Iată ce sa întâmplat cu nora noastră, atunci când ea, fiind în a patra luna sarcină, s-a dus la un control de rutină la medicul ei. Doctorul a vrut să verifice bătăile inimii fătului cu ajutorul ultrasunetelor. Atunci ea a întrebat "ultrasunetul este inofensiv ? ", " Da " - a spus doctorul . " Puteți garanta că acesta nu va afecta copilul? "- a insistat ea. "Ei bine, eu nu pot da nicio garanție, dar multe studii par să confirme ... " " Atunci nu-l voi face ", - a spus ea ferm, dar politicos. Acest dialog a reflectat sentimentele cu care se confruntă toate mamelor: frica de analize, siguranța, care nu este garantată de nimeni. Să te expui la teste neatestate se pare o idee bizară în acest caz, așa cum medicul ar fi putut să folosească fetoscopul în locul ultrasunetelor.
În timpul examinării cu ajutorul ultrasunetelor, valurile de ultrasunete sunt îndreptate în unul și același loc pentru o perioadă lungă de timp. Deși nimeni nu știe răspunsul la întrebarea cu privire la siguranța folosirii ultrasunetului, mulți părinți se pot calma cu faptul că la folosirea lor doar 1% din valurile de ultrasunete pătrund în corpul mamei. Restul de 99% sunt reflectate de către organele interne.
În Europa și Scandinavia, examinarea cu ultresunete a devenit o procesură normală, pentru monitorizarea sarcinii, cu toate acestea în SUA aproape toate organizațiile obstetricale se opun utilizării ultrasunetelor fără a avea o îndreptare. Unii medici cred că în timpul sarcinii ar trebui să se facă cel puțin o ecografie, pentru a evita surprize neplăcute.
Alți profesioniști preferă să prescrie o ecografie dacă sunt prezente unele semne de complicații cum ar fi hemoragii sau anomalii ale formei uterului. Noi credem că este lipsit de sens să faci o ecografie doar pentru a afla sexul copilului sau pentru a-i face o fotografie fătului.
Fotografii comerciali, propun chiar și fotografii colore a fătului. Dar evitați astfel de inovații. Atunci când fotografiați copilul acesta este expus la un număr mai mare de unde sonore decât de obicei. În acest caz, riscul este de fapt mult mai mult decât beneficiul.
De multe ori pentru o optează atât părinții cât și medicul. Acest lucru se datorează faptului că nimeni nu vrea surprize neplăcute în timpul nașterii. Dacă medicul dumneavoastră vă propune să faceţi o ecografie, iar dvs. sânteţi de acord, trebuie de ținut minte că aceasta a fost o decizie reciprocă.
Medicul trebuie în totalitate să informeze mama despre motivele de a face o ecografie. Mama, la rândul ei trebuie să înțeleagă pe deplin aceste motive șă să participe la luarea unei decizii. Dumneavoastră împreună cu copilul trebiue să obțineți tot de ce aveți nevoie.
William și Martha Serz, "Asteptam un copil"