Spanacul este unic în compoziția sa. Frunzele sale conțin macro-și microelementele: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, și altele. Spanacul este bogat în proteine, glucide, grăsimi, fibre, amidon, zahăr, acizi grași saturați și nesaturați și acizi organici. Mai mult decât atât, această legumă - înregistrează un conținut record de vitamine. În componența sa intră: vitamina PP, vitamina A, vitamina B, vitamina C, biotina, filochinona, colina.
Desigur, având această compoziție unică, spanacul este foarte util în tratamentul și prevenirea multor boli.
Contribuția principală a spanacului este efectul său benefic asupra tractului gastro-intestinal.
Consumându-l, se regulează nivelul de zahăr în sânge și crește imunitatea.
Spanacul îmbunătățește circulația sângelui și funcția inimii, întărește mușchiul inimii și vasele sanguine.
Consumul regulat al acestei legume îmbunătățește vederea; crește potența; întărește oasele și dinții; sunt stimulate procesele de hematopoieză și respirația celulară.
De asemenea, datorită spanacului, se păstrează frumusețea pielii, părului și a unghiilor; se elimină excesul de apă din organism, ceea ce previne formarea celulitei.
Spanacul este foarte util femeilor însărcinate și copiilor, pentru că conține aproape toate vitaminele și mineralele necesare. Se asimilează perfect, datorită substanțelor, care stimulează activitatea glandelor salivare și a pancreasului.
Dar spanacul are și neajunsul său, care poate fi dăunător - conține o cantitate mare de acid oxalic. Prin urmare, nu este recomandat copiilor în cantități mari, deoarece poate contribui la dezvoltarea bolilor de rinichi, ficat, duoden și vezica biliară. Nu ar trebui să fie consumat și de cei care deja suferă de boli ca: guta, reumatismul, boli renale și ale tractului urinar.
Spanacul este consumat fie proaspăt, fie fiert. Poate fi copt, adăugat la salate, gustări și sosuri. Puteți stoca suficientă verdeață de spanac, dacă o congelați.