Se zice că femeile au în ADN preferința pentru gustul dulce. Cel puțin o scuză au, atunci când le lovește brusc pofta de dulce. Însă dacă le lovește și brusc și des, înainte de a găsi soluții, este necesar să identifice cauzele.
Lipsa somnului.
Faptul că îți este poftă de ceva dulce atunci când nu dormi suficient sau când somnul nu este odihnitor, nu este doar în capul tău, ci este un aspect dictat chiar de creier. Cercetări recente au demonstrat că, în cazul privării de somn, centrul recompensei aflat în creier răspunde mai rapid la alimentele nesănătoase, în special la cele dulci.
Stresul.
Acest factor pare a fi cauza tuturor problemelor cotidiene. Inclusiv atunci când vorbim de pofta nesănătoasă de dulciuri, de mâncatul necontrolat, fără a ne fi foame, ci doar pentru a umple anumite goluri sufletești. Dulciurile relaxează și calmează, ne dau o stare de bine și de fericire aparentă. Să nu zici că nu-i așa!
Hidratarea insuficientă.
Deshidratarea poate împiedica ficatul (unul dintre locurile unde este stocat glicogenul) să elibereze glucoza și să o transforme în energia necesară corpului. Apare astfel nevoia de energie a organismului, pe care o traducem în falsa pofta de dulce. Hidratarea insuficientă este asociată și cu pofta mare de mâncare, creierul transmitându-ne mesajul incorect. Astfel, atunci când simți poftă de dulce, mai degrabă un pahar cu apă decât o ciocolată poate acoperi nevoia.
Nevoia de alimente nutritive.
Atunci când vorbim despre alimentația nepotrivită, pofta de dulce este generată de mai multe aspecte: fie mâncăm prea puțin, fie amânăm să mâncăm până în punctul în care glicemia scade, fie nu mâncăm alimente nutritive. În toate situațiile, există soluții unice și echilibrate, care se traduc prin 5 porunci ale bunului simț: trei mese principale și 1-2 gustări. 1-2 fructe zilnic! Ideal ar fi să începem ziua cu micul dejun, nu cu masa de prânz.
Concluzionând, somnul de calitate, sportul constant, diminuarea stresului, hidratarea și alimentele nutritive sunt aliații noștri în lupta cu pofta de dulce. Nu încercați să construiți de mâine toți acești piloni, ci puneți zilnic câte o cărămidă. Schimbarea de durată a obiceiurilor este rezultatul pașilor mici dar constanți.
Sursa