În timpurile sovietice, cei care aveau activau în încăpere, erau numiţi lucrători ai activităţii intelectuale, acum - lucrători de birou. Ei lucrează pur intelectual şi la prima vedere - foarte confortabil. Dar aceasta se pare doar la început, pentru că ei stau toată ziua la birou într-o postură statică, sub lumină artificială și înghit praful din numeroasele rafturi şi dulapuri. Și așa de ani de zile. Aici, desigur, sănătatea nu poate fi trecută cu vederea.
Semn al vremurilor noastre este ca activitatea la birou aduce un venit mare - în afară de contabili, ingineri, economiști, funcționari și alt personal din armata de muncă intelectuală a "gulerului alb", au intrat şi conducătorii de întreprinderi mari, mijlocii și mici, cu asistenţii şi serviciile lor, cum ar fi agențiile de publicitate , outsourcing și companiile de asigurare.
Ca rezultat, astăzi avem de fapt, ca şi în toate țările dezvoltate, aproape 50 % din oameni numiţi -" lucrători de birou".
Nu vom calcula gradul de adecvare al activității tuturor acestor oameni și nu vom discuta ofensator numele lor de "plancton de birou", despre care se spune că e fără valoare și inutil. Haideţi să vorbim despre bolile de birou. Da, acum există un astfel de termen - " boală profesională a lucrătorilor de birou" iar statisticile vorbesc că ea afectează aproximativ 35 % din totalul lucrătorilor de birou.
În plus, față de creșterea numărului de persoane angajate în "zona de birou"şi însăşi munca în sine, grefierii nu s-au schimbat spre bine. La aceasta s-au adăugat povara lucrului cu calculatoarele, precum și inerentul capitalism (capitalismul "sălbatic"), ore de lucru nelimitat. Și iată ce s-a întâmplat din toate...
Mobilitate generală redusă
Lucrătorul mediu de birou, merge pe jos din apartament pînă la lift, se aşează în mașină și de acolo direct la birou, în care își petrece 7-8 ore zilnic. Trebuie să explicăm că aceasta duce la obezitate?
Ce-i de făcut ? Folosiți orice moment înainte și după serviciu, la fel şi zilele de odihnă, pentru a vă mişca prin orice metod: plimbările, jogging în week-end, renunțarea la mașină și mersul pe jos de la domiciliu pînă la metrou, clubul de fitness, exercițiile ușoare de dimineață - toate se potrivesc!
Postura statică prelungită
De multe ori fascinat de muncă, persoana nu urmăreşte în ce poziție este, dar, de obicei, este sub orice critică - umerii încovoiaţi, gâtul îndoit, partea din spate este curbată. Ca urmare apar durerile de cap, se dezvoltă umflarea gâtului și sunt suprasolicitaţi muşchii spatelui, progresează osteocondroza și tulburările degenerative asociate la nivelul coloanei vertebrale și a articulațiilor. În cazul în care o persoană stă corect, oricum vor fi consecințe. Fluxul de sînge lent la nivelul extremităților ( se strînge în artera femurală), duce la încălcări ale ţesutului trofic al extremităţilor inferioare, boala vasculară, mialgie, artrită. Ca urmare întregul sistem de circulație suferă, poate începe tromboza, care în stare proastă poate duce la evenimente vasculare acute (infarct miocardic și accident vascular cerebral).
Ce e de făcut? Întrerupeţi şezutul pe scaun prin diferite mișcări de degajare, chiar dacă nu aveţi timp. Timp nu va fi niciodată, dar aici este vorba despre sănătate! Acest lucru ar putea fi o gimnastică de 2 ori pe zi și un mini- antrenament în fiecare oră (îndreptarea corpului, mişcările mâinilor, 10 -aşezări, rotirea lentă a capului, etc). De asemenea, este foarte important să se schimbe în mod constant poziția, atunci când staţi în nici un caz nu vă gîrboviţi, nu ridicaţi prea sus umerii și nu încovoiaţi spatele - luaţi exemplul pianiştilor, al căror gât și spate e drept, mîinile relaxate și coborâte ușor pe tastatură.
Oboseala ochilor
Dintre toate sarcinile ce revin ochilor, oftalmologii, în primul rând pun lumina interminentă a monitorului de la calculator - utilizatorii cei mai activi de PC-urilor poartă deja ochelari. Din cauza efectelor acestor radiaţii se pot dezvolta cunoscutele boli ale ochilor de la miopie la boli retiniene și astigmatism.
