Fiecare om speră din suflet, că într-o bună zi, savanții vor găsi un leac pentru toate maladiile. Ai băut o pastilă (mixtură, sirop, sau praf) și nu te va negăji nicio boală. În timp ce însă, industria farmaceutică lucrează la acest capitol, nouă nu ne rămîne decît să utilizăm alte metode accesibile: unii preferă să se trateze cu ierburi, alții optează pentru tratamentul clasic – pastilele, alții consideră, că ”totul va trece de la sine, important e să nu fim nervoși”. În același timp, nimeni nu conștientizează, că panaceul pentru toate bolile există de foarte mult timp și cu siguranță îl aveți în frigider. Este vorba de produsele lactate cunoscute de noi toți cum ar fi: chefirul, iaurtul, brînza de vaci etc.
Chefirul. Toată lumea consideră acest produs unul ordinar. Din întreaga gamă de produse lactate, el este cel mai ieftin și care nu necesită o păstrare specială. Chefirul însă, merită multe cuvinte de laudă. Pe noi ne interesează proprietățile benefice ale acestui produs, deaceea vom pune accentul pe compoziția lui. Chefirul este un produs lactat din lapte fermentat și este preparat prin introducerea granulelor de chefir formate din bacterii și ciuperci. În aceste ciuperci se conțin în jur de 22 microorganisme, printre care streptococcus lactis, drojdiile etc.
Compoziția sofisticată a bacteriilor face chefirul extrem de folositor. Astfel, vitamina D, care se regăsește în chefir ajută la asimilarea calciului și fosforului în organism. Grație proprietățior bacteriilor respective , chefirul este un produs indispenasibil în tratamentul tuberculozei și a anumitor boli gastro-intestinale. Apropo, chefirul de o zi este un laxativ perfect, produsul de trei zile, dimpotrivă. Indiferent, de termenul de preparare, chefirul are efect imunostimulator asupra organismului și se potrivește cel mai bine persoanelor, care suferă de intoleranță la lactoză.
Iaurtul. Deseori, iaurtul și chefirul este considerat unul și același produs. Acest lucru însă este departe de adevăr. La baza preparării chefirului stau grăunțele de chefir, iaurtul însă se face din drojdie, care conține Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus. Iaurtul adevărat, preparat din lapte integral, este o sursă excelentă de proteine. Astfel, un pahar de iaurt conține 8-10 grame de proteine. În același pahar de iaurt avem pînă la 400 mg de calciu, la care se adauga vitamina B și potasiul. Într-un cuvînt, iaurtul este produsul perfect pentru întărirea organismului, profilaxia cancerului (de colon și la sîn) și menținerea tinereții. Însă pentru a avea un efect benefic asupra sănătății, iaurtul trebuie să fie de calitate înaltă, fără coloranți, zahăr și alte substanțe chimice. Iaurtul poate fi administrat chiar și bebelușilor începînd cu vîrsta de 10 luni, însă preferabil, ca acesta să fie produs în condiții casnice. Cea mai simplă metodă de preparare este cea cu ajutorul aparatului pentru iaurt. Se poate însă și după rețeta tradițională - să fie fermentat într-un termos. Bacteriile lactice pot fi cumpărate în farmacie sau poate fi utilizat iaurtul din magazin, însă cu un termen de păstrare minim.
Brînza de vaci. Medicii și savanții declară la unison, că brînza este singurul produs, care nu are contraindicații. Acest produs poate fi consumat oricînd, important e să știi măsura. Brînza de vaci conține aproximativ o treime din proteine, care se împart perfect în aminoacizi triptofan, methioninum și altele necesare organismului uman. Brînza de vaci este digerată foarte ușor, asta însă nu înseamnă că poți mînca acest produs în cantități nelimitate. Cantitatea maximă admisibilă de brînză administrată pe zi este 150-200 de grame. De asemenea, este important să alegi corect produsul. Persoanele, care preferă produse lactate degresate trebuie să știe, că brînza de vaci cu fracția masică de grăsime de 0% este practic inutilă pentru organism.
În primul rînd, calciul se absoarbe în organism doar din lactatele grase. De exemplu, nivelul de grăsime în brînza de vaci trebuie să fie de cel puțin 5-8%. În al doilea rînd, calciul întotdeauna acționează în comun cu fosforul - o așa-numită alianță dintre aceste două metale. Sărurile de calciu și cele de fosfor nu se absorb separat. Responsabil pentru acest echilibru în sînge este vitamina D. În al treilea rînd, grăsimea din lapte nu este atît de periculoasă pentru sănătate și siluetă, așa cum cred mulți dintre noi. Această grăsime, practic nu se depozitează și ajută la ardearea grăsimii viscerale, care se află între organele interne și nu sub piele. Și în sfîrșit, majoritatea producătorilor nu sunt suficient de onești, atunci cîmd scriu pe ambalaj, că produsul este degresat sau conține 0% grăsimi. Nu o dată am particpat la emisiunile, în cadrul cărora au fost testate produse lactate. Cu regret, în majoritatea cazurilor, brînza de vaci avea o fracție de grăsime obișnuită de 20%.
Cum este mai bine să consumăm brînza de vaci? Totul depinde de preferințele dvs. gatsronomice. Unii preferă brînza cu verdeață, usturoi și legume, unii iubesc cu fructe, alții prepară din brînză diverse bucate și gustări.
Lactatele sunt prezente în bucătăriile multor popoare. Cumîs, airan, tan, curut, brînza, acidophilus, iaurtul – fiecare din aceste produse este gustos și unic. Un lucru este cert – produsele lactate ne ajută să ne menținem sănătatea, buna dispoziție și tinerețea.