Susținătorii capsulelor cu placentă sunt de părere că acestea ajută la creșterea cantității de lapte mamar, echilibrează hormonii sau, pur și simplu, le oferă o stare emoțională mai bună. Chiar dacă placenta conține vitamine și minerale, există foarte puține studii de specialitate care să verifice și să confirme informațiile menționate de susținătorii capsulelor cu placentă. Există riscul de a te expune infecțiilor sau metalelor grele.
Placenta este un organ care se dezvoltă în timpul sarcinii fiind atașat de peretele uterului, fie în partea superioară, fie în partea laterală a lui. Legătura dintre placentă și făt este susținută de cordonul ombilical. Astfel, fătul primește nutrienții necesari de la mamă pentru a se dezvolta.
Placenta este acel organ care îi oferă bebelușului nutrienții de care are nevoie în timpul sarcinii. Întrebarea ar fi, de ce ai pierde cantitatea de nutrienți importantă în urma renunțării placentei, când ar putea să se întoarcă înapoi în propriul organism? Acest trend presupune încapsularea propriei placente și consumul ei după ce ai dat naștere.
Femeile care practică această metodă susțin că energia și bunăstarea lor cresc sau chiar le poate ajuta la creșterea cantității laptelui mamar. Există și cercetări care consideră că există totuși niște riscuri cu privire la consumul de placentă.
Placenta conține vitamine și minerale, precum vitamina B6, vitamina B12 și fier. Este, de asemenea, bogată în hormoni reproductivi, cum ar fi estrogenii și progesteronii. Teoretic, consumul de placentă, în stare naturală sau sub formă de capsule, pare să fie bun pentru tine, ca proaspătă mămică.
Susținătorii acestui trend menționează că aceste capsule pot preveni anemia, pot crește cantitatea de lapte mamar, echilibreaza hormonii, chiar pot scădea riscul unei depresii postpartum.
Problema este că nu există foarte multe studii care să confirme aceste dovezi. Cele mai multe dintre cercetări au o slabă calitate a analizelor. Unul dintre studii arată că nu exista niciun impact asupra nivelului de fier din sânge în urma consumului de capsule cu placentă, în timp ce nu există niciun studiu care să susțină ideea că, mâncatul placentei sub formă de capsule poate preveni sau trata depresia postpartum.
Consumul de placentă poate varia, în funcție de preferințe. Ea se poate consuma crudă, sub formă de capsule, gătită, deshidratată sau chiar distilată într-o tinctură. Nu este nicio evidență care să ateste că oricare dintre aceste forme de consum are mai multe beneficii față de celelalte variante de consum.
Procesul prin care se transformă placenta este, inițial, prin înăbușire, deshidratare, pregătită ca o pudră, iar ulterior, pusă în capsule mici, sub forma vitaminelor. Totodată, consumul capsulelor poate avea efecte negative, despre care trebuie să știi:
Infecțiile. Placenta este un organ crud, cu vase de sânge care poate fi ușor contaminat. Nu este steril, iar capsulele nu distrug patogenii dăunători. De exemplu, dacă o femeie are o infecție intrauterină, aceasta s-ar putea reexpune la aceleași bacterii atunci când își consumă propria placentă. Dacă și alăptează, infecția ar putea trece de la mamă către bebeluș.
Expunerea la metale grele, precum plumb, arsenic și mercur acumulate în placentă în timpul sarcinii pot apărea, mai departe, și în capsulele cu placentă. Chiar dacă aceste capsule conțin o cantitate mică de metale grele, consumul lor pe o durată îndelungată poate fi dăunătoare.
Reducerea cantității de lapte mamar. Placenta conține progesteroni, cel mai important progestativ natural și principalul produs de sinteză al placentei, pe perioada sarcinii. Progesteronul poate inhiba producția prolactinei, un hormon care ajută la producerea laptelui mamar.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din America susține că luarea capsulelor cu placentă, după naștere, ar trebui evitată. Acest trend poate avea efecte negative atât asupra mamei, cât și a bebelușului.
Dacă te gândești să îți încapsulezi placenta, este necesar să discuți cu un medic specialist despre avantajele și dezavantajele consumului de placentă. În cazul în care te afli la maternitate, este necesar să întrebi dacă ți se permite să îți iei placenta acasă.