mamaplus

„Nu renunţa la carne!” Un medic oncolog spune adevărul despre îmbolnăvirea de cancer

-
//
22.08.2019

Boala secolului, numită cancer, a crescut considerabil numărul deceselor anuale, la nivel mondial. Marea problemă este depistarea în stadiu aproape final a maladiei, când tratamentele nu-şi mai au rostul, iar pacienţii ajung direct la chimioterapie şi citostatice.

mamaplus

Fie că vorbim de cancer de sân, de prostate, pulmonar sau de piele, boala are strânsă legătură cu stilul de viaţă, spun medicii. Un oncolog turc susţine că s-au format numeroase mituri în jurul acestei maladii a secolului XII, printre care faptul că a renunţa la carne ar preveni apariţia cancerului.

„Cancerul este o boală destul de imprevizibilă. Ceea ce ştim cu siguranţă este că un diagnostic timpuriu creşte şansa la viaţă: în cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supravieţuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, spune medicul oncolog turc Ozlem Er.

Alcoolul, fumatul, alimentaţia şi sendentarismul sunt probleme tot mai des întâlnit la oamenii de toate vârstele. Potrivit medicilor, cancerul poate fi provocat şi de excese.

„Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovaţi pentru cealaltă jumătate. Aşa că un stil de viaţă sănătos scade riscul apariţiei cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului şi scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exerciţiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute şi o dietă echilibrată cu fructe şi legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viaţă şi alimentaţia. Bineînţeles, nu trebuie să neglijăm nici protecţia solară”, recomandă oncologul Ozlem Er.

Renunţarea la carne este un mit, spun medicii oncologi.

„Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din peşte, pui, carne roşie. Dar auzim des pacienţi care ne spun că ei nu mănâncă deloc carne, pentru că astfel hrănesc celula canceroasă. Trebuie să ştie că pot mânca orice, dacă nu există restricţii alimentare impuse de alte afecţiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Bineînţeles, că dieta trebuie să conţină şi vegetale, 5 porţii de fructe şi legume pe zi fiind optim”, recomandă specialistul.

Sursa