Sarcina-timpul marelor schimbări! Iar schimbările întotdeauna înseamnă stres atât din punct de vedere pozitiv cât şi negativ. Schimbarea fizică şi psihologică, a ritmului de viaţă, toate acestea sânt privite de gravită mai mult din punct de vedere emoţional decât raţional.
Pe lângă toate celelalte griji, gravida mai atrage atenţia şi la diferite mituri şi legende de la "sfătuitori" care le ştiu pe toate. Dintr-o parte acestea ajută la primirea informaţiei şi la concentrarea asupra unui eveniment, de exemplu asupra naşterii, iar pe de altă parte influienţează receptarea corectă a tot ceea ce înseamnă sarcină şi perioada postpartum.
Miturile, în primul rând se referă la sănătatea în timpul sarcinii şi la procesul naşterii. Ele se formează privind în trecut, cu gânduri la viitor şi pot să nu aibă deloc legătură cu prezentul. Tocmai de aceea este foarte important ca orice mit să fie privit obiectiv , logic, şi cel mai important ţinând cont de caracteristicile individuale ale femeii gravide.
Există o mulţime de mituri fantastice despre sarcină, iată câteva:
Sarcina înseamnă toxicoză. Din cauza caracteristicilor individuale a femeii, toxicoza poate să nu fie deloc sau poate să-şi schimbe forma. Toxicoza poate fi uşor tolerată, şi doar 10% dintre femei se adresează la medic cu această problemă.
Gravida are nevoie de linişte maximă. Din contra, în această perioadă trebuie să fiţi pe cât posibil activă, atât în mişcări cât şi în emoţii. Trebuie să menţineţi rutmul normal de activitate. Şi pe plan emoţional trebuie să existe diversitate, copilul încă din burtă trebuie să ştie că mama poate simţi o gamă vastă de emuţii inclusiv şi emoţii negative. Prin "linişte" se are în vedere echilibrul psihologic.
In timpul sarcinii, apar diferite boli, apar vergeturile. Pentru unele femei, sarcina devine un "leac" pentru diverse boli, și apariția vergeturilor depinde de elasticitatea pielii inainte de sarcina.
In timpul si dupa sarcina, femeia ia în greutate. O alimentaţie echilibrată, corectă, la timp poate duce la creșterea în greutate în limite normale.
Spitalele si medicii - dușmani ai gravidelor. Din păcate, acest mit este confirmat de calitatea de îngrijire precară a sănătății în țara noastră. Acest mit este creat de frica de procedurile necesare și diverși specialiști, prin care trebuie să treacă o însărcinată. Principalul mod de a scăpa de această frică - este de a găsi un medic competent și o persoană drăguță într-o singură persoană.
Nu este nevoie să participe la cursuri pentru femeile insarcinate. " Voi învăța de la mama / bunica / familie / prietenă. " Cursuri pentru femeile insarcinate ar trebui să fie în mod ideal, concepute pentru cupluri, nu doar pentru viitoarele mame. Ele pot oferi informații valoroase despre comportamentul la naștere, alăptare, despre grija pentru un copil nou-născut, pentru obținerea unui sprijin psihologic. Cursurile pentru viitoarele mame furnizează informații și ajută nu numai pentru a acoperi lacunele în cunoștințe, dar, de asemenea, pentru a găsi prieteni și cunoștințe, în care veţi găsi sprijin emoțional după naştere.
Naștere - este înfricoșătoare. Acesta este un mit frecvent in randul femeilor gravide. Procesul nașterii - este cu siguranţă unul dureros, dar dacă știi cum să te comporti și ce să faci în acest moment, atunci îl puteți transforma într-un proces de bucurie. Desigur, e nevoie să se ia în considerare pragul personal de durerea, vârsta, factorul Rh și caracteristicile organismului, care pot complica procesul. Pentru unele femei, procesul nașterii este unul usor, unele primesc plăcere de la el.
In timpul sarcinii, viata sexuala devine monotonă. Pentru unele cupluri, sarcina devine cea mai pasionaşă perioadă din viața lor sexuală, devine un activator puternic al dorintei sexuale.
Există o mulțime de diferite mituri, mai mult sau mai puțin plauzibile care împiedică femeile să se bucure de misterul sarcinii. Femeile gravide ar trebui să analizeze cu atenție informațiile primite de care depinde bunăstarea psihologică și sănătatea sa și a familiei sale.
Autor: Tatiana Kozman psiholog