Ce e de făcut? Trebuie să faceţi exerciţii speciale pentru ochi, de exemplu, schimbînd privirea de la obiectele apropiate la cele îndepărtate, închizând ochii timp de 2 minute, mişcaţi ochi pe un cerc imaginar într-o parte și-n cealaltă. La fiecare 2 ore ar trebui să vă relaxaţi ochii, uitîndu-vă prin fereastră în îndepărtare. Dacă staţi în fața ferestrei, lipiţi pe el o etichetă și priviţi la orizont și înapoi. Puteți folosi imagini speciale stereo de la calculator, care sunt calculate pe supleant concentrând și defocalizînd ochii.
Extinderea încheieturilor de la mâini
Acest lucru este valabil mai ales de la mâna dreaptă din cauza lucrărilor cu mouse-ul, celălaltă sarcină este lăsată pe mîna stîngă – culegerea literelor la tastatură. Este deosebit de periculos în cazul în care tastatura și mouse-ul sunt pe marginea mesei, pentru că masa este plină cu tot felul de lucruri. Lipsa de sprijin pentru cot și mâinile căzute duc la artroza încheieturilor la mâini și chiar așa-numitul Sindromul de tunel al încheieturilor mâinii, unde terminaţiile nervoase care trec prin canale fibroase sau osoase (tuneluri ) ale mușchiuui care sunt puternic comprimate din cauza modificărilor patologice în aceste structuri. Această boală este însoțită de dureri severe și necesită tratament serios.
Ce e de făcut? Fără a aştepta să înceapă durerile și să amorțească mâinile, trebuie să faceţi totul pentru a preveni aceste boli. De exemplu, faceţi ordine pe masă și puneţi tastatura cu mouse-ul, astfel încât mâna și cotul să se afle paralel cu suprafața mesei iar umărul să fie situat la un unghi de 90. În prezent, birourile sunt echipate cu un suport special pull -out pentru tastatură. Rolul ei - să asigure poziția corectă a mâinilor. Există, de asemenea cotiere speciale și pernuţe, cotiere și suporturi pentru încheietura mâinii, ele trebuie doar să fie achiziționate de către angajator. Exerciții utile pentru degete și palme: strîngerea şi desfacerea lor, rotirea încheieturilor în direcții diferite, scuturarea "apei" de pe mâini, etc.
Aerul închis
Abundenţa foilor, suprafeţele orizontale sub formă de scaune şi mese, rafturile şi dulapurile, covorul de pe podea - toate contribuie la concentrația prafului din aer în interior. Biroul are o caracteristică de a atrage praful iar datorită sistemului de răcire (ventilatoare) – el este aruncat în aer din nou. Aparatele de aer condiţionat chiar şi cînd sunt deconectate, acumulează pe filtrele lor uzate un număr foarte mare de virusuri, bacterii și ciuperci. Conectînd aparatul, credeţi că îmbunătățiţi circulația aerului ... și atunci începeţi să respiraţi profund acest cocktail. În plus, în birou este crescut nivelul de radiații de la abundența echipamentelor de birou. Virușii și bacteriile sunt depuşi, de asemenea, pe tastatură, mouse și pe receptorul de la telefon.
Ce e de făcut? În adevăratul sens al cuvântului ar trebui să suflecaţi mînecile şi în mijlocul zilei să faceţi o curățare umedă a locului de muncă, echipamentelor de birou și să ștergeți telefonul cu şerveţele speciale. Nu ezitați să întrebaţi superiorii, cînd s-au curățat filtrele de aer condiţionat şi dacă au fost schimbate. Acest lucru vă ajută la reducerea concentrației de praf, viruşi şi bacterii din aer și de pe toate suprafețele, prin urmare, măcar cît de puțin să ajutaţi sistemul respirator. În ceea ce priveşte radiaţia, angajatorul trebuie să doteze tehnica cu ultima modificare a monitoarelor de calculator - suprafaţa ecranelelor să fie protejată de dioxid de staniu și să nu afecteze grav.
Colțuri ascuțite de comunicare
În orice birou pot avea loc conflicte personale, atît ascunse cît și explicite. Având în vedere condițiile de muncă stresante (volumul de lucru, presiunea timpului, etc), aceasta afectează în mod negativ sistemul nervos și psihicul. Ca urmare este posibil să apară migrenă, insomnie, fobii, sindromul de oboseală cronică, sindromul astenic, depresiile și alte boli.
Ce e de făcut ? Mai întâi de toate, învățaţi să nu reacționaţi la colegii antipatici. În cele din urmă, ei - persoane străine pentru dvs. Imaginați-vă că sunt tovarăși de călătorie în tren, așa că nu se merită să fiţi jigniţi și iritaţi? Apoi, încercați să " fiţi corecţi " cu sine și să nu lucraţi ore suplimentare. Salariul și cariera sunt importante, nu există dispute, dar la ce bun banii, dacă nu există sănătate?