Un examen medical obligatoriu pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, testul Papanicolau este destinat depistării și prevenirii cancerului de col uterin. În cele ce urmează, află ce reprezintă acest examen, când și de ce trebuie realizat, unde să te adresezi, dar și care este diferența dintre Pap Test și frotiul vaginal simplu.
Ce este testul Papanicolau?
După cum am menționat anterior, testul Papanicolau este un examen medical, utilizat de ginecologi pentru depistarea cancerului de col uterin la femei. De asemenea, acesta poate depista modificările în celulele colului uterin, care se pot mai târziu transforma în cancer.
Care este diferența dintre testul Papanicolau și frotiul vaginal simplu?
Frotiul vaginal.
Scopul – Depistarea cauzei vaginitei – a inflamației vaginului, în cazul prezenței simptomelor de mâncărime, eliminări sau dureri. De asemenea, medicul va utiliza acest test pentru a afla cauza vulvitei – a inflamației vulvei (pliurile pielii situate în afara vaginului).
Ce se testează – microflora din interiorul vaginului (bacterii sau a fungi).
Cum se realizează – După introducerea specumului vaginal metalic sau plastic, ginecologul va examina vaginul și caracterul eliminărilor (în caz că sunt prezente). Ulterior medicul va colecta celulele de pe pereții vaginali și îi va aplica pe un frotiu (o lamelă subțire de sticlă), amestecându-le cu soluție salină. Acest amestec va fi privit ulterior la microscop și va fi determinată microflora vaginală.
Cât de frecvent e necesar – În lipsa simptomelor neplăcute, se recomandă efectuarea frotiului vaginal în fiecare an, în cadrul examenelor medicale profilactice.
Testul Papanicolau
Scopul – Prevenirea cancerului de col uterin prin identificarea la timp a celulelor precanceroase.
Ce se testează – Celulele pre-canceroase sau canceroase din interiorul colului uterin.
Cum se realizează – După introducerea specumului vaginal metalic sau plastic, ginecologul îl va introduce suficient pentru a cerceta pereții vaginali și colul uterin, situat mai profund. Ulterior, medicul va colecta celule din colul uterin, folosind o spatulă mică, o spatulă și o perie sau un dispozitiv special ce le combină pe ambele. Celulele colectate vor fi plasate într-o eprubetă cu o soluție specială și vor fi transmise la laborator pentru analiză.
Cât de des trebuie să-l faci – Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani se efectuează o dată la 3 ani. După vârsta de 30 de ani, poți combina testul Papanicolau cu testarea la papilomavirus (Human Papilloma Virus – HPV), care este transmis pe cale sexuală și este asociat cu cancerul de col uterin.
În unele cazuri, medicul poate recomanda un test PAP mai frecvent:
- Dacă în decursul testului precedent au fost găsite celule pre canceroase;
- Dacă este prezentă și infecția cu HIV;
- Dacă sistemul imun este slăbit din cauza transplantului de organe, a chimoterapiei sau a administrării cronice de corticosteroizi.
Ce rezultate se obțin în urma PAP-Testului?
Rezultatele testului vor fi gata în termen de 5 zile, indiferent dacă sunt pozitive sau negative. Dacă este negativ, te poți bucura – medicul nu a găsit în colul uterin celule anormale, care arată straniu. Astfel, nu vei avea nevoie de alt test PAP până la expirarea celor 3 ani, când trebuie să îți faci testul următor.
Dacă testul tău este pozitiv, acest lucru nu înseamnă neapărat că ai cancer. E posibil să fie o inflamație la nivelul colului uterin sau o schimbare minoră a celulelor (medicul o va numi „displazie”). Pentru a clarifica aceste momente, medicul îți poate recomanda să iei o pauză și să efectuezi testul repetat, peste câteva luni. Dacă la cel de-al doilea test celulele „stranii” nu vor dispărea clarifica, poate fi indicată o altă procedură, numită colposcopie.
Colposcopia este o metodă de examinare, care începe cu introducerea în vagin a speculului (exact ca și în cazul efectuării frotiului vaginal sau a testului Papanicolau), pentru a-i permite ginecologului să vizualizeze suficient de bine colul uterin. Apoi, în vagin se introduce colposcopul – un dispozitiv dotat cu lentile și cu lumină puternică, care îi permite medicului să vadă mai bine ce se întâmplă la nivelul colului.
Apoi medicul va trata colul cu o soluție specială, care va permite evidențierea unor zone suspicioase. Aceste zone vor fi urmărite de medic cu ajutorul colposcopului. Dacă zonele îi vor părea în continuare suspicioase, medicul va prelua o parte din celulele lui („biopsia”). Celulele colectate vor fi transmise la laborator pentru analize ulterioare. După efectuarea biopsiei, medicul va trata zona cu soluții speciale pentru a limita sângerarea.
Unde poate fi realizat testul PAP?
Testul citologic PAP este gratuit, inclusiv pentru femeile fără asigurare medicală obligatorie și poate fi efectuat în cabinetul medicului de familie. De asemenea, el poate fi efectuat și contra plată în cadrul laboratoarelor medicale specializate.
Pentru a beneficia gratuit de el, adresează-te medicului de familie.
Cum să te pregătești de test?
- Evită contactul sexual pe parcursul a 48 de ore înainte de efectuarea testului.
- Adresează-te la medic peste 10-14 zile de la începutul menstruației. Eliminările de sânge pot arăta rezultate greșite. Astfel, în timpul menstruației testul nu se efectuează.
- Evită orice tratament vaginal (spălături vaginale) înainte de test.
- Nu utiliza spermicide, lubrifianți sau alte substanțe intra vaginale.