Cancerul tiroidian este o creștere anormală a celulelor tiroidiene ce are potențialul de a se răspândi în alte părți ale corpului. Acesta se dezvoltă în momentul în care celulele tiroidiene care formează glanda în formă de fluture ce este situată dedesubtul corzilor vocale adună mutații genetice care duc la creșteri incontrolabile.
Boala este mai predispusă la femei, și deși poate fi găsită la orice gen la orice vârstă, se întâlnește de obicei la femei cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Deocamdată, nu se cunoaște exact motivul pentru care femeile au șanse mai mari să se confrunte cu această boală, însă experții tind să creadă că are de-a face cu hormonii.
Majoritatea persoanelor cu cancer tiroidian nici măcar nu observă simptomele, de aceea acesta se detectează în timpul altor ecografii. Pentru cancerul tiroidian mai agresiv, există totuși câteva semne pe care ar trebui să le urmărești. Acestea sunt foarte rare, deci dacă simți că te-ai putea confrunta cu una dintre ele, programează de îndată un consult medical:
Schimbarea vocii
Una dintre modurile prin care cancerul tiroidian agresiv devine simptomatic este prin invadarea structurilor care împrejmuiesc zona, inclusiv nervul care controlează coarda vocală. Dacă acel nerv este invadat de cancer, poate cauza schimbări ale vocii.
Tușești sânge
În mod similar, având în vedere că tiroida este asociată cu traheea și esofagul, eliminarea de sânge în timp ce tușești se numără printre simptomele rare ale acestei boli.
Dificultăți în respirație și înghițire
Cancerul tiroidian avansat poate cauza dificultăți în înghițire și respirație, dacă tumoarea pune presiune pe structurile din gât.
Diaree extremă
Acest simptom este specific cancerului tiroidian medular. De obicei, pacienții se prezintă la medic cu diaree cronică și sunt examinați de către gastroenterologi, câteodată chiar luni sau ani buni, încercând să afle care este cauza, aflând, în final, că este vorba despre carcinom medular. Pentru cei cu cancer medular, intestinele au o activitate intensă, ce îi determină să meargă la toaletă de 10 – 20 de ori pe zi.
Observi o umflătură la nivelul gâtului
Acest simptom va fi observat de un doctor care te va examina în jurul glandelor tiroidiene pentru a se asigura că umflătura există. De obicei, aceasta nu este dureroasă. Dacă gâtul tău a fost supus unor radiații, în special, ești mult mai predispusă să contractezi boala.
Ganglioni limfatici umflați
Pe măsură ce cancerul tiroidian se mărește, poate cauza umflarea ganglionilor limfatici într-o parte a gâtului. Trebuie să știi că ganglionii limfatici se umflă dacă te confrunți cu orice fel de boală – chiar și cu o răceală, deci nu trebuie să te panichezi în primă fază, ci să mergi la un consult medical.
Având în vedere că gradul de agresivitate al acestui tip de cancer variază, tratamentul este la fel de larg, fiind aplicat individual, în funcție de problemele fiecăruia. De aceea, este important să apelezi la ajutorul unui specialist pentru a-ți prezenta cea mai bună variantă de tratament.