Orice aliment, consumat în exces, este periculos pentru sănătate. Se referă și la carnea preparată la grătar. Chiar dacă unii ”îi sar în apărare” afirmând că ar fi lipsită de calorii, sunt însă și păreri care susțin contrariul.
Pregătirea cărnii la grătar eliberează grăsimea în timpul preparării, motiv pentru care aceeaşi bucată de carne, preparată la grătar în loc de a fi prăjită în ulei are mai puţine calorii. Prin urmare, dacă vrei să mai dai jos câteva kilograme, grătarul te ajută în demersul tău şi, în plus, te bucuri şi de un gust bun. Chiar și așa, există anumite detalii despre carnea preparată la grătar despre care ar trebui să știi, ca să nu îți pui în pericol sănătatea.
Ai grijă: temperatura înaltă şi grăsimea luate împreună ar putea fi problematice
Unele cercetări arată că, atunci când carnea este preparată la grătar, indiferent că e vorba de vită, porc, pui sau peşte, se formează anumite chimicale cu potenţial cancerigen. Studiile sunt deocamdată limitate, fiind efectuate în special pe animale, însă rezultatele de până acum ridică un semn de întrebare în ceea ce priveşte cât de sănătoasă este această metodă de preparare a cărnii.
Iată câteva sfaturi pe care le poţi urma pentru a face un grătar mai sănătos:
- Curăţă bine grătarul înainte de a te apuca de gătit! Urmele arse şi pline de cenuşă ale grătarului anterior sunt pline de substanţe nocive pe care e indicat să le eviţi.
- Nu pune carnea direct pe foc, ai grijă ca flăcările să nu o atingă.
- Lasă carnea să se prepare, dar nu o ţine pe grătar până se arde! Gătirea excesivă şi expunerea la temperaturi extrem de mari pentru o perioadă prea lungă creşte numărul substanţelor cancerigene.
- Pentru a o ţine cât mai puţin pe grătar, fierbe puţin carnea înainte, în apă sau la aburi.
- Roteşte des bucata de carne aflată pe grătar, nu o lăsa să stea prea mult pe o parte.
- Alege carne mai slabă pentru a fi pregătită pe grătar. Cu cât carnea este mai grasă şi grăsimea ajunge în foc, cu atât se produc mai mulţi carcinogeni.
- Marinează carnea înainte de a o aşeza pe grătar, dar nu folosi zahărul în acest proces. Apelează la ulei de măsline sau iaurt şi la condimentele tale preferate.
- Înainte de a consuma carnea, asigură-te că ai îndepărtat bucăţile înnegrite.
- Înjumătăţeşte cantitatea de carne pe care obişnuiai să o prepari la grătar şi pune alături de ea legume (dovlecei, vinete, ardei gras etc.), care nu sunt în pericol să conţină substanţe cancerigene. În plus, legumele te ajută la digestie şi la menţinerea unei greutăţi sănătoase.