o cantitate mare de cașcaval și trebuie păstrat mai mult timp, atunci varianta optimă pentru păstrarea brinzei cu cheag tare și semitare – este congelarea. Astfel, veți putea păstra produsul pînă la 3 luni. Rețineți – după decongelare, cașcavalul se poate fărîmița, însă calitățile gustative produsul le va păstra.