Acest fel de mâncare se face foarte ușor, iar cartofii au un gust minunat datorită sosului carbonara și a baconului.
Poți să folosești cartofi noi dacă vrei să fie mai dulceag gustul sau cartofi obișnuiți. Durează 30 de minute să faci această garnitură minunată, care este suficient de consistentă încât să poată fi mâncată ca fel principal.
Ingredientele necesare pentru cartofi carbonara:
- 1 kg de cartofi
- 1 ceapă mică
- 150 g bacon
- 200 ml de smântână
- 80 g de brânză sau cașcaval la alegere
- un ou
- sare, piper și alte condimente după gust
Metoda de preparare:
1. Spală cartofii, curăță-i de coajă și taie-i în felii rotunde, groase de un centimetru sau în cubulețe. Pune-i la fiert 10 minute, astfel încât să fie mai moi, dar să nu fie pătrunși complet.
2. Amestecă smântâna cu oul, cașcavalul/brânza și condimentele. Pune cartofii într-o tavă mare unsă cu puțin unt sau ulei, adaugă ceapa tăiată julienne sau cubulețe mici și toarnă peste ei sosul de smântână, având grijă să fie totul acoperit de sos.
3. Încinge o tigaie pe flacără medie sau mare, pune puțin ulei în ea și prăjește feliile de bacon câte un minut pe fiecare parte, apoi pune-le ca atare peste cartofi sau taie-le fâșii mici înainte de a le pune în tavă.
4. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă cartofii la copt 30 de minute. Dacă nu sunt gata după acest timp, mai ține-i la cuptor 10 minute. Pentru un plus de aromă, poți să adaugi peste cartofi, în ultimele 10 minute, parmezan ras sau mozzarella rasă.
Alternativ, dacă nu vrei să aprinzi cuptorul pe căldura aceasta, poți să prăjești baconul într-o tigaie mare, apoi să pui cartofii, ceapa și sosul de smântână în acea tigaie, să adaugi baconul mărunțit și să gătești cartofii până sunt pătrunși și sosul se îngroașă. Cartofii carbonara se servesc calzi, imediat ce au fost scoși de la cuptor. Ei merg alături de fripturi, dar și ca atare, cu o porție suplimentară de smântână cremoasă!
Sursa