Se spune că toate femeile devin gospodine adevărate abia când știu cum să prepare un antricot de vită. Deși toată lumea are tendința să se ferească de acest aliment datorită dificultăților impuse de procesul de gătire, să faci o friptură demnă de stele Michelin este mult mai ușor decât ai fi crezut vreodată! Există câteva trucuri de care e bine să te folosești când prepari friptură de vită, pentru a obține textura, temperatura cărnii și rezultatele dorite.
Pentru patru porții, ai nevoie de patru fripturi de maximum 350 g. Greutatea optimă este de 300g, pentru că atunci grosimea bucății de carne, va permite căldurii să ajungă în mijlocul bucății mult mai ușor, iar antricotul va avea textura perfectă! Deși vita este tipul de carne care poate fi condimentat în multe feluri, vă recomandăm următoarea combinație: o linguriță de piper verde, una de coriandru boabe, o linguriță de cimbru uscat și una de sare grunjoasă.
În cazul în care doriți să faceți vita la grătar, este recomandat antricotul atât de vită, cât și de vițel - ba chiar, cel de vițel, este mult mai fraged. În cazul în care, totuși, nu găsiți un antricot care să placă vizual, puteți folosi și cotlet, însă aveți grijă să aibă totuși niște grăsime.
După ce am cumpărat carnea și avem toate condimentele necesare, vom pune într-o râșniță piperul, coriandrul, fulgii de ardei, cimbrul și sarea. Atenție mare, însă, pentru că acestea nu trebuie să devină un praf, le zdrobim doar puțin, pentru a nu-și pierde aromele originale. După, vom pune condimentele pe care, cu ajutorul mâinii, atât pe ambele fețe, cât și pe laterale.
Dacă am condimentat toate bucățile de carne, atunci aceasta este pregătită să stea în frigider, timp de 30-40 de minute. Acolo, fibrele din mușchi se vor elasticiza, carnea va deveni mai fragedă, iar condimentele vor pătrunde mult mai bine în carme, își vor lăsa gust. În acest timp, pregătim grătarul sau grill-ul, pe care îl periem cu puțin ulei. Carnea se va lăsa pe grătar 2-3 minute pe fiecare parte, dacă o preferați mai puțin făcută, și 4-5 minute dacă o preferați bine făcută.
Ar fi bine să topiți o bucățică de unt pe friptură, pentru a fi mai suculentă, și când vine vorba despre garnituri, vita merge extrem de bine cu legumele verzi: sparanghel, broccoli, fasole verde, varză de bruxelles și nu în ultimul rând, cu salate simple, fresh. Poftă bună!