Maria Andriuță - pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi rezultatul muncii tale! :)"
La prima vedere, cunosc câteva tipuri de varză: varza obișnuită, varză creață, broccoli, varză de Bruxelles și desigur conopida. Spunând cuvântul “colorată” (căci în limba rusă denumirea de varză, în sens direct, înseamnă varză colorată), imediat îți imaginezi o varză viu colorată, dar toți demult timp cunosc, că această varză este de culoare albă, iar a fost numită astfel, pentru că inflorescența acesteia seamănă cu niște flori.
În prezent, conopida este cultivată pe scară largă în toată Europa, America de Nord și de Sud, țările din Asia - China și Japonia. Ocupă locul doi între culturi, după varza obișnuită. În țările CSI, această cultură ocupă o suprafață de aproximativ 0,8-1% din întreaga suprafață de cultivare a verzei. În Germania, cota parte de conopidă este de 10% din suprafața de cultivare a legumelor. (sursă Wikipedia)
Madonna este un fan înrăit al conopidei, și a altor tipuri de varză, pentru că mâncarea din această plantă conține nu numai o cantitate de invidiat de substanțe nutritive, dar, de asemenea, este perfectă pentru curele de slăbire, deoarece este slabă în calorii. Conopida conține a cantitate mai mare, în comparație cu varza obișnuită, de vitamina C și proteine, cantitate mare de vitaminele PP, A, grupul B, și de asemenea calciu, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu și fier.
Deci, 7 motive pentru care trebuie să iubești conopida
1) Oamenii de știință canadieni au demonstrat că utilizarea frecventă a conopidei în alimentație reduce în jumătate riscul de boli oncologice, în special cancerul de prostată, de colon, al vezicii urinare, pulmonar, iar la femei – de sân și ovarian.
2) Conopida este ajutorul perfect în lupta împotriva obezității, doar 30 de calorii la 100 g, de asemenea, are un efect pozitiv asupra microflorei intestinale prin inhibarea creșterii bacteriilor patogene.
3) Leguma este de neprețuit pentru păstrarea sănătății sistemului cardiovascular. Alicina, ce se conține în acest produs, reduce riscul de boli cardiace și accidentul vascular cerebral. Potasiul ajută organismul nostru în menținerea tensiunii arteriale la nivel normal. A fost dovedit beneficiul conopidei în reducerea cantității de colesterol "rău".
4) Conopida este sinonimul mărului tinereții, datorită conținutului ridicat de vitamina C, care favorizează producția de către organism a colagenului - reduce liniile fine și îmbunătățește elasticitatea pielii. Și, de asemenea, este rezistent bolilor pielii și proceselor de îmbătrânire.
5) Conținutul în conopidă a vitaminei K și acizilor grași omega 3 au efect anti-inflamator și previn apariția și dezvoltarea artritei.
6) Conopida are proprietăți antioxidante incontestabile, ceea ce influențează starea generală de sănătate a organismului, încetinește procesul de îmbătrânire, și îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular.
7) În cele din urmă, conopida, ca nici o altă legumă, conține acid folic, care este vital pentru femeile gravide și Atenție! asigură dezvoltarea corectă a măduvei spinării și a creierului copilului.
Astfel de proprietăți magice are conopida, așa că, dacă ea nu se bucură de un loc de onoare binemeritat în alimentația Dvs., atunci introduceți-o imediat! :)